Arbetarna bakom festivalerna, Del tre – De pressansvariga

När ett band kommer till en festival har de oftast en hel stab av personal som servar dem. Men det många inte vet är att det även finns eldsjälar som lägger ner enormt mycket energi och tid på att underlätta även för oss journalister och fotografer. 

Det spelade ingen roll vad för slags problem som uppstod med internetuppkoppling eller om jag hade en fråga om något, pressansvariga Anders Larsson och Oscar Eriksson var bara ett sms bort. Under hela Skogsröjet såg de till att jag och alla andra som besökte festivalen som press hade tillgång till snacks, kaffe och internetuppkoppling.  Båda två började sitt arbete på Skogsröjet efter förfrågningar av bekanta, men även för att de gillar den familjära stämningen på festivalen. 

– Att få möjligheten att möta alla glada besökare och volontärer gör det till en fantastisk upplevelse, berättar Anders. 

Det som lockade Oscar till att börja arbeta på festivalen var för att han gillade banden och för att han tyckte det var häftigt att få se hur allt fungerade bakom scenen. Under dagarna festivalen pågår är Oscar och Anders ansvariga för att se till så att press och media har allt de behöver. Men de är samtidigt inte rädda för att hugga i och hjälpa till där det behövs, även utanför sitt eget ansvarsområde. Anders hade även i uppgift att uppdatera de sociala medierna samt hemsidan. 

– Vårt jobb går ut på att se till så att press och media får den hjälp de behöver för att sköta sitt jobb. Det kan variera från allt till rätt access till fika och att boka intervjuer, berättar Anders. 

Även inredning och uppbyggandet av presstältet som stod i anknytning til VIP-området fanns med bland uppgifterna. Att arbetet  äger rum på deras fritid är inget problem för killarna, Anders berättar att hela byn lever upp och att möten med nöjda besökare och lokalbor gör det hela värt det. 

– Jag personligen såg det inte som ett arbete, mer som en rolig grej som äger rum i sällskap med en av mina bästa vänner, berättar Oskar. 

Under intervjun är återigen ordet familj ett återkommande inslag. Killarna berättar att alla volontärer hjälps åt som en familj och att det bara är på Skogsröjet som de upplevt denna familjära känsla. För Anders var detta andra året som han ansvarade för pressen, innan det var han en del av personal och logistik-delen och har nu arbetat på festivalen i sammanlagt sex år. Tidigare har han arbetat på Sweden Rock Festival och Peace And Love, fast då som säkerhetspersonal vid scenerna och bygg. Men för Oskar däremot så var detta hans första festival som volontär. 

– Det kändes bra att kunna ställa upp och hjälpa en vän som jag vet brinner för festivalen mer än de flesta andra.  

När jag ber Anders och Oskar beskriva vad som är bra och mindre bra med att arbeta på en festival är båda överens. Anders berättar att de känner sig delaktiga på ett annat sätt genom att bidra till besökarnas välmående. Det som är mindre bra är att de inte kan slappna av på samma sätt som besökarna och de inte har tid att träffa vänner och familj som inte arbetar på festivalen under semestern. Men det vägs upp av att killarna fått nya vänner och minnen för livet, Anders berättar att han rekommenderar alla sina vänner att någon gång prova på att arbeta på en festival. Han fortsätter med att förklara att det inte känns som de arbetar gratis. 

– Jag skulle så gärna vilja att andra också får ta del av upplevelsen. Speciellt känslan när vi på lördagen börjar stänga ner området och lyckoruset efter vad som har varit en helt magisk festival slår till. 

Oskar berättar att om han väljer att arbeta som volontär igen så blir det utan tvekan Skogsröjet igen. Han förklarar att det faktum att festivalen mer eller mindre är ideell skapar en häftig känsla. En bidragande faktor är att människorna som arbetar på festivalen gör det för att de tycker om arbetet, inte för att de ska tjäna pengar. Oskar berättar också att han är imponerad av hur bra allt har fungerat trots att nästan ingen som arbetar med festivalen är utbildad arrangör. 

– Det ligger många timmars slit och planering bakom festivalen. Den är ju baserad på arbete som utförs av volontärer och eldsjälar, men det är också anledningen till varför att allt fungerar så bra.  

På fråga om vad som var det bästa med årets festival är svaren olika. Anders tycker att hans kollegor som har arbetat för att alla ska ha det så bra som möjligt har varit det bästa och vill rikta ett hjärtligt tack till sina kollegor. För Oskar var det att se Thin Lizzy som är ett av hans personliga favoritband, men även han vill tacka människorna han mött som arbetar bakom kulisserna. När det kommer till att välja mellan att arbete på mindre festivaler som Skogsröjet eller lite större som Sweden Rock Festival är valet enkelt. 

– Jag personligen föredrar nog lite mindre festivaler, den familjära känslan försvinner på de större och man blir bara en i mängden, anser Oskar. 

Han får medhåll från Anders som tycker att de mindre festivalerna är roligare då det inte är lika inrutat. 

– Känslan när hela Rejmyre ställer upp och bakar bullar till alla volontärerna och pressfolket är fantastisk. Det är något som inte händer på de större festivalerna.

Skribent/Fotograf: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar