Nya albumet kommer vara det bästa SISTER gjort

Bandet har precis klivit ut från studion efter arbetet med sitt tredje album när jag träffar sångaren Jamie Andersson på Gefle Metal Festival efter deras bejublade spelning. Under två år har bandet arbetat på albumet och resultatet ska enligt Jamie vara deras bästa album hittills.

– Det är bara mixen kvar nu, men det känns verkligen hur bra som helst för det här albumet är mer genomarbetat än tidigare. Nu hade vi ingen tidspress på oss, utan vi har kunnat ta den tiden behövt för att göra det så noga och bra som vi kunde.

När det gäller själva låtskriveriet är det främst Tim Tweak som skriver det mesta när det kommer till de instrumentala delarna för gitarren. Jamie och bandets trummis Cari Crow är de som skriver själva texterna. Men de skriver inte tillsammans utan det är bäst idé vinner som gäller. På förra skivan berättar Jamie att de skrev fem texter var, vilket inte var planerat.

– Gällande texterna så skriver jag oftast melodin till musiken, Tim kan komma med ett gitarriff och så gör vi nåt av det. Eller så kommer jag på en bra melodi baserat på sången och så skriver vi baserat på det,

Att välja vilka låtar som ska vara med på albumet berättar Jamie med ett skratt att de bestämde dagen innan festivalen. Tidigare har bandet alltid haft exakt tio låtar och sedan gått in i studion om det har känts rätt, men denna gången skrev de dubbelt så många och sållade ut till 12 låtar. Tio stycken av dessa är med på plattan och efter att ha diskuterat med management, sig själva och killen som mixar ihop albumet kom de fram till vilka låtar som skulle vara med.

– Det har inte varit några bråk, absolut inte utan vi har fått höra andras åsikter och sedan kommit överens tillsammans om vilka låtar som ska vara med.

Den 19e juni spelade killarna på en privat spelning som jag får veta var Tims flickväns 30-års fest. Akustiska spelningar som den är inte främmande för medlemmarna, men även om det är bandet Sister som sitter där och spelar är det inte samma som står på en scen och kör på ”riktigt”.

– Det är två helt skilda världar, vi är ju vana vid att uppträda på barer och klubbar, att spela på en go rockklubb för kanske två eller tre tusen personer skapar en svettig, lite intim känsla som vi anpassat oss till. När det är små spelningar så kommer man nära publiken på ett helt annat sätt än vid stora, fast vilket jag föredrar vet jag faktiskt inte.

Han fortsätter med att berätta att spelningar på festivaler är något som bandet gillar, även om det inte går att jämföra med en klubbspelning.

– Då vet du att varenda käft är där för dig och det kommer att ösas på med slem, spott och rock´n´roll och det är vad jag gillar med våra spelningar.

Sister har funnits som band i 10 år och i början av året slutade deras basist Rikki i bandet, han ersattes snabbt av Martin Sweet från bandet Crashdiet. Ett naturligt val då Martin producerat deras album från start, däribland ”HATED” som släpptes 2011 samt uppföljaren Disguised Vutures 2014. Men någon större förändring hävdar Jamie inte ägde rum när Rikki slutade då han inte varit involverad i låtskrivandet gällande det tidigare materialet.

– När vi först drog igång var det inte så seriöst, vi var unga och ville spela rock. Idag är det rätt lätt att släppa en platta med vilken deal som helst och det kanske inte alltid gynnar det bandet om man gör så. Men sedan utvecklades det till något mer seriöst och vi signade med Alan Averill Metalblade. Jag vet än idag inte hur han fick tag i vår EP Dead Boys Making Noise för det var det enda skivbolaget vi inte skickade något till.

Sister släppte EP:n Deadboys Making Noise år 2009, tidigare hade de släppt tre demoplattor med tre spår på varje och även hunnit med några vändor i Europa. Det var under den här tiden som sleaze-vågen var som trendigast.

– Det var ju ungefär som mode från H&M, alla hade ställt hår och spelade glamrock. Vi hade rätt mycket gig just då, men efter en tid så tröttnade vi och bestämde oss för att göra en riktigt bra EP. Först erbjöds vi en rätt risig deal som inte kändes jättebra, men så kontaktade Alan oss och nu släpper vi tredje albumet med Metal Blade så det känns riktigt bra.

Med nya albumet känner Jamie att bandet äntligen får visa vilka de är och hur pass bra musik gruppen gör. För att kunna jobba ostört med albumet samlades medlemmarna i en stuga utanför Gränna för att kunna skriva låtar och repa utan störningar från omgivningen. Han får dock inte avslöja vilket datum som albumet släpps, men kan berätta att den släpps i år. Jamie avslöjar också att på den nya skivan finns en låt som är skriven av honom som betyder lite mer än de andra.

– Den handlar om en stor subba, ett riktigt svin., man kan säga att personen ifråga har gjort en sak mot mig som inte gjorde mig så glad. Så det är bra att kunna få ut de aggressionerna genom musiken.

År 2014 turnerade Sister med legendariska Skidrow och Jamie beskriver det som den bästa turnén de har gjort hittills. Skidrow beskriver han som ett väldigt jordnära band.

– Vi har ju haft tur att få åka ut på turné med större artister och band som vi har avgudat sedan vi var små. Skidrow har varit mina idoler sedan jag var liten så det kändes riktigt stort att få åka runt med dem.


Han berättar att när Sister varit förband åt någon större grupp alltid varit försiktiga och hållit sig i bakgrunden för att inte göra något fel. Men första kvällen med Skidrow när de packade upp sin rekvisita kom en medlem ur bandet fram till deras turnéledare och frågade varför Sister inte ville hänga med dem. Efter förklaringen om att de helt enkelt inte ville trampa dem på tårna så blev de båda banden riktigt bra vänner. Bandet hade tidigare Micke Sunden som manager, men efter hans tragiska bortgång signade de med Greenwall Management, ett beslut som de alla är nöjda med.

– Att signa med Grönwall tycker vi var ett riktigt bra val, han är ju svensk vilket gör det lättare att kommunicera eftersom han bor i samma stad som vi. Nu slipper vi skicka mail till andra sidan jorden och hittills har det gått jättebra.

Sister är ett band som inte vill bli placerade i ett fack, enligt Jamie har de aldrig sagt att de ska placera sig själva i en speciell genre utan spelar helt enkelt vad de vill.

– Det kanske låter klyschigt eftersom det är något många band säger, men vi tänker inte utan skriver bara musiken. Det är ett bra sätt att få ut sina känslor på och för oss är det viktigt att man har en look och en bra scenshow. Många band där ute står där på scen med t-shirt och pösiga shorts och jag kan känna att ja, er musik är bra men anstränger ni er lite mer så blir det dubbelt så coolt.

På frågan hur han balanserar livet som turnerande rockstjärna och vardagslivet hemma konstaterar Jamie att det bara är att inse att det är så man får göra. Kontrasterna beskriver han som stora, att vara ute på turné och bli sedd som en rockstjärna är såklart inte alls samma sak som att vara hemma och arbeta som en vanlig Svensson.

– Sanningen är den att det här är 2016, många band idag som även är stora måste arbeta extra vid sidan om. Mycket beror på internet och att musik är så lättillgängligt idag, men det kan ju också innebära bra saker.

Men att livet skulle ha förändrats bara för att bandet har kommit långt i sin karriär är något som Jamie inte kommer låta förvandla honom till en diva. Han berättar att Sister som band har gått den hårda vägen och kämpat sig upp till nivån de är på idag.

– Eftersom vi har byggt upp bandet helt själva har vi har sett båda sidorna av myntet. Har man varit där vi varit med bandet hinner man inte reflektera över saker utan man vill bara göra större och större saker hela tiden.

Anledningen till varför han lyckas hålla sig kvar på en jordnära nivå beror på att han inte tycker att det är något exklusivt med en person bara för att de har gjort bra musik. Istället anser han att talang är något som kanske ingen annan har, men bara för att en person har just den talangen betyder det inte att de står över alla andra.

– Jag är inte lika bra på att snickra som säg Lars-Ove på Säfva bygg, men det är hans talang. Jag har gått i den hårda skolan, så skulle vi om 10 år få erbjudande om att headlina en festival så skulle jag fortfarande säga tack så in i helvete för att ni bär våra saker till bilen. Du kan inte sluta vara tacksam för grejer bara för att du kommer framåt i livet.

På frågan om det finns några delmål för Sister svarar Jamie att han efter Hated började planera en massa saker för bandet. Men sanningen är den att som musiker lever man alltid ett halvår före i tiden och det kan innebära allt från inställda turnéer till något annat som ställer till det.

– Det bästa är att lägga ner de där målen, leverera starkt på scen och skriva bra musik, för det är det enda som kommer ta dig någonstans.

När Jamie började spela med gruppen så var det under tiden som det var väldigt inne med att spela i ett band.

– Varenda jävel spelade ju i ett band under den tiden, men redan då kunde man se vilka som var dedikerade på riktigt. Ibland kunde det dröja ett halvår och sedan la de ner, från tiden då vi startade kan jag säga att det finns två band kvar, resten har lagt ner.

Branschen idag är mycket tuffare än för 10 år sedan när Sister började, men enligt Jamie så kan man lyckas om man är tillräckligt dedikerad.

– Du får helt enkelt prioritera bort vissa saker i livet och inse att du kan inte ha både ett svensson-liv samtidigt som du har bandet. Så jag förstår verkligen varför vissa väljer att lägga ner, men jag har en väldigt förstående flickvän och det är det viktigaste.

Musik i sig beskriver han som sitt största intresse samtidigt som det är det jobb han är bäst på. Som många andra växte han upp med musiken, men till skillnad från många andra musiker var hans föräldrar inte med i några band.

– Det var väl mer att jag stod och posade framför spegeln och sedan uppträdde som Paul Stanley på roliga timmen, jag ville det här redan som liten. Redan efter det första halvtaskiga giget i gympasalen i högstadiet så visste jag att det var något att satsa på.

På sin Facebook-sida har bandet ett helt galleri med bilder av tatueringar som dedikerade fans har gjort. Jamie själv är ett stort Twisted Sister-fan och har sångaren Dee Sniders ansikte tatuerat på sin vänstra arm.

– Nu finns det ju ganska många som gjort en Sister-tatuering och det är så man märker att bandet växer, det är inte något vi reflekterar över, men ser vi en tatuering så är det klart man hajar till. Att se någon som tatuerat in vår bandlogga eller korset är riktigt häftigt att se, man är ju själv likadan när det gäller vissa band. Själv avgudar jag Twisted Sister så jag kan relatera till känslan av att gilla ett band så mycket att man tatuerar in skiten.

Jamie beskriver att Sister är ett renodlat liveband, att vara i studion och spela in skivor tycker han inte är så jättekul. Mycket beror på alla detaljer som han måste lyssna på samtidigt som låtarna ska skrivas.

– Att stå på scen är som en drog som bara de som stått på en kan förstå, det ger mersmak som en god efterrätt du bara vill ha mer av. Känslan i sig går inte att beskriva, står du där uppe lever du i nuet, i den sekunden vilket man inte göra i vanliga fall.

På frågan om vad fansen kan vänta sig i och med det nya albumet svarar Jamie:

– Det är det bästa albumet vi har gjort hittills, som en mix av allt vi har gjort fast bättre. Jag vet att folk som gillar Sister kommer att uppskatta och digga det, gör de inte det så har de fel, säger Jamie med ett skratt.

Se Jimmies bilder från intervjun här:

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

Diskografi

Deadboys Making Noise – 2009
HATED – 2011
Sick – 2013
Disguised Vultures – 2014

HEMSIDA FACEBOOK INSTAGRAM YOUTUBE

 

 

Relaterade artiklar