Mörkaste Småland 2016 – Ett brutalt Belphegor stänger kvällen

Det nu beryktade bandet Belphegor, efter deras Rysslands-bravad, får äran att agera som dragplåster för denna ceremoni. Likt en maskin bräcker det in i skallen med multipla slag av en trubbig hammare.

Efter ett intro med en kongregation av präster som lämnar en unken och tjock lukt av rökelser är det dags för bandet att göra sitt anförande. Getskallar och rökelsetungt rör vi oss mot en ogudaktig andakt.

Om folk samtalar om extrem metal-musik får österrikarna i Belphegor alltid en benämning av konnässörer inom genren. Dessa herrar har redan en cementerad plats i folkmun då enbart materialets namn avslöjar en del av deras påbrå. Bondage Goat ZombieLucifer IncestusConjuring the Dead samt the Goathchrist för att nämna några få. Med detta ökända okristliga rykte måste det väl te sig brutalt?

Med mullrande dubbelkaggar under setet och trummor skapta för att bedöva lyssnarens öron, vibrerar golvplattorna i lokalen. Beblandat med Helmuth Lehneraggressiva sångteknik och bandets extrema riffande, river detta upp bröstkorgen på åskådaren. Det känns i hela kroppen under detta anförande och delar av publiken ej beskonade med öronproppars räddande kraft får utrymma lokalen. Detta lämnar ett vakuum i publiken.

Efter intensivt bankande med en trubbig hammare av det storslagna, men kaosartade, ljudet lämnas lyssnaren aningen blasé. Man kan ta några slag tills det når kraniet, men efter det så känns det en aning hjärndött då en lyssnare bara kan ta emot en viss mängd brutalitet. Det blir platt och förutsägbart ju längre tiden rinner iväg när en även kan vilja kräva lite musikalitet. I denna hop surrande bin befallna av en kvartett enorma herrar står inget annat instrument ut än de brutala trummorna.

Betyg:RB-Betyg-6_10
Skribent: Nikita Smirnov
Foto: Jelena Sulce
Lokal: Metropol, Hultsfred
Evenemang: Mörkaste Småland 2016
Datum: 2016-09-24

Relaterade artiklar