In i mörkret med Svartanatt – skivrecension

Efter en lång väntan släpptes Svartanatts debutalbum den första september. De tre första singlarna höjde förväntningarna och väntan kändes evighetslång, så frågan är lyckades de göra succé som förväntat?

Filled up with Darkness inleder detta briljanta konstverk i form av debutalbum, Daniel Heasters tunga trummor och Felix Gåsste och Mattias Holmströms svängiga gitarrer dansar fint med en bas. Och när sedan Jani Lehtinens unika röst slår ut likt Nattljus som får näring av mörkret som fyller sången. Keyboarden kommer även den fram genom Martin Borgh och skapar perfekta symfonier med resten av instrumenten – det går inte att inte vilja ha mer och mer redan efter första spåret.

Demon är en annan favorit på albumet, det är något speciellt med hur synkade instrumenten är och det är nästan som att lyssna på en underbart mörk saga som får liv genom Jani. Inlevelsen både instrumentalt och sångmässigt gör det lätt att föreställa sig den hemska demon han berättar om. De röda ögonen lyser starkt i mörkret som omger en ensam person utan andra vapen än sin egen styrka att försvara sig med. Det är utan tvekan en låt som går djupt, speciellt hos de som slåss mot sina egna demoner. Men jag tror även att man genom låten kan hitta sin styrka såsom Jani sjunger om och faktiskt hitta viljan att dräpa den jäveln.

Nightman fortsätter lite inom samma tema men ändå inte, här får skurken en annan form och refrängen är mycket mjukare. Den har en lite gnutta av hopp över sig och förändringarna både i rösten men också instrumentalt har det där som gör att låten sätts på repeat flera gånger om. Mitt i allt kommer ett skrik som mynnar ut i det perfekta gitarriffet och backupen från både bas och trummor är en fin kontrast till keyboardens gladare toner. När Jani med bestämd röst säger ”He´s the nightman”, då är det verkligen sig och den som inte förstått det tidigare förstår det utan tvekan nu. Övergångarna från mjuk sång till lite hårdare är nästan förtrollande. Det är något tröstande med det, som om att allt kommer ordna sig bara man vilar sig lite och när man vaknar är allt bra igen.

Min personliga favorit Thunderbirds Whispering Wind och har varit sedan jag först hörde den live. Allt från instrumenten till rösten förmedlar en känsla som går att relatera till, att ha förlorat precis allt och ändå fortsätta falla neråt utan ett slut. Ett rop på hjälp som avslutas med ett hopp om att hitta den sanning som finns där ute. Känslan av att behöva säga hej då när man egentligen vill klamra sig fast och upptäcka att man är tillbaka där man började. Truth is out there somewhere, come on set you free, när de orden ekar ut så är det nästan som att man tror honom. Kanske är det så att sanningen gömmer sig där i den mystiska skogen uppbyggd av cedarträd dit ingen människa vågar sig in, men som man lockas till genom åskfågelns mjuka viskande.

En bra uppföljning följer i skepnad av Dreams, denna låt inleds dock på ett helt nytt sätt än vad jag vant mig vid. Svartanatt har som band ett speciellt sound i grunden, men det kan anpassas till många olika versioner och därför skapas en annan känsla genom detta spåret. Ljudeffekterna får det verkligen att kännas som om man befinner sig i luften, högt ovanför marken och att man sover fastän du egentligen är vaken.

Secrets of the Earth har varit en stor favorit sedan releasefesten och återigen reser sig håret på armarna när gitarrernas riff slår an. Detta är en låt som man lyssnar på när man vill kunna dansa och släppa loss ordentligt, spelas denna live så står ingen still. Det räcker med några sekunder och jag kan redan se bandet framför mig på en scen och hur Felix och Mattias räknar in varandra innan de släpper sin gemensamma käftsmäll som slår likt en betongkula mot åhöraren.

Att Svartanatts debutalbum är ordentligt genomarbetat finns det ingen tvekan om, låtarna flyter i ett perfekt tempo tack vare ordningen de är lagda i och fångar lyssnaren på direkten.

Som både jag och min kollega från Rockbladet har sagt sedan vi såg bandet uppträda i somras:

Detta är musik som har allt, det svänger och det går verkligen rakt in. Ärligheten i varje rad skapar ett kaos av känslostormar som kastar en runt i en musikalisk eufori. 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND:
Svartanatt
ALBUM: Svartnatt
RELEASE-DATUM: 1a September 2016
SKIVBOLAG: The Sign Records

BETYG: RB-Betyg-9_10

Låtlista

  1. Filled up with Darkness
  2. Times Are Changing
  3. Demon
  4. Nightman
  5. Thunderbirds Whispering Wind
  6. Dreams
  7. Rocket
  8. Dead Mans Alley
  9. Secrets of the Earth
  10. Destination No End

BANDFAKTA – Svartanatt

MEDLEMMAR

Jani Lethinen-Vocals/Guitarr
Mattias Holmström-Bass
Felix Gåsste– Guitar 
Martin Borgh– Keyboard
Daniel Heaster – Drums

DISKOGRAFI

Svartanatt- 2016

FACEBOOK  SPOTIFY

Relaterade artiklar