Mörkaste Småland 2016 – En hyllning till klassisk svensk döds i Sorcery

Under denna festivitet i Hultsfred får den svenska dödsmetallen en ynka plats på en liten pubscen. Bandet som får äran att höja fanan tillhörande klassisk svensk HM-2-döds är Sorcery som på något vis lyckas förstora denna lilla scen.

Det gamla klassiska death metal-kvintetten från Sandviken blir tajt ihoppackade på en liten arena mer lämpad för dansband. Däremot sträcker sig ambitionerna och den långa historien bandet har till mer vida platser. Med ett intensivt riffande med de ökända "svenska death metal-soundet" tuggar Sorcery på likt ett tåg utan några bromsar.

Ett band som definitivt lyckas nå samma höjder i skyn som genrekamraterna i GraveDismember och även sniffar lätt på legendarerna i Entombed. Detta framförande är ett exemplariskt bevis på hur den svenska dödsmetallen kan få igång lyssnarens nackmuskler i ett svep när svänget från precisionsrika tvåtakter mals på i en köttkvarn med mörka och "äckliga" riff.

Tyvärr märker man att dessa herrar är lite av ett dolt guldkorn inom subgenrens rike, då skaran som ansamlats för att uppleva detta slående mästerband är tämligen tunn. Sorcery lyckas inte bara lämna publiken nöjd, utan höjer en hög ribba i kvalité för genren. Detta är hur svensk HM-2-döds skall framföras, varken mer eller mindre. Bara simpelt en klockren träff mitt i prick.

Betyg: 7/10
Skribent/Omslagsfoto: Nikita Smirnov
Lokal: Metropol, Hultsfred
Evenemang: Mörkaste Småland 2016
Datum: 2016-09-24

Relaterade artiklar