Mörkaste Småland 2016 – In i mörkrets kyla med Tsjuder

Det norska dunklet får dra sig över den stora scenen på Metropol i Hultsfred. Att under denna hädiska uppvisning, som festivalen är, av svartmetallens hörn är det givet att anrika Norge skall representeras. Denna ära får vidundret Tsjuder stå för.

Kanske inte det mest välkända bandet från synonymen till black metal sett till nationalitet. I skuggan av de större namnen inom genren är dock Tsjuder inte att räkna bort. Lika vassa och gigantiska som gitarristen Draugluins spikar på armen, lyckas bandet hålla arvet från hemlandets fana högt.

Ljudmässigt maskiniskt som verkligen uppvisar kärnan i svartmetall. Tunga riff som inger en kyla i lyssnaren och ett blastbeatande som får kroppen att skallra. Allt detta med den fantastiska kombinationen av två vokalister på scen där skrien får ljuda ännu högre i detta kok. Basisten Nag får ta över som huvudstämma, redan där utmärkt, och en strålande insats från Draugluin. Minimalt med tre instrumentalister tuffar detta på in i de mörkaste skogarna dit solen aldrig skiner. Den tunga röken på scenen mixat med en blå ljussättning lyckas klarare måla upp denna bild i åskådarens huvud. 

Detta blir ett praktexempel på hur uråldrig black metal i den norska skolan bör framföras, rakt till poängen och skarpt. Förutom att han råkar ha det absolut hårdaste artistnamnet i genren, bidragar AntiChristians extravagant briljanta trumspel till denna massiva upplevelse. Det går inte för fort, inte för långsamt utan leder detta anförande med pompa och ståt. Helheten lyckas karva en skulptur som en hyllning till mörkret. Stabila konstnärer som vet sitt hantverk och kan presentera det väl.


RB-Betyg-8_10Skribent: Nikita Smirnov
Foto: Jelena Sulce
Lokal: Metropol, Hultsfred
Evenemang: Mörkaste Småland 2016
Datum: 2016-09-24

Relaterade artiklar