Band Of Horses – Intervju (Bråvalla 2016)

ROCKBLADETS skribent Philip Almén satt sig ner med frontmannen Ben Bridwell från Band Of Horses och pratade om indiemusik, skapandeprocesser, deras senaste album på fyra år – och mycket mer.

Hur skilde sig skapandet av detta album från era föregående album?

Detta album är mer Frankenstein, kan man säga. Det var inte speciellt mycket live-inspelat på detta album, medans förra hade mest live och minimalt med overdubs. Detta album var noggrant uttänkt i varje liten detalj. 

Det har gått fyra år sedan erat senaste album. Har ni planerat hur nästa album ska låta ända tills nu?

På sätt och vis. Vi har släppt ett akusttisk live-album och lärt oss att använda mindre teknologi, spela bättre med varandra och använda våra öron. Jag ville ha mer frodighet, jag visste att jag ville ha musiken full av texturer. 

DSC_0568-2

När är bästa tiden att skriva ny musik?

Precis när din nya musik släpps. Då kan jag besöka gammalt material på nytt. Detta album har gammalt material från gamla album som inte passade in just då. Det finns fortfarande låtar som stör mig. När allt promotande slutar så börjar jag leka runt med nytt material på ett hotellrum. Jag skriver ingenting med flit. Jag fumlar runt tills något låter bra. Då kanske jag blir besatt av något jag skapat och liksom stryper det till döds.

Känner du att er musik och genre är typisk er hemstad Seattle?

Det låter inte alls som den staden. Men attityder och känslor från staden kommer ut genom vår musik. På senaste albumet la vi till lite glädje. Våra fans vill inte att vi ska vara för glada för att vår största hit verkligen inte är glad. Du skriver vad du vet och du kan inte rå för att saker blir en del av vem du är. På sätt och vis är vi Seattle förkroppsligat.

Känner du någonsin att du vill göra ett konceptalbum?

Jag gjorde ett soloalbum där konceptet var att gå från genre till genre helt gränslöst, glada och ledsna låtar. Nu har jag massa punklåtar. Måste jag starta ett punkband? Omogen aggressiv musik. Men ingen sann punkare skulle säga att jag är punkare, utan snarare att jag skjuter mig i foten om jag påstår något sånt.

Känner du att ett indierockband kan bli för ändrat av ett stort bolag?

Man hoppas ju att de förstår ens artisteri. Att de inte inte ändrar dig till något du inte är. Men vi har tack och lov lyxen av väldigt lojala fans som följer med oss genom vått och torrt. Det handlar inte om att visa långfingret och säga fuck you, jag vet vad jag snackar om, för det gör jag verkligen inte. Det är som med relationer och vänner. Om du kan ta de bästa delarna av konstruktiv kritik kan du utvecklas till något bättre.

Har du ett favoritställe eller en favoritsituation där du skapar musik?

Bara hemma. När barnen och frun sover och det är sent på natten, när jag är hög och tar mig en drink. The Funeral skapades när jag bodde i en lite skolåde-lägenhenhet och jag var i ett band som splittrades, men ändå bestämde mig för att gå till replokalen varje dag oavsett vad.Det var en väldigt lång promenad till replokalen som förberedde mina tankar. Jag la mina händer där det var bekvämt och bara lekte runt tills jag hittade något. Jag var bara ensam och fokuserade inåt. Det var min bästa atmosfär för att fokusera. När jag hänger runt andra människor tvekar jag över min kompetens och begåvning. Jag hittar mina bästa verk ensam. Men oavsett vad folk tycker måste man komma ihåg att allt bara är åsikter. 

Band of Horses förgyller den tidiga våren när de gästar Stockholm och Annexet den 9 mars 2017. Köp biljett på AXS.com!

Nya albumet Why Are You OK finns att köpa och streama Spotify och samtliga streamingtjänster nu!

Skribent: Philip Almén (Philip.Almen@rockbladet.se)

Fotograf: Tommy Hansson (Tommy.Hansson@rockbladet.se)

Bandfakta – Band of Horses

Ben Bridwell – vocals, guitar, pedal steel, keyboards (2004-present)
Creighton Barrett – drums (2006-present)
Ryan Monroe – keyboards (2007-present)
Tyler Ramsey – guitar, vocals (2007-present)
Bill Reynolds – bass (2007-present)

Studio albums

Everything All the Time (2006)
Cease to Begin (2007)
Infinite Arms (2010)
Mirage Rock (2012)
Why Are You OK (2016)

Relaterade artiklar