En dag med Zephyra

Den första juni är en dag som varken jag eller min dotter Johanna kommer att glömma. Inte för att det var en varm och skön försommardag utan för att det var den dagen som vi begav oss till Borås för att medverka som statister i Zephyras video Words of a demagogue.

Words of a demagogue var det första singel/videosläppet från deras senaste fullängdare As the World collapses. Jag tror att de flesta kan känna igen sig i pirret att få möta sina idoler och förebilder som man följt på avstånd men inte känner personligen. Det är svårt att i förväg veta hur ett sådant möte ska avlöpa. Min dotter har det som kallas för filmprofil i skolan och därför fick hon ledigt från skolan för att kunna få möjligheten att i verkligheten uppleva hur en videoinspelning går till. En bra erfarenhet att ha med sig i kommande skolarbeten. Musik är ett gemensamt intresse som vi delar och att tillsammans få göra en sådan här grej blev en oförglömlig dag för oss båda.

Vi var ett tjugotal människor som tagit oss till Bryggarhuset i Borås, alla som var där var där för att det fanns olika anknytningar till bandmedlemmarna. Anledningen till att det blev just Bryggarhuset är också att det är Åsa Netterbrants arbetsplats där hon arbetar med människor i olika projekt.

Zephyra004

Rollen som statist är att medverka i periferin men samtidigt en viktig pusselbit för att helheten ska bli bra. Det handlar om att den lilla rollen fördjupar bilden som ska förmedlas via videon. Åsa hade redan innan mailat oss om vad våran roll skulle vara så vi visste att vi skulle agera publik. Åsa skulle agera demagogen, talaren med makten att tala så att hennes åhörare inte gjorde motstånd. En demagog med en karisma som gör att den breda massan följer lyssnar utan att höra budskapet. Sådana talare eller demagoger har det funnits en rad av genom mänsklighetens historia. Videon vill förmedla budskapet att det är viktigt att ha ett kritiskt tänkande och att våga bryta mönster innan något fatalt händer.

I den första tagningen stod vi helt still och tittade på Åsa utan att se henne. Att vara helt still till musik som man egentligen bara vill headbanga loss till är inte lätt. Ljudväggen var hög och intensiv, Åsas röst omslöt oss och kamerorna surrade som ilskna bin när de i svepningar for förbi oss. Alla kameror, spotlights och mänsklig värme gjorde att svetten rann nerför ryggen. Under tagning två försågs vi med ögonbindlar, ett symbolspråk för att vi blint följde våran ledare i form av Åsa.

Att få ett sinne bortkopplat och borttaget blev en mycket märklig känsla. Ögonen hade inte längre några referenspunkter att förlita sig på, det kändes som att vi gungade. Blandningen av basgångar, skitiga gitarriff och bombastiska trumslag gjorde att det kändes som att vi började sväva. I själva verket var det Åsas röst som svävade och omslöt oss. Hon har en röst med ett brett register både tonmässigt och i olika sångtekniker som alla behärskas med en sällsynt briljans. I ena stunden är det den renaste klarsången som övergår i en distad sång för att slutligen fullkomligt blomma ut i ett fyrverkeri av growlsång. Eftersom synen var bortkopplad nådde rösten oss på ett djupare plan, varje ord blev som knytnävsslag, det gick inte att undgå texten och vår demagogs budskap. Mitt i allt detta fortsatte kamerans svepningar över oss. Att vara iakttagen av kameralinsens närgångna öga men inte kunna blicka tillbaka kändes väldigt bisarrt.

Zephyra002

Zephyra spelar en melodisk Death metal men det går inte att undgå de klara influenserna från Trash metal. I grunden är musiken hård men genomsyras av olika melodiska slingor på olika djup. Det och de skillade musikerna som backar upp Åsas röstregister och bredd genom drömliknande toner gör att det hela binds ihop i en fullständig harmoni.

Tony Netterbrant och tillika Åsas make är huvudförfattaren bakom dessa mästerverk och låtarna byggs oftast runt Åsas magnifika röst. De andra medlemmarna bidrar också med idéer och tankar om hur en text eller en melodi borde låta men det är Åsas röst som är Zephyras största styrka. Texterna är djupa och ärligt skrivna, det är texter som inte går att bli oberörd av. Inspirationen kommer från egna upplevelser i livet, olika känslor och hur världen ser ut runt omkring oss och perceptionen på den. Det är deras egna reflektioner om livet helt enkelt.

Zephyra as the world collapses

Det nya albumet As the World collapses är mer bombastiskt och fylligare i ljudväggen än deras tidigare alster, bland annat har keyboarden fått en större och mer framträdande roll än tidigare. Att Zephyra nu verkligen hittat sitt eget sound går inte att undgå på den nya plattan. Det är en harmoni som mellan varven knockar dig med knogjärn som Åsas röst utgör. Bandet vill använda sin musik som en plattform för att få människor att se bortom samhällets normer som finns existerande i dagens samhälle och att våga öppna ögonen. Det är först med öppna ögon som man kan blicka ut i omvärlden med ett nytt synsätt som kan förändra fördomar och normer som behöver en modern uppdatering och omskrivning. Att våga ha ett eget tänkande istället för att blint följa den breda massan och pöbelns falska rop.

As the World collapses får 8/10 men hela upplevelsen går det inte att sätta betyg på för det oförglömliga saknar betygsskala!

Tack Zephyra för en magisk dag!

Se vidon till Words Of A Demagogue här!

Zephyra består av:
Åsa Netterbrant – sång
Tony Netterbrant – Gitarr
Tobias Oja – Bas
Kujtim Gashi – Trummor

Skribent: Christina Wernersson (Christina.Wernersson@rockbladet.se)
Foton: Zephyra

Relaterade artiklar