Krökbacken – en nedstämd stonerfest med glada miner

Torsdag

Klockan är ungefär 9 på morgonen när jag och mina reskamrater lastar bilen full med öl, mat, tält och tar den 20 mil långa resan från Arboga till vackra Leksand och Krökbacken festival. Det ska bli fjärde besöket sedan 2013.

Resan tar ungefär 3 timmar inklusive ett kort depåstopp i Ludvika på välkänd snabbmatsrestaurang. Väl framme på plats så börjas uppställning av tältet, vilket går relativt snabbt och enkelt. Kanske tack vare trevligt sällskap av andra festivalbesökare och kall öl? Normalt brukar jag och mina vänner bo på ett vandrarhem som ligger ca 2km ifrån, men det var tyvärr abonnerat just denna helg.

Festivalområdet, som ligger några kilometer söder om centrala Leksand, i området Heden, är ett sandtag och det känns nästan som man är på ett av de, inom stoner metal kretsar, kända s.k. "generator parties" i den Kaliforniska öknen på 90-talet. Sandtaget, som nästan är format som en hästsko, med scenen i mitten och campingplatserna runtom på kanterna är pittoreskt förutom att Leksands kommun(?) har delar av det som dumpningsplats för buskar, träd, grenar och dylikt. Väldigt finkornig sand gör det möjligt att, om vädret tillåter, gå runt barfota. Mycket trevligt!

Festivalen är nischad åt stoner, doom, sludge och psykedelisk rock. Jag brukar säga åt dom som inte är insatta att alla banden låter som Black Sabbath och Led Zeppelin. Grovt förenklat, självklart!

Väntan har varit lång sedan första bandet och headlinern Truckfighters utannonserades. Dagarna, och nästan timmarna, har räknats ned i spänd förväntan. Andra intressanta band för egen del är Hexgrafv, Cities of Mars, Skraeckoedlan, Ironbird, Hypnos, Hexgrafv, Black Temple, Tombstones… – listan är nästan lika lång som själva line-upen. Krökbacken är den enda festivalen jag besökt där jag anser att alla banden har varit bra. Som tredje band på torsdagen spelar Cities of Mars, ett stoner doom band från Göteborg. Blytungt och med tillräckligt med melodi för att inte bli en tråkig solid massa av fuzzgitarr. Lätt ett band jag tänker se igen.

Sist på torsdagen kliver dom på scen, bandet som nästan alla har väntat på. "TRUUUUCKFIGHTEEERS!!!" skriker arrangören i mikrofonen och alla som inte redan är framför scen tar sats och nästan flyger ned för backen för att inte missa en sekund. Gitarristen Dango far runt på scen som en studsboll och sprider en välbehövlig värme till den frysande publiken. Bakom trumsetet sitter för kvällen tidigare trummisen Pezo. Oturligt nog så går PA-systemet sönder en bit in i konserten och bandet spelar en hel låt utan det. Det blir en kortare paus medans systemet lagas men sedan spelas en rad klassiker såsom Traffic och Desert Cruiser.

Som alltid väldigt proffsigt och energetiskt framfört.

Krökbacken-160811-Bild10

Fredag

Gooooood morgon! Natten till fredag var iskall och jag frös som en blöt hund men nu är det dags för frukost! Håkans bodega som är matplatsen på området serverar frukostmackor. Senare på dagen finns det även hamburgare, veg. chili, falafel, kaffe och kondisbitar. Jag väljer dock att käka den klassiska festivalfrukosten mjukost på knäckebröd.

Jag ställer mig i den tidiga eftermiddagssolen i väntan på att andra bandet för dagen ska börja spela. Inom kort börjar tunga psykedeliska toner från Pershagen flöda ut över området. Mycket trevligt med steelgitarr. Bandet påminner mig om Yawning Sons. Perfekt mjukstart på dagen.

Besvärjelsen är ett av fyra band på festivalen med kvinnlig sångare. Alltid kul med fler kvinnor inom metal. Lea Amling är skittuff på scen med sina långa rastaflätor och gula dashiki. Tyvärr har hon lite problem med mikrofontekniken så det är stundtals svårt att höra vad hon sjunger. Trots detta är det en mycket lyckad spelning.

Tung boogie rock får man höra från Hypnos. Dubbelhalsad gitarr och tvärflöjt för tankarna till både Led Zeppelin och Jethro Tull, något som publiken verkar uppskatta, så även jag. Rivigt som tusan och de får igång folket rejält, perfekt partymusik.

Skraeckoedlan är det enda bandet som spelat alla 6 åren och det märks att dom älskar att spela på Krökbacken och publiken älskar att se bandet här. Kungarna av fuzz, tungung deluxe. Att höra publiken sjunga med i Cactus får mig att rysa av välbehag. Skraeckoedlan får man helt enkelt inte missa.

 

Lördag

Sova i tält börjar ta ut sin rätt, det blir inte många timmars sömn, men what the heck, det är ju faktiskt festival och i ärlighetens namn rätt mysigt också.

Ett band som jag är riktigt glad över att jag såg är Ironbird. Härlig retro stoner rock. Bra variation på riffen gör att det blir väldigt kul att se live. Bonus för att dom drog av en Black Sabbath-cover.

Sångaren i Black Temple är helt vild på scen och spenderar knappt en sekund stillastående. Detta gör bandet mycket underhållande att se på. Att sångaren dessutom hatar Sabaton är ett stort plus från min sida. Definitivt ett av dom bästa banden i år.

Trött som ett as går jag och lägger mig i tältet medans sista bandet, Switchblade, spelar. Det känns lite konstigt att lägga ett drone metal band sist på en festival när alla är så trötta. I mitt tycke så skulle Black Temple varit en mycket bättre avslutning.

Krökbacken-160811-Bild39

Söndag – sammanfattning

Känns lite vemodigt att åka hem efter tre fantastiska dagar i sanden men 2017 års upplaga är redan inbokad. När jag skriver denna krönika sitter jag och kollar bilder på Instagram och alla känslor och minnen flödar tillbaka. På bilderna syns inte en sur min nånstans. Inga idioter i banankostymer och rosa cowboyhattar i skumplast eller "coola snubbar" i tanktops som tar MDMA. Det är tydligt att man åker till Krökbacken, inte för att svina, utan för att man älskar stoner metal och dess variationer.

Allt som allt har festivalen varit otroligt gemytlig och intim. Stämningen är obeskrivbart positiv och lagom mycket folk gör att man känner sig bekant och avslappnad med alla ansikten då man ser dom dag efter dag.

Sand i ölen, sand i själen.

Skribent: David "Putte" Berglind (thezeeall@gmail.com)
Fotograf: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)
Event: Krökbacken 2016
Plats: Leksand
Datum: 2016-08-11–13

BILDGALLERI

TRUCKFIGHTERS – TRAFFIC

 

Relaterade artiklar