Bira och Stones från Cuba i biomörkret

Fredagen den 25:e mars dokumenterades Rolling Stones lajvande på Cuba av regissören Paul Dugdale och under en enda kväll gick resultatet upp på biografer över hela världen. Rockbladet skippade popcornen när det skulle råck & rållas till Gimme Shelter och Honky Tonk Women i biofåtöljerna.

Annons 

 

Konsertfilmer på bio är en rätt speciell upplevelse. Att jubla och applådera framför jätteduken är som att sjunga hejaramsor framför teven hemma när det är fotbolls-VM. Trots avsaknad av mottagare i andra änden så gör man det ändå.

Lagom ruffiga Rigoletto med möjlighet att ta med sig en hink biraflarror in i salongen är perfekt inramning för bio rock 'n' roll. Och inte vilken rullande rock som helst utan The Rolling Stones som på Långfredagen i år gjorde en gratisspelning i Havana inför uppåt en mille kubaner och tillresta fans från hela världen. Barack Obama var, som förste amerikansk president på 88 år, där samtidigt och hans tal sägs ha fungerat som uppvärmningsakt. Historiskt på flera plan alltså.

Sedan dippen efter Keith Richards palmincident med kokosnöten har formkurvan varit stadigt uppåtgående. Senaste Sverigebesöket 2014 visade upp kompetenta och spelsugna gubbar i Tele2 Arena, vilket förärades betyget 9/10 av Rockbladet, recension och bilder här.

Det värmer i hjärtepumpen att se en publik som i många fall kanske ser sin första och enda rockkonsert i livet – hängivelsen och känslo-orkanen är enorm. Så långt ifrån en proppmätt och Facebookscrollande Friendspublik man kan komma. Bara en sådan sak att folk tillåts sitta på axlarna utan att bli nedviftade av griniga vakter.

Trots hisnande 54 år i rockens tjänst så är det ett förvånansvärt piggt och hungrigt gäng som skuttar runt på scenen. Jagger sprattlar som det vore Altamont 69 och man får håll av att bara se karln. Den jazzige mysfarbrorn mr Watts ler mest hela tiden när han håller ett vakande öga på de blossande och gitarrspelande buspojkarna framför. Bobby Keys sax är saknad men trotjänaren Chuck Leavell finns med bakom piano och cowbell.

Setlisten är numera lika spännande som Status Quo's och AC/DC's best of-repertoarer med säkra kort rakt igenom och bara en låt efter 1974 (Out Of Control från 97-släppet Bridges To Babylon som för övrigt tillhör kvällens glansnummer). Men de ruggade bragdmännen lyckas pumpa in nytt adrenalin i de gamla nötta klassikerna och klimax nås i lekfulla bluesjammet Midnight Rambler där framförallt den hallick-klädde Keefan briljerar med lössläppt minimalism. Stones blir som allra bäst när de tillåter sig själva sväva ut på det här sättet.

En läckert filmad konsertfilm som väl lyckas förmedla livekänslan av entusiastisk miljonpublik och stenar som aldrig slutar rulla.

SKRIBENTER: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se) och Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
FOTO (från Tele2 Arena 2014): Amalie Antonsen (amalie.antonsen@rockbladet.se)
EVENT: Havana Moon – The Rolling Stones
ARENA: Rigoletto
DATUM: 2016-09-23
BÄST: Midnight Rambler
BETYG: RB-Betyg-7_10

BANDFAKTA – THE ROLLING STONES

MEDLEMMAR

Mick Jagger – vocals
Keith Richards – guitar
Ronnie Wood – guitar
Charlie Watts – drums

HEMSIDA FACEBOOK

ROCKBLADET.SE STONES BÄSTA!

Relaterade artiklar