Intervju med Brian Wheat, Tesla.

Jag fick chansen att prata med Brian över en rätt knastrig telefonlinje, där han satt i turnébussen. Brian spelar i bandet Tesla som firar 30-årsjubileum med skivan Mechanical Resonance.

Han säger att det inte är så stor skillnad på att vara artist idag mot när de började resan med Tesla för 30 år sedan. Naturligtvis har de liksom många andra band haft både toppar och dalar på resans gång. Men de har kämpat på genom dalarna och idag tycker de att det är precis lika roligt att vara ute och spela som när de började. Han säger lite filosofiskt att det inte är resan i sig som är viktig, inte den fysiska utan det är den inre resan som varje gång påbörjas när han sätter sig på väg till en spelning. Det är funderingar om vad spelningen ska ge, hur den ska mottas och varje gång är lika spännande.

Inspirationen till deras musik kommer från alla bandmedlemmarna och det har inte alltid varit lätt att jämka ihop de idéer som funnits men ju äldre de blivit desto bättre har de blivit på att kompromissa sinsemellan och det är det som är deras styrka i bandet tycker han. De är som en familj, och precis som syskon kivas det ibland men de kommer i slutändan alltid fram till ett resultat som alla kan känna sig nöjda med. Det kan vara allt från en textrad i en tidning till faktiska händelser som inspirerar till deras musik. I dagsläget har de skrivit en del nya låtar och de planerar att ge ut en ny skiva under våren 2017.

För tillfället är de ute på en turné med Def Leppard och den kommer fortgå i USA till slutet på oktober. Efter det så kommer fokus ligga på att göra färdigt den nya plattan. Det är inget i dagsläget som är klart om det blir en Europaturné men Brian säger att de alltid blivit mycket bra mottagna i Sverige och han hoppas på att de kommer att spela på någon svensk festival igen. Sweden Rock tyckte han var en fantastisk festival där det märktes att de som var där hade kommit för att njuta av bra musik och ha det trevligt.

Samarbetet med Def Leppard är inget nytt, de är goda vänner och det är som att vara på en resa med goda vänner istället för en turné. Att återigen spela låtarna från deras första skiva är förstås en resa i minnet, men goda minnen. Sinnenas resa är av stor betydelse, det är där mål och framtidsdrömmar byggs och fundera på sådant görs väldigt väl när man sitter i en turnébuss, tåg eller flygplan säger Brian, det är något som sker oberoende om han är på turné eller reser privat. Själv tycker jag att det låter sunt att resa i sinnet för att sedan kunna göra den faktiska resan. En bra mental förberedelse helt enkelt och det är kanske så man når till drömmarnas mål.

Samtalet lämnar mig funderande på om inte Brian är en filosof som alltid tar tillfället att göra en mental resa när tillfällen öppnar sig.

Det känns i varje fall som en sund inställning till livet och den lärdomen tar jag med mig .

Skribent: Christina Wernersson (Christina.Wernersson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar