Kamelot utökar sin fanbase

Kamelot har haft ett framgångsrikt år med mycket turnerande sedan nya albumet Haven släpptes. Rockbladets utsända reporter på Skogsröjet, Gabi Mattsson fick möjligheten att sitta ner med både Casey Grillo och Thomas Youngblood för att prata musik och det kommande albumet.

Read this interview in English here!

Egentligen skulle denna intervjun aldrig ha ägt rum eftersom skivbolaget inte svarade på vår förfrågan, men jag hade turen att stöta på Casey Grillo och Thomas Youngblood kvällen innan och bad om en intervju. Efter att ha bytt nummer var Thomas vänligen nog att styra upp en intervju åt mig samma kväll. Väl inne på VIP-området möter vi upp bandet utanför deras lounge, till min förvåning kommer även sångaren Tommy Karevik ut och ställer sig bakom oss, dock utan att säga ett ord. Lite smått förvirrad undrar jag om det är både Tommy och Casey jag ska få intervjua eftersom jag inte fått någon information av Chris, men det visar sig att det är Casey jag ska få prata med. Eftersom att Cat måste springa iväg och fota ett band som ska spela tar vi bilderna till intervjun först, till en början känns det lite konstlat, men det visar sig vara en bra isbrytare och stämningen blir mer avslappnad.

Du har varit trummis I Kamelot sedan 1997, hur kommer det sig att du beslöt dig för att gå med i bandet?

– Jag har alltid spelat i lokala band hemma i Tampa och blev upptäckt av Kamelots dåvarande basist Glen Barry som bad mig spela trummor på deras kommande album. Så jag spelade in trummor på albumet och sedan blev jag erbjuden en plats i bandet, det var precis innan Roy Khan, vår tidigare sångare gick med I bandet.

En spelning kan pågå i allt från 30 minuter till nära två timmar vilket kräver att man är i bra form oavsett vilken roll i bandet man har. Men Casey förklarar att för att hålla sig i form övar han minst 3 timmar om dagen när han är hemma. Det vill säga när han inte spelar med sitt andra band som är ett lokalt rockband baserade i hemstaden Tampa. Bandet har ungefär två spelningar i veckan och Casey berättar att det hjälper honom att hålla formen i schack.

– Det är en mental grej, samtidigt som du måste vara fokuserad måste du intala dig själv att du aldrig har spelat så fort förut. Som tur var får jag en paus efter de fem första låtarna när det är dags för den lite lugnare balladen, berättar Casey med ett skratt. 

Kamelot är ett av de 60 band som kommer att spela på den världsberömda kryssningen 70 000 tons of Metal Cruise. På frågan vad fansen kan förvänta sig svarar Casey att de förmodligen redan vet vad som kommer att hända, många av besökarna är återkommande publik som åker med kryssningen varje år.

– Vi har spelat på kryssningen tidigare och det var en cool upplevelse. Fast ska jag vara ärlig så trodde vi att fansen skulle försöka ta mer kontakt med oss än vad de gjorde. Det var mer som att vi var på en stor fest och hade det trevligt tillsammans, berättar Casey.

 Anledningen till varför Casey spelar just trummor är tack vare hans syster och bror som båda spelade trummor. Han förklarar att han inte riktigt vet varför det blev just trummor, men att det kändes som om instrumentet valde honom och inte tvärtom. När intervjun äger rum har bandet nästan precis avslutat andra delen av sin Haven turné och ett av stoppen under andra halvan var Japan, ett land som ligger Casey varmt om hjärtat.

– Japan är fantastiskt, det märks verkligen att man kommer till ett annat land på ett helt annat sätt än det brukar. Jag brukar alltid säga till folk som undrar att när man åker till olika länder så är det oftast större skillnad än vad man tror.

Casey förklarar att i Sverige upplever han det som att svenskar pratar bra engelska och att de kan se på tv utan att språket är dubbat. Men att i Japan så pratar väldigt få engelska, vilket ibland kan försvåra saker och ting. Men det är  ett land de gärna återvänder till och Tokyo är en av hans favoritstäder. Mitt under vår intervju öppnas dörren och Thomas Youngblood sticker in huvudet för att fråga om jag vill att han ska göra oss sällskap. Med tanke på att det var han som grundade bandet tvekar jag inte på att anta erbjudandet. Stämningen förändras och Casey går från att ha varit avslappnad till lite tystare och mer spänd. Jag fortsätter intervjun med att fråga hur avståndet mellan medlemmarna påverkar deras arbete med att skriva och spela in musiken. Att tre av bandmedlemmar bor I USA och keyboardisten Oliver Palotai och sångaren Tommy Karevik  i Tyskland respektive Sverige ser varken Thomas eller Casey som ett problem. Program som Skype och Facetime har underlättat när det kommer till att spela in, men även när det kommer till att skriva låtar. 

– Ibland åker jag över till Tyskland och jobbar med Oliver, han skriver nya låtar hela tiden så det slutar oftast med att vi har tio idéer var. Sedan åker jag vidare till Sverige för att  fortsätta låtskrivandet med Tommy. Det underlättar för oss om jag har spelat in olika riff och liknande på mobilen innan, för då kan vi utgå från dem, berättar Thomas.

Det är något med hans hållning som gör att man direkt får en viss respekt för honom, även om han är väldigt trevlig att prata med så är han utan tvekan en ledare ut i fingerspetsarna . Thomas tar vid där Casey slutade och berättar för mig att de tycker om att spela i Sverige som är ett fast stopp på deras turnéer när de har släppt ett nytt album. Han berättar att han tidigare under dagen träffade Stefan som arrangerar festivalen och att Thomas fått veta att en del av vinsten skänks till organisationer för barn, något han berömmer Stefan för. På frågan hur de balanserar mellan livet till vardags och ute på turné förklarar Thomas vänligt, men bestämt att han inte gillar ordet rockstjärna.

– Kamelot och våra fans är som en utökad del av min familj så vi anser oss inte vara rockstjärnor, men kontrasterna mellan att ha en vardag med familjen hemma och att vara ute på vägarna för att uppträda är riktigt coola att ha.

Han förklarar att balansen mellan de två världarna är enligt honom nyckeln till framgång, att få ha möjligheten att leva i dem båda är för honom avgörande för den egna framgången. Men Casey förklarar det på ett helt annat sätt.

– Förra onsdagen spelade jag framför ungefär 20 personer, det var en jazzspelning och nu idag denna fredag spelar jag inför några tusen. Men det är min typ av balans, jag har också ett liv hemma, men samtidigt så har jag även ett annat liv som musiker utöver Kamelot. 

Casey fortsätter med att förklara att han inte tycker det är så stor skillnad på spelningarna i sig. Oavsett om det är ett gig med det lokala bandet i Tampa eller en spelning med Kamelot inför tusentals personer så är det lätt för honom att anpassa sig.

Något som Kamelot är kända för är att de alltid har med en kvinnlig bakgrundsångerska som turnerar med dem. De har tidigare arbetat med talangfulla sångerskor som Elize Ryd från Amaranthe, Simone Simons från Epica som även är gift med Oliver, Alissa White-Glutz från Arch Enemy och nu senast Kobra Paige från bandet Kobra and the Lotus. 

– Vi väljer helt enkelt att arbeta med talangfulla människor och det har alltid fungerat riktigt bra. Många av dem, som Simone visade sig sedan slå igenom stort och det känns fantastiskt, speciellt eftersom att vi har följt hennes utveckling på nära håll.

Thomas berättar för mig att han alltid är på jakt efter nya talanger, men att de flesta han väljer att samarbeta med redan har varit med på turné som förband åt Kamelot. Detta för att han vill se hur personen ifråga fungerar ute på vägarna och hur bra de kan anpassa sig efter nya situationer. Casey förklarar att även om sångerskorna tar sig an låtarna på sitt sätt är det fortfarande samma låt, ingen i bandet spelar på något annat sätt. Kamelot grundades av Thomas Youngblood 1991 tillsammans med trumslagaren Richard Warner, men sedan dess har några av medlemmarna bytts ut. Senaste tillskottet kom år 2012 i form av svenska sångaren Tommy Karevik som även är sångare i svenska bandet Seventh Wonder. Men dynamiken mellan medlemmarna har enligt både Casey och Thomas aldrig förändrats.

– Alla i bandet har sitt sätt att interagera med varandra och ha kul på scen, det är väldigt lätt att se förändringen som uppstår när någon inte uppskattar vad de gör längre. Men vi har en bra sammanhållning och alla ser det som en ära att få jobba med musik.

I samband med att nya albumet Haven släpptes i maj förra året förväntade sig många fans att Kamelot skulle uppträda på Sweden Rock Festival. Men Thomas förklarar att anledningen till varför detta inte skedde är för att han vill vänta åtminstone tre år innan de återvänder till en festival. Men han berättar att förhandlingar med arrangörerna bakom festivalen gällande nästa års festival redan nu har påbörjats.  Tills dess får fansen hålla till godo med kommande spelningar och de musikvideor som har släppts. Tvärtemot vad många tror så är musikvideon inspelad långt innan själva albumet släpps.

– Eftersom att skivan är klar redan tre till fyra månader innan någon får höra den väljer vi ut en låt som vi tror kommer slå och spelar in en video till den, berättar Thomas.

Oftast har de bara en vecka på sig att filma och producera videon innan den skickas för redigering. Thomas berättar med ett skratt som Casey stämmer in i att en video kan redigeras upp till sju gånger innan de är nöjda. En av de nya låtarna som spelades in var My Therapy, ett strategiskt val enligt Thomas som ville visa fansen en ny sida av Kamelot. Utveckling är viktigt om ett band ska överleva, speciellt i dagens bransch och att göra samma musik och musikvideos skulle även hindra bandet från att utöka sin fanbase.

Om det funnits en budget hade historien bakom Insomnia och Liar Liar avslutats med Revolution, men att ha släppt tre videor på ett album idag är en stor lyx förklarar Thomas. Men eftersom historien med Haven nu går mot sitt slut väntar fansen redan nu otåligt på nästa album.

– Vi vet aldrig vad nästa steg för Kamelot är, men den riktning vi tog med Haven har varit givande och en vi kommer att fortsätta gå mot. Det kommer alltid finnas olika vägar att gå med varje nytt album och Haven öppnade dörren för en ny framtid för bandet, men vi har inte börjat skriva något än.

Musik är en konstform som innehåller många budskap, oftast dolda men ibland inte. En låt kan göra dig glad men också ledsen, men oftast är det så att fansen till ett visst band finner sin tröst i deras musik och Kamelot är inget undantag. Enligt Thomas har bandet ett ansvar att hålla sina budskap till fansen positiva. 

– Musiken vi gör ska vara bra, samtidigt som det ska vara något som andra kan relatera till och förhoppningsvis må bra av, berättar Thomas.

Både han och de andra medlemmarna träffar på fans som vill berätta sina historier för dem och hur musiken ibland har gett dem viljan att vilja leva tillbaka. Något som Casey tycker är väldigt kraftfullt.

– Vi ser alltid till att ta oss tiden för att träffa våra fans och vill de berätta sin historia så är det inga problem, vi kommer att lyssna. Finner du tröst i vår musik så får det mig bara att må bra, för då vet jag att den hjälper någon som behöver stöd, förklarar Casey.

En som kan relatera till det är Thomas som förklarar att anledningen till varför han började med musik är för att det fungerade som en flykt under barndomen. Han berättar att som ung sökte han tillflykt i musiken och började att spela saxofon innan han gick över till gitarr. Thomas berättar att hans egna erfarenheter gör det lättare för honom att relatera till de fans som söker en fristad eller tröst i deras musik,

Kamelots framtid är redan nu i full gång med att planeras och Thomas berättar att åren mellan 2018-2019 kommer att bli fantastiska. Bandet kommer bland annat att ha spelningar i länder de tidigare inte haft möjligheten att uppträda i, men även att ett nytt album kommer att spelas in tillsammans med skivbolaget Napalm Records.

– Vi kommer bokstavligen att sparka in dörren och utöka vår fanbase, samtidigt som vi kommer jobba hårt för att ha kvar de äldre fansen så börjar nya och yngre människor lyssna på vår musik.

– Det kommer att bli ett grymt album, även om det inte har spelats in ännu så kommer det att bli riktigt bra, berättar Casey med ett skratt.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Fotograf: Cathrin Linné (hello@caughtbycat.com)

Relaterade artiklar