Mörkaste Småland 2016 – Fruktansvärt fenomenalt med Dodheimsgard

Småtimmarna har börjat räknas, tröttheten hänger över och publiken ebbar ur. Då möts en av rökelser och musikalisk storhet på stora scen i det sista bandet för dagen, Dodheimsgard. Bandet lyckas med sitt extrema spektra lägga en kåpa av mörker och mys över lilla Metropol i Hultsfred.

En frontman som påminner mer om en asketisk vis man i Indien än en hårdrockssångare och rökelser i full blås. Har festivalbesökaren råkat valfärda till Varanasi från lilla Hultsfred?

Svaret blir då nej, men näst intill en lika stor religiös upplevelse. Storslaget riffande och ett brett spektra av musikalitet gör att bandet knappast känns klyschigt. Experimentellt med mörkare metal i tyngd beblandat med thrashens snabbhet gör detta unikt och något lyssnare definitivt bör uppmärksamma. Tyvärr har alkoholen börjat säga sitt för publiken, och den lilla skaran som är kvar verkar tämligen avdankande. På grund av detta lyckas ensembelns versatilitet inte lysa igenom fullt ut och musikernas extraordinära skicklighet faller i glömska.

Musiken får tala sitt klarspråk och rökelserna får fylla hela rummet med en vacker atmosfärik, det blir då en vacker godnattönskning till publiken och ett värdigt avslut på dagens äventyr. Vi slutar med fenomenala musiker igenom hela metal-spektrat med en indisk scenuppsättning.


RB-Betyg-8_10Skribent: Nikita Smirnov
Foto: Jelena Sulce
Lokal: Metropol, Hultsfred
Evenemang: Mörkaste Småland 2016
Datum: 2016-09-23

Relaterade artiklar