Refuel livar upp Skogsröjet

Regnet öser ner och det lilla öltältet är fyllt till brädden, vissa står på bänkarna och en kille sjunger med i varje takt. Refuel må vara ett lokalt band från trakten, men leverera och liva upp publiken kan de.

Folk står så tätt ihop tryckta att jag inte kan se Refuel när de äntrar scenen, under en sekund överväger jag att ställa mig på en bänk, men redan vid första tonen märker jag att det inte behövs. Musiken är hård men ändå lugn, där finns ett melodiskt inslag som är genomgående i varje låt. Det känns som om texten är anpassad efter melodin och inte tvärtom som det brukar vilket gör att sångaren Jonas röst utnyttjas väl. Det märks att han vet hur den vokabulär han har ska användas till max och varje låt får en unik klang. Anpassat efter varje ton på ett sätt jag aldrig hört kastar låtarna lasso efter lasso och drar en närmare. Tommie på bas backar upp både musikaliskt, men även sångmässigt och hans röst är precis lika ren som regndropparna som faller likt toner från skyn.

Stämningen bland publiken är hög, att publiken kommit för att se bandet spela och inte för att det regnar som Jonas frågar dem är uppenbar. Det dansas och sjungs med i låtarna och folkfesten är en av de få med äkta, genuin känsla jag fått vara med om. Regnet utanför skapar en mysig stämning av sammanhållning trots det är en varierande blandning av ortsbefolkning och besökare. Musiken sammanbinder oss alla med silkestrådar utav silke som kastas ut från scenen i form av tongångarna som kommer från de instrumentala fusionerna.

Dennis på gitarr är som att vakna upp ur en dröm och dras ner igen, melodierna som kommer från gitarren är musikalisk poesi. Fingrarna trycks mot gitarrens hals på precis rätt punkter för att sammansvetsas med Albin på trummor som verkligen inte håller tillbaka utan låter melodin styra instrumentet. Han är utan tvekan den ser till att resten av bandet följer i ett led utan att ta över för mycket. Även om tappra försök från Tommie görs för att ta över rodret så binds de två istället samman likt yin och yang.

Bandet är väl balanserat och det märks att de har riktigt kul på scenen. Mitt under spelningen kommer en man upp och hetsar upp publiken ännu mer, Hans ”Det är Refuel på scen för fan, röj nu!” resulterar i att nivån på publikens energi stiger likt eldar som bara kan återfinnas under jord.

Kort sammanfattat, Refuel är ett band som kommer att kunna gå långt bara de syns på rätt scener och verkligen får chansen att visa att det fortfarande går att hitta nya sound.

Att se dem öppna inför Skogsröjet på förfesten dagen innan själva festivalen började var en upplevelse jag hoppas får vara med om igen, fast även gärna på större scener så att deras sound verkligen kommer till sin rätta.

Skribentens edit: Eftersom det var så fullt med folk i tältet kom jag inte fram till scenen och kunde tyvärr inte ta bilder av framträdandet. Men efteråt var bandet snälla nog att följa med ut för att ta en bild till recensionen och det är därför det saknas fler bilder.

SKRIBENT/FOTOGRAF: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se
EVENT
: Skogsröjet Förfest
ARENA: Öltältet
DATUM: 2016-08-04
BÄST:  Precis allt
BETYGRB-Betyg-7_10

BANDFAKTA- REFUEL

Jonas- Vocals
​Tommie– Bass
Albin – Drums
Dennis – Guitarr

DISCOGRAPHY

Hopeless – 2015

 

Relaterade artiklar