In Flames före detta trumslagare Daniel Svensson och basisten Peter Iwers har återförenats – nu som bryggmästare

YOU CAN READ THE ARTICLE IN ENGLISH HERE.

Den före detta trummisen i In Flames, Daniel Svensson, återförenas med sin gamla bandkompis Peter Iwers. Det handlar inte om ett nytt musikprojekt, utan om att hjälpas åt att lyfta Daniels nystartade Öl-Bryggeri, Odd Island Brewing, till nästa nivå.

Efter en lång karriär som trummis i det stora svenska metal-bandet In Flames startade Daniel Svensson sitt egna ölbryggeri Odd Island Brewing. Ett intresse som byggts upp under allt turnerande världen över och då framför allt under alla besök på brygg-pubar i Colorado. När det var dags att utöka verksamheten såg fru fortuna till att välja sin numera före detta bandpolare Peter Iwers. Vilket enligt Daniel själv är ett självklart val, de har ju varit ett radarpar inom hårdrocken i 17 år, så vad kan gå fel. På måndag den 3 oktober kommer de tillsammans lansera sin första öl på Systembolaget i Kungsbacka, som heter ”Citrauvin”.

Daniel Svensson har ägnat nästan halva sitt liv åt att banka trummor i ett av Sveriges största metal-exporter In Flames. Men i slutet av 2015 meddelade han att det var dags för honom att lägga trumpinnarna på hyllan. Ett beslut som mognat fram under ganska lång tid, då han kände sig klar med rocklivet. Han ville umgås mer med familjen och testa på att jobba med någonting annat.

Efter avhoppet från In Flames, stod det tidigt klart att Daniel skulle börja jobba med sin relativt nya hobby öltillverkning. Han startade mer eller mindre direkt bryggeriet Odd Island Brewing. Var namnet kommer ifrån berättar Daniel så här:

– ”Jag kommer från en liten ort utanför Göteborg som heter Särö, namnet är framtaget på ett klassiskt Göteborgskt vis, det  är helt enkelt en ordvits eller ordlek, som inte många har förstått. Göteborgshumor du vet. Sär-Ö” säger han med ett leende på läpparna.

Flera av medlemmarna i In Flames jobbar med olika sidoverksamheter vid sidan av bandet. Anders Fridén är ju också i dryckesbranschen med bland annat ölmärket Frequency. Peter Iwers och Björn Gelotte driver sin egna restaurang 2112 i Göteborg. Den jag hört minst om är just trummisen Daniel Svensson. Så när han väl tar sig in i branschen är han den enda som nu har möjlighet att löpa linan fullt ut, att driva ett Öl-bryggeri på egen hand till 100%.

”Jag började brygga mitt första egna öl hemma tillsammans med en kompis för kanske tre år sedan. Och märkte ganska snabbt att ölen vi gjorde blev riktigt bra, till och med bättre än många större kommersiella märken. När jag bestämde mig för att sluta i In Flames funderade jag på vad jag skulle göra istället, och det kändes självklart att jag skulle satsa på att bli ölbryggare. Jag har ju fördelar att jag varit med i ett av Sveriges största metal-bands-exporter, vilket är ett stort varumärke som många känner till. Vilket skapade stora förhoppningarna att det skulle kunna hjälpa mig i starten.”

Att Daniel drivs av att jobba med någonting han är extremt passionerad av kommer kanske inte som en överraskning direkt efter en hyfsat lång musikalisk karriär. Att starta ölbryggeriet Odd Island Brewing kändes ett enkelt beslut.

– ”Jag har ju svårt att se mig själv som anställd 40 timmar i veckan, utan vill hellre jobba med mitt någonting eget. Jag har ju ingen utbildning att luta mig tillbaka på, In Flames har ju varit mitt yrke under hela mitt vuxna liv i princip. Så varför inte satsa på att bli ölbryggare”.

Det var redan från början självklart att bryggeriet skulle drivas helt och hållet av honom själv. Inte ta genvägen via fantombryggerier och skapa sitt egna ölmärke och lägga tillverkningen hos någon annan. Mycket av ölens själ ligger i bryggeri-processen och Daniel tycker det är kul sätta sin egna prägel och karaktär genom att använda sin egna utrustning. Att brygga öl är hans nya fulltids-arbete.

Det krävs någonting speciellt för att bli riktigt bra på det man gör. Man måste lägga ned åtskilliga tränings-timmar innan resultatet börja komma. Och Daniel fick ganska direkt ett starkt självförtroende när han började framställa sin egen öl.

– “Jag ville tro att jag har talang för det. Det finns ju två typer av hembryggare. En som älskar den tekniska biten att bygga upp den optimala processen för få en jämn kvalité på sin öl. Och sen har du den som drivs av att framställa bra smaker genom att kombinera olika jäst, malt och humle. Jag är väldigt oteknisk av mig, så den biten behöver jag bli mycket bättre på, medans smaksammansättningen är jag redan riktigt bra på”.

Odd Islands produktion riktar sig i nuläget emot västra Sverige och då framför allt pubar och restauranger i Daniels hemvist runt Kungsbacka och Göteborg. Allting har gått över hans förväntningar och efterfrågan är större än vad han hinner med att producera. Bryggeriet har idag den ringa kapaciteten att tillverka ca 200 liter öl per vecka och nu är han i läget att han behöver hjälp för att kunna utöka verksamheten. Så tajmingen när Peter Iwers hörde av sig kunde inte varit bättre.

– ” Först och främst behöver jag hjälp då jag inte kan rodda allting själv. Det tar lång tid att brygga, och fixa med allt annat, så jag behöver hjälp helt enkelt. Peter var sugen på att bli min kompanjon, han har dessutom en del egna idéer som lät riktigt bra. För att kunna utöka produktionen behöver jag mer kapital, men också mer tid. Vi är mycket samspelta sedan tidigare, jag menar en basist och en trummis jobbar ju av naturen bra ihop. Han har ju även många bra kontakter i branschen via sin egna restaurang 2112. Det är ju bara win-win helt enkelt.”

odd island

Nu är det dags för Daniel och Odd Island att släppa sin första butelj, Citrauvin, på Systembolaget. Då främst i butiken i Kungsbacka. Inspirationen till innehållet i flaskan kommer från landet i väst. Där de många besöken på de många olika bryggpubarna runt om i USA har hjälpt honom att ta fram formeln till Citrauvin.

– ”Det är lite som att skriva musik egentligen. Man influeras av något och sen sätter du din egen prägel på det. Det är väldigt fritt, du kan laborera som du känner för det, ramarna är inte så strikta. Du kan jämföra det med hårdrocksscenen, du är helt fri att skapa din musik inom genren. Samma gäller ju den geografiska platsen, som till exempel Göteborgs-soundet och Stockholmsdödsen i början av 90-talet. Även på ölscenen så influeras man av de som är dig närmast rent geografiskt. Man hänger med varandra, kollaborerar, sen går man hem och skapar det där magiska receptet. Det finns helt klart många paralleller att dra mellan ölbryggeri- och hårdrocksscenen”.

Du lever ju din öldröm just nu, men har du någon stor plan för Odd Island Brewing?

– ”Jag jobbar enbart lokalt just nu i en mindre skala, men målet är att driva ett bryggeri som vi kan försörja oss på till 100%, i alla fall jag själv. Jag kommer jobba med detta på heltid, medans Peter kommer ju vara ute och turnera med In Flames till och från. Jag känner att det är dags att köra All-In nu, i princip som det var när jag började i In Flames. Man provar på i början men så fort det känns bra, då satsar jag på det fullt ut.”

Kan du använda dina erfarenheter du fått via din medverkan i In Flames?

– ”Jag tror jag har mycket nytta av den långa resan, absolut. Det finns många paralleller att dra. Man kan använda lite andra marknadsföringsknep och dra nytta av de erfarenheterna jag fick där och överföra den till ölbranschen.”

Nu har det som sagt gått snart ett år sedan han avslutade sin hårdrockskarriär som trummis i In Flames. Det är tydligt att han har tänkt igenom det beslutet ordentligt, så att när väl dagen var kommen så blev det inga jobbiga konsekvenser.

– ”Det känns förvånads vis bra, det är ett beslut som växt fram under ganska lång tid. Jag vill hinna med lite andra saker i livet också, jag närmar mig 40-års-strecket, och jag har kuskat runt jorden flera varv. Jag vill vara mer med min familj och jobba med någonting jag brinner för på hemmaplan innan jag blir för gammal. Jag kände mig helt färdig med rocklivet, Inte för att jag hade tråkigt på något sätt, utan ville starta ett nytt kapitel av mitt yrkesverksamma liv. Jag känner mig verkligen tillfreds att vara där jag är idag.”

Så nu vet Daniel vad han ska göra de närmaste 20 åren.

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
INTERVJU: Daniel Svensson (ex-trummis In Flames), Odd Island Brewing
AKTUELL: Släpper sin första öl, Citrauvin, på Systembolaget i Kungsbacka den 3 oktober.

FAKTA – ODD ISLAND BREWING

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Odd-Island-Brewing-Logo

CITRAUVIN

För dig som bor i närheten av Kungsbacka kommer kunna handla den direkt på Systembolaget. Du kan läsa mer om CITRAUVIN på Systembolaget.se.

Citravain-beer-odd-island-brewing

Relaterade artiklar