Johnossi lyckas kapsla in sommaren i ett storslaget härförande – Johnossi live Gröna Lunds Stora Scen

Tre år efter den senaste konserten på Gröna Lunds stora scen är det återigen dags för Stockholms-duon Johnossi att ta publiken med häpnad. Med nytt material på gång för att följa upp succén Transitions lyckas bandet övertyga lika väl nu, som då, med en setlist beståendes av slagkraftiga musikstycken på ett rullande band.

Annons 

 

När skymningen begynner öppnas konserten upp med ett rivigt rock'n'rolligt riff invävt i ett tungt synthtryck. Det tar inte lång tid innan John Engelberts unika stämma får prägla lyssnarens öron. Med sin kraftfulla men melodiska röst drar han med sig åskådarens sinne till överjordiska platser sällan beskådade. Detta backas upp väl av vapendragaren Oskar "Ossi" Bondes primitiva trumslagande, vilket försätter nackmuskler i rörelse. Denna säck knyts ihop ypperligt av gästkeyboardisten Mattias Franzén och bidrar till en bombastisk sonisk upplevelse.

Denna saliga blandning av ingredienser leder till ett böljande gung där crescendona gör sin fulla rätt i en pompös explosionsartad laddning. I kompensation för den lilla arenan, lyckas bandet visa att dessa har kapaciteten att kunna köra Wembley-artade framföranden. Detta blir ett ypperligt bevis på att musik ibland varken kräver komplexitet eller brutalitet för att slå an hos lyssnaren. Detta bevisas i hur Roscoe når upp i antemiska höjder beblandat med hur inte ett endaste hårstrå ligger ned i mästerverket Into the Wild. Sprängt in emellan dessa kommer den nästan messianiska refrängen i 18 Karat Gold, där en vill kasta upp armarna i skyn och skaldera med, samt svänget och melodiken i Dead End. Allt detta lyckas stängas väl i Stockholmsnatten med en allsång till What's the Point? och en enorm publikextas. Allt detta inramat i ljusdioder och täckt i ett skynke av rök bidrar till en excentriskt slående upplevelse.

Tyvärr lyckas måndagsstämning kännas av i publiken. Det är aningen stelt i publikhavet innan mörkrets intrång över parken. Detta lyckas inte bli bättre på grund av Johns torftiga och lite lätt "inrepade" mellansnack. Hur hjärtefyllt han än försöker göra det, kommer det bara ut som klyschigt. Detta får då lyssnaren att återvända till sin jordliga existens istället för att fara till kosmiska världar av  ljudupplevelsen. Man rycks ned lite väl enkelt tillbaka på jordens yta.

Se bilder från spelningen här: 

Band: Johnossi
Lokal: Gröna Lunds Stora Scen
Datum: 2016-08-22
Betyg: RB-Betyg-8_10
Skribent: Nikita Smirnov (Nikita.Smirnov@rockbladet.se)
Foto: Kristin Carlsson (Kristin.Carlsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar