Arbetarna bakom festivalerna, Del ett – Scenarbetarna

Bakom varje festival står ett hundratal personer, på större evenemang ett tusental bestående av volontärer och arbetare av olika slag. På Skogsröjet hade jag möjligheten att träffa några utav dessa eldsjälar, i denna delen får ni träffa Johan Brorsan Ekblad och Fredrik Lawergren.

Fredrik berättar att han har arbetat inom branschen i cirka 10 år och Johan ungefär sju år. Eftersom att Johan är delägare tillsammans med Mankan Lundin och Sandra Kalnins i United Vision Production med bas i Norrköping är han van vid att arbeta på olika festivaler, både i och utanför Sverige. Johan berättar att han började som musiker, men eftersom det stora genomslaget uteblev valde han enligt honom själv den näst bästa delen med musiken, nämligen att arbeta som scenchef och arbetsledare. Fredrik däremot är snickare i grunden och är anställd av United Vision Production. Han arbetar på olika festivaler några gånger om året och är med och bygger upp scenerna. På Skogsröjet var han dessutom scenchef på Tube Stage och Johan på Bandit Stage.

– Det är inte roligt att ha ett vanligt jobb, detta är mer varierande och jag får vara min egen chef, berättar Johan.

Han fortsätter med att det bästa med jobbet är att se hur nöjda artisterna är, till större delen består hans arbetsuppgifter av logistik. Det innebär att han ser till att allt från ljus fungerar till att arbetarna följer schemat så att artisterna kan gå på scen i tid. Att arbeta på festivaler är bäst under sommaren, något som både Johan och Fredrik är överens om, att arbeta på Skogsröjet beskriver de som ett av de roligaste men också utmanande festivalerna. Johan berättar att de flesta som arbetar på festivalen är volontärer som tar ledigt från sina vanliga jobb för att hjälpa till. En del av arbetet som är mindre bra är att det är svårt att ha ett vanligt privatliv, uppskattningsvis har han mellan 200 till 300 resdagar per år då han är ute på olika jobb. Men det är en uppoffring han gärna gör eftersom han trivs så bra med sitt arbete. Några av de som han arbetat med på olika turnéer är bland annat Crucified Barbara och Sabaton. Fredrik däremot tycker det är tråkigt att inte kunna arbeta med det på heltid och berättar att det är stor skillnad mellan att vara besökare på en festival och att arbeta på en.

– När du jobbar på en festival så träffar du en massa sköna människor du inte träffar annars, berättar Fredrik

Dagarna börjar tidigt då scenerna måste förberedas av så kallade riders som instrueras av Johan och Fredrik, allt enligt bandens önskemål. När det sedan är dags för nästa band görs processen om, ett kommande event som de har är Black Christmas som United Vision Production ansvarar för, det är en festival som äger rum i Norrköping mellan den 16e till 17e december.

 Tidspress är en återkommande faktor i arbetet, Fredrik berättar om ett tillfälle då det var femton minuter mellan banden och tjugo stycken i en orkester skulle upp på scen. Johan berättar att som mest har de en timme på sig att förbereda scenen, det beror helt på bandet och hur mycket rekvisita som ska upp. Han berättar att många av banden de jobbar med har med sig mycket rekvisita som ska monteras upp på scenen. Det  gör att de måste vara redo att sätta igång så fort bandet gått av scenen. Fredrik fortsätter med att berättar om den gången han skulle rigga scenen åt ingen mindre än Alice Cooper.

– När jag öppnade en av lådorna var där ett stort huvud som tillhör hans jätte till docka, då blev jag lite rädd om jag ska vara ärlig, berättar Fredrik.

Ingen av dem har hittills jobbat på Sweden Rock Festival, men att jobba utomlands är något som Fredrik gärna skulle göra och som Johan redan gör.

– Desto större artisten eller bandet är, ju större utmaning blir det, berättar Johan.

Enligt Fredrik är Johan den som är mest strukturerad, han själv kör mest på det han beskriver som volley. Schemat för varje band har Johan oftast redan strukturerat upp dagarna innan och baseras på bandets egna schema, allt från när de anländer till när de ska vara på scen tas med i beräkningen. Detta för att underlätta när han ska delegera uppgifterna som till exempel ljudet.

Båda två är överens om att Skogsröjet är en bra första festival att besöka men även att arbeta på.

– Men vi ser knappt några av spelningarna, för när bandet står på scen så är vi redan på nästa och riggar. Enda gången vi ser något är när vi står bakom scenen och kontrollerar så att allt går som det ska, berättar Johan.

Skribent/Fotograf: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

UNITED VISION PRODUCTIONS SKOGSRÖJET

Se bilder från arbetat på Bandit Scen med Johan här:

Relaterade artiklar