Sabaton om skivsläppet: “Jag spelade tills fingrarna blödde”

Egna festivalen, "Sabaton Open Air" går av stapeln i hemstaden Falun, på tisdag kan de vinna en Rockbjörn för "Årets hårdrock/metal" och på fredag släpps nya albumet. En intensiv vecka väntar för Sabaton.
 –  Vi kände lite stress i julas med hur vi skulle hinna med både inspelning av skivan och turnérande men nu känns det bara skönt, säger bandets gitarrist Thorbjörn Englund.

På fredag 19 augusti släpps Sabatons nya skiva "The last stand", en skiva som bandet skämtsamt nog sagt kommer handla om samma sak som deras tidigare alster. Nämligen krig. Sabatons låtmaterial har sedan bildandet 1999 tagit avstamp i historiska epoker, krig och slag. "The last stand", som blir bandets nionde platta, bjuder på samma tema men samtidigt med lite variation.

 –  Många förknippar Sabaton med andra världskriget men vi sjunger ju om krigshistoria överlag. På "The Last stand" så handlar ju låtarna om både samurajer, spartaner och slag som utspelat sig långt bak i tiden men också mer färska slag som ägde rum under 1900-talet, säger Thorbjörn Englund, som efter att denna intervju gjordes tillkännagett att han lämnar bandet. 

–  Vi kan ju skriva om allting som har med krig att göra, vi stannar inte vid just en tidsepok. På "Carolus Rex" sjunger vi ju om svensk historia till exempel, flikar bandets andra gitarrist Chris Rörland in. 

Bandets senaste skiva, "Heroes", släpptes 2014 och på det följde en hyllad turné. Efter det har bandmedlemmarna bollat idéer med varandra, skrivit ihop nytt material och det som kom att bli "The last stand" tog form. Thorbjörn Englund och Chris Rörland avslöjar också att de får många idéer ifrån fans, som hör av sig till bandet för att tipsa om olika slag att göra låtar om.

 –  Vi sparar alltid tipsen vi får in och så kan vi ha kvar det i kanske två år och sedan börja arbeta med det inför nya album, säger Thorbjörn Englund.

När det var dags för bandet att ge sig in i studion för att spela in "The last stand" så gick det fort. 

 –  Vi matade på i en månad och 16 dagar inne i studion, säger Thorbjörn Englund.

Chris Rörland rycker till av Englunds ord och utbrister chockerat att han trodde de åtminstone hade haft två månader på sig. 

 –  Ja, du trodde det, säger Thorbjörn Englund med ett leende och ett tonfall som skulle kunna vara riktat till ett barn. Båda två brister sedan ut i skratt. 

Förväntningarna på skivans mottagande är avvaktande men samtidigt hoppfulla. Thorbjörn Englund sticker ut hakan lite och säger att han tror fansen kommer ta skivan till sig och det kommer märkas hur mycket jobb bandet lagt ner för att plattan ska bli så bra som möjligt. 

 – Som musiker hoppas man alltid på det bästa och vi har gjort vårt yttersta. Jag spelade tills fingrarna blödde och det ger ju resultat, säger Chris Rörland med ett leende. 

Skribent: André Millom (Andre.Millom@rockbladet.se)
Foto: Joanna hemmingson (Joanna.hemmingsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar