Mörkaste Småland 2016 – Dagskrönika dag 1

Mörkaste Småland smygstartade under torsdagen med tre band som under sin turnė stannade till för en spelning på Hotell Hulingen. DEMONICAL, OCTOBER TIDE och finska AUTHOR far land och riken runt och sprider extrem metal.

Publikuppslutningen var hyfsad och stämning var hög. Festivalölets säregna doft spred sig i lokalen likt likstanken från en bodyfarm. Men den unkna doften hindrade inte publiken från att festa som om morgondagen inte fanns. De lyckades också mitt i allt detta festande att visa sin uppskattning för banden.

En till två tredjedelar logisk line-up funkade alldeles utmärkt på den minimala scenen. En scen som redan är för liten för en ensam person skulle hysa fem män gånger tre och deras instrument. Självklart blir det riktiga röjet inte det samma som på en scen av större dimension men det lilla formatet gjorde i alla fall att det kändes intimt.

Vad AUTHOR fyller för funktion på denna turnė frågade jag mig flertalet gånger. En sångare som mest verkade vilja dricka öl än att interagera med publiken är inte det mest upphetsande du kan uppleva på en scen. Och att bandet såg ut att ha gått från sängen till scenen gjorde ju inte intrycket så mycket bättre, varken visuellt eller musikaliskt.

OCTOBER TIDE är en betydligt bättre upplevelse. Trots det lämnades jag en aningen besviken. Jag trodde att de skulle vara mer atmosfäriska än vad de var. Men där får jag nog skylla mig själv eftersom jag skruvat upp förväntningarna i mitt huvud. Men bra var de. Deras lätt melankoliska doom death metal funkade även på scen.

DEMONICAL är en death metal best på platta. Jag var spänd på att få höra hur de tar det vansinniga från platta till scenen. Facit säger att de gör det med bravur. Trors den minimala scenen och att de var packade som makriller lyckades de leverera en spelning som fick det att rysa längs med ryggraden. På en större scen och med ett bättre PA hade det carit fullkomligt massivt. Nu fick det räcka med att de lyfte taket på Hulingen en bit.

Gästskribent: Anders Ekdahl
Lokal: Hotell Hulingen
Evenemang: Mörkaste Småland
Datum: 2016-09-22

Relaterade artiklar