Strÿkenine ger liv åt Kringelfestivalen

Det är fredagskväll och i vanlig ordning en arbetsdag, men ikväll befinner jag mig inte på en pub i Stockholm city utan i Södertälje på Kringelfestivalen för att se Strÿkenine uppträda. När klockan slår tjugo i sju springer jag och mitt sällskap mot scenen för att se om bandet kan leva upp till mina förhoppningar även denna kvällen.

Annons 

 

Det räcker med att Strÿkenine kliver ut på scenen för att jag ska förstå varför tanken på att de hör hemma på stora scener har spökat sedan jag såg dem första gången på Harry B James. Sångaren Jacob Petäjämaa gör mer än att leverera den här kvällen, på nåt sätt verkar hans närvaro på scen vara på en högre nivå och hans karismatiska sätt att leva sig in i varje ord når djupare. Minspelet och det utagerande kroppsspråket i samklang med de militäriska blickarna på publiken som inte vågar annat än följa varje steg han tar gör även det sitt. Kvällens backup sångerska Ella Kjellander visar upp en stor talang när hon följsamt tar ton och höjer volymen när det behövs för att väva samman sin ljuva stämma med Jacobs lite tyngre. Även om rock inte är den genre hon brukar agera i gör hon det med bravur och visar på en bra anpassningsförmåga när hon följsamt sjunger upp i refrängerna. Andi Sarandopoulos är utan tvekan en gitarrist som kommer att bli en av historiens främsta, hans sätt att lätt låta fingrarna svepa över strängarna och se fullkomligt oberörd ut trots varje ton slår lika hårt som en boxarnäve mot åhöraren är mer än magiskt. 

När jag ser Tony Bakircioglu på scen förstår jag vad som saknades förra gången bandet uppträdde live, det är först nu som det Strÿkenine jag spår en ljus framtid står på scen tillsammans. Det många inte förstår är hur viktigt det är att trummorna och basen fungerar tillsammans, annars faller allt  det instrumentala och då spelar det ingen roll vilken talang sångaren eller gitarristerna har. Henrik Remesaho på trummor är mer än otroligt fantastisk, hur han lyckas hålla koll så att fötter och pinnar hamnar där de ska i den takt han håller är bortom min uppfattningsförmåga. Tillsammans vägleder Tony och Henrik resten av bandet som utan minsta lilla motstånd följer, inte ens en så karismatisk sångare som Jacob skulle ha något att sätta emot denna duon. Den pondus de har både tillsammans, men även var för sig är något som ingen kraft kan mäta sig med. Tony hanterar avslappnat instrumentet som om det vore något av det lättaste han gjort, trots att det från mitt perspektiv ser mer avancerat ut än vad jag förmodligen kan uppskatta. Det väger fint mot Alex Zackrissons krigande med gitarren, likt en ninja beväpnad med sitt främsta vapen flyger han ut mot publiken med en kraft som aldrig upphör att chocka publiken. Hans energi når verkligen fram till hela publiken och bandmedlemmarnas stora kontraster scenmässigt skapar en symfoni man bara vill ha mer av. 

Det enda som gör mig besviken under kvällen är det faktum att arrangören bara har gett dem 30 minuter på scen vilket får mig att undra om de sett gruppen uppträda live tidigare. I så fall hade de vetat att band som Strÿkenine behöver minst en timme, helst mer så att de måste krypa av scenen när de är klara. Och det är inte bara jag som reagerar på den korta speltiden, tjejen framför mig som filmar bandet vänder sig mot sin vän med ett ansiktsuttryck som säger mer än vad ord hade gjort.

Strÿkenine, ni har precis alla verktyg och bandmedlemmar som ni behöver för att ta er ännu längre än en scen på en folkfestival.

Så nästa år förväntar jag mig att se er uppträda på Bullhead City Circus på Wacken. 

Se bilder från spelningen här: 

SKRIBENT/FOTOGRAF: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
EVENT: Kringelfestivalen 2016
ARENA: Stora Scenen
DATUM: 2016-08-26
BÄST:  Att äntligen se bandet komma till sin rätt på en stor scen
BETYGRB-Betyg-9_10

BANDFAKTA – Strÿkenine

Jacob Petäjämaa – Vocals
Andi Sarandopoulos – Guitars, Backing Vocals
Tony Bakircioglu – Bass, Backing Vocals
Henrik Remesaho – Drums, Backing Vocals
Alex Zackrisson – Guitars

FACEBOOK YOUTUBE INSTAGRAM

Relaterade artiklar