Imperial State Electric håller din hand natten lång

Imperial State Electric - All Through The Night

"Vi spelar rock 'n' roll. Om det tar 4 år att skriva ett rock 'n' roll album så har man troligtvis överanalyserat en konstform som inte bör analyseras överhuvudtaget. Det ska kännas och det här känns bra.", säger Nicke Andersson om Imperial State Electrics nya album, som dyker upp bara ett drygt år efter det förra.

Annons 

 

Honk Machine hamnade topp-tio på min egen lista över förra årets bästa album. Det är alltså med höga förväntningar jag tar mig an lyssnandet av All Through The Night. Quincy Jones delar upp och kategoriserar all musik utifrån samma anda som Nickes beskrivning av rock ’n’ roll. Jones, bland annat mottagare av Polarpriset och producent för mycket av det Michael Jackson gjort, berättade i en intervju med Jan Gradvall att:

”Det finns bara två kategorier musik att bry sig om, bra och dålig.”

Jag vill lägga till en kategori till med tanke på dagens obegränsade tillgång till all världens musik och den begränsade tid som finns att lyssna på musik. Den amerikanske musikbranschanalytikern Bob Lefsetz uttryckte det på ett målande sätt, som jag instämmer i.

”There’s no time for good music when you can have great music.”

Den nya Imperial State Electric-plattan riffar igång med Empire Of Fire. En rak, drivande och medryckande rocklåt. Titellåten All Through The Night tar vid med en härlig akustisk gitarr i inledningen. Låten får mig att tänka på Last Kiss, som Pearl Jam ofta spelar live, men som gjordes i original av Wayne Cochran i början av 60-talet.

Efter tredje låten Remove Your Doubt saknas alla tvivel. Det här kommer att bli väldigt, väldigt bra. I efterföljande Break It Down, en duett med Linn Segolson, doftar det country på samma sätt som i Dead Flowers med The Rolling Stones. Basen pumpar sedan igång Over And Over Again och tar med oss på en och samma resa igen och igen. Restiden är drygt två och en halv minut och jag tar gärna resan en gång till.

I Bad Timing sjungs det om dålig tajming. Jag håller inte alls med. Tajmingen är utmärkt. Du kanske redan har hört Read Me Wrong. Det är smakprovet som kom redan i maj. En lätt släpande och skön låt, som fastnade i mitt hjärta första gången jag hörde den. Den följs av den låt jag haft svårast att ta till mitt hjärta. Get Off The Boo Hoo Train är bra, men för mig stannar det där.

Jag älskar gitarren som inleder frågan Would You Lie. Frågan ställs sedan rakt till din egen älskling i ett smattrande tempo. Trötta ögon avslutar resan genom natten. Kanske kan inledningen i den stilla vaggvisan No Sleeping gunga dig till sömns? Själv tar jag gärna ett varv till med Nicke Andersson och hans medbrottslingar genom natten. Jag vill inte att det ska ta slut redan här.

Jag kapitulerar för den nya plattan. Den är med sin raka och medryckande musik en platta, som enkelt kvalificerar sig för kategorin fantastisk musik. Medaljplats på min topplista över årets album? Inte omöjligt. Jag hoppas att Nicke Andersson fortsätter utifrån sin egen devis och inte låter oss vänta allt för länge på ännu mer ny musik. Fram till dess rullar All Through The Night många, många gånger.

 

RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
BAND: Imperial State Electric
ALBUM: All Through The Night
RELEASE-DATUM: 23 september 2016
BÄSTA LÅTAR: All Through The Night och Break It Down

BANDFAKTA – IMPERIAL STATE ELECTRIC

MEDLEMMAR

Nicke Andersson – Vocals, guitar
Dolf de Borst – Backing vocals, bass
Tobias Egge – Backing vocals, guitar
Thomas Eriksson – Drums, percussion

ImperialStateElectric-WEBB-1200x600

DISKOGRAFI

Imperial State Electric (2010)
In Concert (2011)
Pop War (2012)
Reptile Brain Music (2013)
Honk Machine (2015)

Relaterade artiklar