Blister Brigade är mer än musik för själen

På scen framför mig står en ung kopia av James Hetfield. Scennärvaron går nästan att ta på och iskalla rysningar far genom kroppen redan vid första tonen. Frågan jag måste ställa, är det verkligen lagligt att spela så vacker musik?

Annons 

 

Redan från start är melodin tung och medryckande i form av Fire at Will, det finns inget jämställt tempo här inte, antingen så överlever du Blister Brigades framfart eller inte. Sångaren Gustav Lund levererar tunga toner som är agreabla på en själslig nivå samtidigt som han skickligt hanterar sin Gibson Flying V. Fingrarna dansar över strängarna i en fart som gör handen till en suddig massa, det finns en viss energi över det hela som lägger sig likt ett fint skimmer och suddar ut allt runtomkring. När låten Landslide spelas och ljuset skiner ner på Gustav och resterande medlemmar i bandet står i mörker, då är det nog fan något av det vackraste jag varit med. Varenda ord går rakt in i märgen och varje melodisk slinga i hjärtat.

Det må bara vara en människa på scen, men det är en man med tusen olika röster.

Men trummisen Rickard Lundmark Pearl-trummorna verkar tycka det räcker med lugna partier och väcker mig ur min dröm med ett dunderslag mot pukorna och virveltrumman. Simon Lundström på bas håller tyngden jämn under hela spelningen, hans chilla sätt att hanterar Rickenbacker-basen tyder på erfarenhet och en stor portion talang. Ljudeffekterna genom dova tongångar som ekar likt efter ett bombnedslag kommer på precis rätt ställen i varje refräng och brygga.

Det jag gillar bäst är när basgångarna sätter tonen för titelspåret från nya skivan, The Executioner skapar en helt annan känsla för just den här låten än under de andra. Skulle tempot vid något tillfälle dämpas ner är Rickard snabbt där och ökar upp det igen. Framfarten på trummorna kan endast liknas vid en kapplöpningshäst som bara är millimeter från målgången och hans avslutande slag sätter punkt med en otänkbar kraft.

Christoffer Strand på gitarr är en syn man inte vill missa, hans blickar säger mer än ord när han blickar ut mot publiken. Nästan som om han vill försäkra sig om att vi verkligen kollar noga hanterar han sin unika, spegelblankt vita Gibson Explorer med Eddie Meduza-tag på. När han och Gustav tillsammans lägger gitarriffen likt ett skyddande täcke över varje låts olika delar så går det inte att stanna kvar i recensentrollen längre. Det händer saker hela tiden medan Blister Brigade är på scen och de tar över med en attityd och ett kroppsspråk som inte inbjuder till motstånd.

Den ordlösa kommunikation som sker mellan Gustav och Christoffer visar på en trygghet dem emellan och Richard avslutar spelningen tyngre än den började med ett makalöst trumsolo.

Blister Brigade, jag längtar med spänning efter ert nya album och nästa spelning.

SETLIST

FIRE AT WILL

DEAD STREET MARCH

RIOTCHILD

THE EXECUTIONER

DOLLARGOD

LANDSLIDE

COLLISION COURSE

THE PUNISHMENT

GOODBYE RAGDOLL

 

Se några bilder från spelningen här:

SKRIBENT/FOTOGRAF: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

EVENT: Club Asylum, Anchor
DATUM: 2016-08-17
BÄST:  Lanslide
BETYGRB-Betyg-8_10

BANDFAKTA- Blister Brigade

Gustav Lund – Rhythm/Lead guitar and vocals

Cristoffer Strand – Rhythm/Lead guitar

Simon Lundström – Bass

Rickard Lundmark – Drums

DISCOGRAPHY

To Serve And Punish- 2013

THE EXECUTIONER –2016 (kommande)

 

HEMSIDA INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Relaterade artiklar