Nya REACH är på jakt efter sitt sound

Det var i juni som REACH gick från fullskaligt band till att bli en trio. Förändringen berodde på att basisten David Jones och sångaren Alex Waghorn ville gå en annan väg. Tillsammans med Marcus Johansson och nya basisten Robert Majd letar Ludde Turner efter det nya REACH soundet.

– När Alex och David berättade att de ville göra något annat så bestämde jag och Marcus oss för att börja om på nytt. Saken är den att första plattan inte blev så som vi tänkte oss, visst var alla glada över att få släppa den, men den kändes inte hundra procent bra, berättar Ludde.

I samband med att Alex slutade bestämde sig Ludde för att ta över rollen som bandets frontman och tillika sångare. Enligt honom själv får han nu mer utrymme till att forma låtarna så att de passar trion bättre, något han saknade med första plattan.

– Då skrev jag låtarna på ett helt annat sätt, nu är det lite lättare att skapa musik eftersom vi är färre personer i bandet och det är oss den ska anpassas efter, berättar Ludde.

Bandets första uppträdande ägde rum den 23e juni på Stockholm Rocks Summerfest, det var också den första spelningen Ludde och Marcus hade sedan turnen med Eclipse förra hösten. Ludde beskriver spelningen på Göta Källare som rolig, men erkänner också att det var lite skrämmande att stå på scen med ett nytt band. Eftersom han är van vid att stå i bakgrunden som gitarrist var det lite av en omställning att istället göra både sång och spela.

– Det märktes att det saknades en extra person på scen, jag har ju turnerat och spelat med Alex väldigt länge.

Han fortsätter med att bekräfta att REACH fortfarande kommer vara samma band, fast som trio och med en ny basist i form av Robert Majd. Eftersom att både Ludde och Marcus finns kvar i bandet och de älskar att spela melodisk hårdrock är det bara soundet som kommer att förändras.

– Just nu letar vi efter vårt sound, vi är nära men inte riktigt där än och det märks när man hör en låt och jämför med en annan. Alla låtar är olika, men där finns en röd tråd för vi vill kunna spela sådant vi kan stå för.

För att kunna göra det arbetar bandet tillsammans i replokalen, oftast brukar Ludde ta med sig en idé och låta Marcus och Robert göra sina tolkningar för att sedan tillsammans bearbeta fram en låt. Att arbeta Old School på det här sättet anser han är det bästa eftersom alla får komma till tals och forma låten till något som har en del av dem alla i sig. När det gäller själva låtarna är det viktigt för bandet att de alla känner något för musiken, enligt Ludde spelar det ingen roll om det är en pianoballad eller en metal-inspirerad låt, bara de kan känna att budskapet går fram.

– När det kommer till hårdrock så är det ju mycket kärlekslåtar, men vi hårdrockare är kärleksfulla människor som har en äkta känsla att förmedla. Det händer mycket just nu runtom i världen som jag inte håller med om och förhoppningsvis kan vi påverka på något sätt genom att skriva om det.

Men något medlemmarna i bandet har lovat varandra är att inte ta några politiska ställningar utåt. Att istället framföra låtarna så ärligt som det bara går skapar en genuin känsla som är viktig för Ludde att ha kvar och han berättar att allt man hör är äkta.

– Nu när jag är sångaren i bandet kan jag framföra låtarna på mitt sätt, det blir lite ärligare så.

Men att gå från gitarrist till sångare i bandet har inte varit ett lätt steg att ta. Ludde berättar att det varit en utmaning att både hantera sång och gitarr, men även att det känns naturligt. Gary Moore är en stor inspiration för honom och han berättar att Gary är ett bevis på att det går att göra det bra, även om det är lite svårare. När det kommer till låtskrivandet berättar han att det är texterna som skrivs först, för Ludde är det lättare att skriva musiken till en text än tvärtom.

– Jag tycker att man får en helt annan känsla för musiken om jag skriver texten först, det kan börja med ett coolt riff eller något annat som låter häftigt. Men något jag jobbar på är att försöka fånga samma känsla som Sting har och tolka på mitt sätt, det är en helt annan genre men det är inlevelsen jag försöker fånga.

Inspirationen hämtar han från sitt egna liv, men även från band som Whitesnake, Deep Purple, Muse och olika indiepop-band. Att kunna tolka musiken på sitt egna sätt tycker han är riktigt coolt eftersom det idag enligt Ludde finns så mycket bra band där ute.

På Stockholm Summer Rocks Fest uppträdde bandet med en ny låt som skrivits bara dagarna innan uppträdandet. Under intervjun som äger rum efteråt berättar han att vissa saker kanske inte kommer med på plattan, det är fortfarande mycket kvar att arbeta på som ska göras i studion. Det nya albumet kommer börja spelas in till hösten och släppas till våren då bandet ska ut på sin första turné tillsammans. Bland annat har REACH en spelning på HRH AOR-festivalen i Wales som äger rum i mars nästa år. Det är en av de största festivalerna inom melodisk rock och många stora namn är bokade, bland annat Lita Ford, LA Guns och svenska bandet Art Nation kommer att uppträda på lördagen tillsammans med REACH. Tyvärr är festivalen utsåld sedan maj så den som hoppades på att få se bandet uppträda får vänta tills deras spelningar i Sverige.

Anledningen till varför Ludde började med musik berättar han beror på att det finns inom familjen.

– Jag spelade trummor för ungefär 13 år sedan, men det kändes inte helt rätt så jag började spela gitarr istället och det känns fortfarande lika bra.

Att genom musik kunna påverka människor på den nivån REACH gör beskriver Ludde som magiskt. Han berättar att den första låten som fick honom att börja spela gitarr var Paranoid med Black Sabbath som han hörde första gången när han var hemma hos sin kompis Patrick.

– Jag var hemma hos Patrick och skulle prova snus för första gången, då satte han igång just den låten och visade en massa live-inspelningar. Det var i det ögonblicket jag visste att det är den musik jag ville spela och att gitarren är mitt instrument.

Ludde berättar att han har en stor respekt för sångare, men att kunna göra det själv gör det lättare och känslan för att sjunga växer varje dag. Anledningen till att han inte tog på sig rollen som frontman i REACH redan från starten var att han inte kände sig lika redo att axla den rollen då som nu. Han fortsätter med att berätta att han kanske inte är den med störst passion för just gitarr, men att det är till den hans själ tillhör. Men att ta upp gitarren och spela vid en lägereld för andra är något han aldrig kommer göra.

– Det är bara douchebags som gör så, jag har aldrig använt mig av musiken för att få hem någon. Det betyder för mycket, för mig är det livet eftersom det ger så otroligt mycket tillbaka. Hårdrock som genre är som att tillhöra en stor familj av dedikerade människor som bryr sig om musik.

På frågan om vad fansen kan vänta sig från det nya REACH blir svaret en enorm glöd och passion. Bandet kommer som sagt fortfarande att hålla sig till sin genre inom hårdrock men samtidigt utvecklas till något eget. För Ludde är det viktigt att man inte glömmer bort att det är för en själv man gör det, att stå på scen och sjunga med bandet är något han verkligen njuter av och beslutet att starta om tycker han kändes mer än rätt.

– Om man gör något men inte känner att det känns riktigt bra så vaknar man helt plötsligt upp en dag och inser att man offrat sin själ och passion för någon annan under flera år.

Ludde som deltog i Idol år 2014 anser att det är en kunskap han än idag kan ha nytta av. Han fick under den tiden arbeta med en sångcoach vid namn Susanne som gav honom verktygen till att kunna utvecklas även efter Idol. Trots att han hade erfarenhet sedan tidigare av att stå på scen och spela med olika band utvecklades hans scennärvaro när han spelade för miljoner tittare i tv-rutan som han inte kunde se.

– Jag lärde mig mycket om teknik och fick en insyn i branschen som jag inte skulle ha fått annars på samma nivå. Om det var bra eller inte ska jag inte säga, men jag fick en ny insyn på så sätt i hur allt går till.

Framgång kan ibland förändra en som person, något som Ludde är väldigt nog med är att inte låta den stiga honom åt huvudet. – Även om du slår stort så ska du fortfarande veta din plats och inte tro att du är bättre än någon annan. Gör det du älskar, men gör det ärligt, för om du reser dig snabbt så faller du lika fort igen.

Han berättar att de tio år som han jobbat med musik har format honom som person, men även att det har funnits tillfällen då det har varit tufft. Men det ser han som en del av hela processen, att bara köra på istället för att lägga ner eftersom man måste jobba för framgången ser han som en naturlig del av det hela.

– Du kanske får en slot du inte räknat med på en festival eller får erbjudande om skivkontrakt som kanske inte är det bästa, men så är det. Musik är ett Marathon och den som springer snabbast vinner, det är iallafall vad jag tror.

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTO: Pressbild

HEMSIDA  FACEBOOK INSTAGRAM

Relaterade artiklar