Från Idol till rockmusiker och festivalarrangör

Det började med en scen i Jönssonligan och utvecklades till en egen öl, nu är det en folkfest i hans gamla hemstad Knivsta. Rockbladets Gabi Mattsson har pratat med Erik Grönwall om hur det är att balansera rollen som artist och arrangör av Hadirajafestivalen.

– Tanken bakom Hadirajafestivalen grundar sig på att jag ville kombinera två av de saker som jag gillar mest, öl och musik. Dessutom så är jag själv uppvuxen i Knivsta och jag vet hur lite det finns att göra där, så det här är mitt sätt att ge tillbaka efter alla år som artist.

Erik berättar att han alltid har varit ett fan av Jönssonligan och scenen som ligger bakom inspirationen till en egen öl är när Dynamit Harry går till en bar i Polen och försöker beställa en öl. Men eftersom han inte kan polska hittar han på ett eget namn för drycken, Hadiraja. Namnet fastnade hos Erik som tog kontakt med sin barndomsvän Simon Vikström, ägare av Train Station Brewery och tillsammans tog de fram ölen med samma namn som går att köpa på systemet. Men det är inte bara öl som killarna tagit fram tillsammans, Simon och Erik är nämligen arrangörerna bakom festivalen. Den som kom på själva idén att utveckla varumärket till en festival är dock Eriks bokningsagent Chris LeMon. Men det ligger mycket arbete bakom diskussionerna kring att arrangera den första festivalen började redan två år innan den ägde rum. Precis som förra året kommer Erik att uppträda, vilket betyder att han både kommer spela rollen som arrangör, men även artist.

– Jag gjorde samma sak förra året och sa till Simon att påminna mig om att aldrig göra om det. Det är en utmaning att samtidigt som jag vill vara artisten Erik som kan dricka bärs och röja runt även är företagaren Erik med ett ansvar att se till att allt fungerar.

Hans egen erfarenhet efter många år inom branschen som artist anser Erik är en styrka när det gäller upplägget för artisterna. Detta eftersom han kan relatera till dem och vet lite om hur de vill ha det. Erik själv har endast arbetat på andra festivaler som artist, men uppmuntrar ändå andra artister till att prova på hur det är att vara arrangör.

– Jag har personligen fått en helt ny respekt för arrangörer och det arbete som de lägger ner för att anordna spelningar och festivaler. Det många inte tänker på är att arrangörerna faktiskt är artistens arbetsgivare, så jag tror att det finns många artister som skulle kunna dra stor nytta utav att prova det själva. Då blir man mer varse om hur mycket slit som ligger bakom och vilken stor risk det faktiskt innebär att vara arrangör.

Planeringen med festivalen berättar Erik börjar redan dagen efter den har slutat. Redan då börjar de kolla på alternativ till artister, det baseras både på deras egna referenser men även besökarnas. Detta baseras på de förfrågningar som skickas ut till Knivstaborna om vilka artister de vill se uppträda på eventet, därefter läggs en budget upp och offertförfrågningarna skickas iväg.

– När vi är klara med förarbetet kan vi börja göra bokningarna, men ska jag vara ärlig så hade inget av detta varit möjligt utan våra samarbetspartners. Utan dem hade det inte funnits någon festival till att börja med.

Men att hitta sponsorer och samarbetspartners är lättare sagt än gjort, speciellt om det är första året då ingen känner till verksamheten. Erik hade turen att hitta några lokala företagare i Knivsta som var villiga att ge Hadirajafestivalen en chans, många av dem arbetar han med även detta året. På frågan om det finns planer till att utöka festivalen till flera dagar än en svarar Erik att det finns en vision, men ingen fastställd plan i dagsläget. Men att det skulle utvecklas till en icke-vinstdrivande festival finns det inget intresse i. Anledningen till varför festivalen är i augusti och inte i början av sommaren beror på att det redan händer så mycket under den tidsperioden.

– Vi ville inte att det skulle krocka med något stort event i Stockholm till exempel och då är augusti en bra månad att ha festivalen i.

Dagarna före festivalen beskriver han som intensiva med mycket arbete som ska göras i sista minuten. Erik berättar att det roligaste med att arrangera en festival är att se hur allt tar form och byggs upp till en stor folkfest, mindre roligt tycker han det är när han vaknar dagen efter och måste rigga ner allt igen.

– Dagen innan festivalen är rent ut sagt åt helvete, men är man bara fokuserad och har koll på saker som går att kontrollera så finns det egentligen ingen anledningen till att vara nervös.

Att festivalen inte har en parkering är ett medvetet val Erik tagit. Han vill inte besökarna ska dricka och köra, utan anser att de ska lämna bilen hemma och använda sig av alternativa transportmedel istället.

Många stora namn har bokats till både detta årets event, både inom rock, pop men även country vilket gör att festivalen sticker ut bland mängden då man oftast har ett renodlat tema inom en viss genre. Bland annat kommer band The Sounds och Art Nation kommer att uppträda tillsammans med artister som Moa Lignell. Men det är inte bara stora namn som går att skymta bland line upen. Emma Liambi är en lokal artist från Knivsta som blivit utvald att uppträda på festivalen. Anledningen till detta är inte för att Erik tycker att det är viktigt att lyfta fram okända artister baserat på just det faktum att de inte är kända ännu, utan helt enkelt för att han tycker om Emmas musik. Festivalen går under temat folkfest och Erik känner därför att det är viktigt att det finns något för alla, vare sig det är en barnfamilj, rockare, ölhävare eller fans av popmusik som besöker festivalen ska alla få ut något av besöket. Ängby Park har en gedigen historia med många berömda artister som uppträtt där, bland annat Ted Gärdestad och Simon Garfunkel.

På frågan vilka artister Erik själv hade velat se uppträda på Hadiraja blir svaret:

– För att tänka objektivt som arrangör väljer jag Tomas Ledin och Gyllene Tider, de har spelat på Ängby Park tidigare under 80-talet så det vore riktigt coolt att få tillbaka dem dit

Med tanke på den senaste tidens händelser på festivaler runt om i Sverige har även Erik och Simon tänkt på att höja säkerheten.

– Vi har installerat en tesla coil som kommer sända ut en elstöt till alla som försöker planka in eller börja bråka. Nej, men på allvar, vi har bra säkerhet och alla besökarna kommer att kunna känna sig trygga.

Men hur känner då Erik och Simon när sista bandet går av scenen och de återigen har lyckats arrangera en lyckad folkfest i sin hemstad Knivsta?

– “Fuckin A! We did it!  

Festivalen äger rum 20e augusti och du hittar biljetter och information på länkarna nedan

BILJETTER | HEMSIDA |

Banners-hadiraja-600x760

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
HADIRAJAFESTIVALEN: Äger rum den 20 augusti 2016, Ängby Park, Knivsta
BAND: Bla The Sounds, SIR REG, Erik Grönwall, Tenneesse Tears, Art Nation, Degreed

 

Relaterade artiklar