WASP, Storsjöyran 2016

Storsjöyran, en festival med anor från 60-talet. Många internationella artister har under åren förgyllt scenerna med sin närvaro. Motörhead, Alice Cooper, Dropkick Murphys, Sabaton, The Hellacopters mfl har genom åren gjort både små och stora spelningar på festivalen.

Annons 

 

I år var det dags för W.A.S.P att beträda scenen på Stortorget i centrala Östersund och få äran att avsluta årets Yra. Strax efter 00:30, direkt efter presidentens tal till folket (ja, Jämtland har en egen president, Evert Ljusberg, i den egna republiken Jämtland) äntrade Blackie och gänget scenen. Publiken var till en början enorm, då presidentens tal drar till sig de flesta festivalbesökarna, säkerligen runt 15 000 personer trängs då på torget.

Tyvärr drar större delen av publiken vidare strax efter innan bandet gör entré, en del beroende på att dom inte är intresserade och tyvärr en del beroende på vädret, då himlen bestämmer sig för att öppna sig sådär onödigt mycket i slutet av festivalen. Kvar står ändå ett relativt stort gäng människor, som inte bryr sig om dom blir blöta, utan istället hänger sig åt showen som bjuds.

Blackie ser tyvärr bitvis lite vilsen ut på scen, men levererar hit på hit från gruppens album. Rösten håller hög klass, och titt som tätt blixtrar han till och ser också ut att njuta där han står framför mikrofonen. En som verkligen gav järnet på scenen var däremot gitarristen Doug Blair, han står, går, sitter, springer och ibland ligger på scenen, dock är han aldrig stilla mer än ett par sekunder åt gången. Det Blackie saknade i rörelse gav Doug flerfaldigt tillbaka.

Konsertens sista ordinarie låt presenterar Blackie som ”We haven´t done this one in a while” och drar därefter igång en av undertecknads favoriter, ”Heavens hung in black”, och jag lovar att då märkte jag inte ens att regnandet ökade markant. Efter det tackade Blackie för sig och bandet och lämnade scenen en liten stund innan dom kliver upp för extranumren. En liten stund som man hann reflektera över hur blöt och kall man var, men dessutom över hur bandet åldrats. W.A.S.P är Blackie med ett gäng musiker, duktiga musiker, men ändock inte riktigt W.A.S.P, vilket förmodligen är bra då allt inte blir bra bara för att det är som förr.

Längre hann jag inte i min reflektion innan bandet kliver upp på scenen igen. ”Chainsaw Charlie” blir det första extranumret, och nu om inte förr märks det att den kvarvarande publiken kan sitt W.A.S.P. Tre extranummer bjuder man på, och i avslutande ”I wanna be somebody” känns det som att volymen både i högtalarna och publiken ökar markant.

Strax efter 02:00 tystnar det och bandet kliver av scenen, kvar står en blöt men till stora delar nöjd publik. Undertecknad har prickat av ännu ett band på ”vill se listan”. W.A.S.P har spelat i Östersund förut, men då missade jag det, den här gången var jag där, och dyngsur men glad lämnar jag Stortorget i Östersund, en erfarenhet rikare.

Skribent/Fotograf: Magnus Wågström
Event: WASP
Arena: Stortorget, Östersund, Storsjöyran
Datum: 2016-07-30
Bästa låt: Heavens Hung In Black
Bästa minnet: Trots spöregn märkte man knappt att man blev blöt

Betyg:RB-Betyg-8_10

Relaterade artiklar