Wacken Open AIr – Allt roligt har ett slut.

Ja, så är det. Allt roligt har ett slut. Så har även Wacken. Nu får man vänta ett helt år innan man får klampa omkring i hårdrockens mecka igen. Men det kommer att gå fort, för jag har många minnen att suga på under tiden.  Det har varit en förmån och glädje att få bevaka Wacken 2016, om än på kanske ett lite udda egocentriskt sätt för Rockbladet.  

Två händelser från Wacken 2016 har för evigt svetsat sig fast inom mig. Först minnesstunden för Lemmy från Motörhead. Lemmy, vår gud.  Att höra hans röst dundra över Wacken igen gjorde att håret reste sig på kroppen.

Det som senare fick mig att tappa andan helt och hållet var på lördagen,  var då självaste Ronnie James Dio äntrar scenen. I shit you not. Han stod där på scenen och sjöng för oss alla. Hur gick då detta till? Jo, ett företag som heter EyeIllusion har tillsammans med Dios fru Wendy arbetat fram ett hologram föreställande sångaren. 

Före spelningen med Dio Discipels var vi alla nyfikna på vem den hemliga speciella gästen skulle vara. Man hade via ett pressmeddelande utannonserat en hemlig mycket speciell gäst. Någon timme före stod jag med en kollega och diskuterade vem om kunde vara större och mer speciell än Ronnie James Dio. Enda jag kunde komma på som var större måste ju vara Dio själv. Vi skrattade. Vi fick båda svälja det där med råge senare när han helt plötsligt står där på scenen.


När Ronnie James Dio helt plötslig stod på scenen blev det för någon millisekund knäpptyst. Publiken fattade först inte vad som pågick. Inte jag heller,  jag gnuggade mina ögon flera gånger. Sen föll polletten ner och mina ögon fylldes med tårar.  Det var inte bara jag som fick en tår i ögat. Vart enda långhårigt muskelknutte med tatueringar fick en tår i ögat. Det går inte att säga något annat än att det vart stort.

Det blir bättre. Företaget Eyellusion som skapat hologrammet har planer på att sätta ihop en turné med Dio Discipels och ge sig ut på turné nästa år. Dio lever alltså vidare för att sprida rocken. 

Hur ska man då summera en vecka på Wacken? Det är inte helt lätt. Många fantastiska band, många intryck och många skratt med goda vänner. Som alltid hittar man nya guldkorn. Jag sprang på ett band som heter Drone, som spelats om och om igen här hemma. Har ni inte hört dom så sök genast upp dom på Spotify.  Är man så cool att man kastar in banjo i sitt metal, då är man ta mig fasiken kunglig.

Äntligen så fick ju Snowy Shaw chansen att uppträda för mig. Han har ju alltid lyckats med att vara där jag inte är då han uppträtt tidigare. Denna skräckens mästare reste formligen taket på W.E.T-stage när han spelade. Jag blev så insugen i hans show att jag för några minuter faktiskt glömde bort att fota honom. 

Snowy Shaw Wacken Open Air 2016. Foto: Roger Sahlström
Snowy Shaw Wacken Open Air 2016. Foto: Roger Sahlström

Twisted Sister räknar ner för sina sista spelningar. AJ Pero, bandets trummis avled förra året hastigt och man beslutade då att lägga ner Twisted Sister efter turnen.  Dee Snider är en publikflörtare av tyngre rang. Han vet precis när han ska få publiken att skrika med och det är alltid ett förbannat drag när Twisted Sister lirar. Visst, de är gamla gubbar, precis som jag. Men ösa på det kan de fasiken. 

Symphony X spelade för första gången på Wacken och jag måste säga att en proffsigare spelning än så här var länge sedan jag såg. Det var senast jag såg Pink Floyd som det var på denna nivån. Jag har varit lite orolig för att se dom live, för på platta är det bara rakt igenom perfekt.  Helt klart en upplevelse. 

Russell Allen. Foto: Eddie Krill
Russell Allen. Foto: Eddie Krill

Arch Enemy avslutade årets festival och det var nog bland de tyngsta speningarna jag sett med dom. Vilken volym, vilket ljus, vilket blytungt ös. Att de spelade in en live-dvd gjorde saken ännu bättre. För publiken gav max dom med. Alissa White-Gluz är perfekt för Arch enemy. Jag med många var lite tveksamma när hon tog över efter Angela Gossow. Men ack så fel vi hade. Hon har lyft Arch Enemy till helt nya nivåer. 

Trots regn, lera och ett åksväder från Tor var det sannerligen en festivalvecka att minnas. Det var nostalgi, hård metal, mörk metal, skrikande och vrålande. Moshpits, tysk öl, trängsel och mängder med skönsjungande headbangers. Allt som Wacken ska vara med andra ord. Nu är det dags att börja förbereda sig för Wacken 2017. Bandlistan har redan börjats fylla på. Håll utkick på deras sajt, kanske ditt favoritband lirar där nästa går. Även om de inte gör det. Kom dit ändå. Wacken behöver alltid fler underbara headbangers. 

SKRIBENT & FOTOGRAF: Roger Sahlström (roger.sahlstrom@rockbladet.se)
EVENT: Wacken Open Air Festival 2016
 

Relaterade artiklar