Mörkaste Småland 2016 – Storslaget anförande med Samael

Ett mäktigt svall av pompösa körsynthar och tunga riff. Schweiziska Samael lyckas leva upp till sitt rykte när de spelar sitt gamla material och lyckas lämna ett känslomässigt avtryck i lyssnaren.

En lång turné med materialet från kultklassikern Ceremony of Opposities får återigen tåga in i Sverige. Syftet av att fira sitt nu 20-åriga arv går an hela vägen. Tyvärr har bandet fått stå i skuggan av sina landsmän i Celtic Frost när det kommer till influens av den mörkare musikgenren, men Samael visar klart och tydligt att de planar ut fältet sinsemellan genom detta anförande.

Med sofistikerade texter, likt hederliga Emperor, om satanisk filosofi lyckas de resa sig över en stor mängd av banden inom samma genre som enbart har banderollen "Satan är cool". Bandet lyckas även hålla sin unikalitet via att inte ha haft en trumslagare under majoriteten av sin karriär. Detta djärva steg får full frukt för skörden under livespelningen.

Uppbackade av ett bakgrundsspår med trummor kan bandet koncentrera sig på att leverera en scenshow utan dess like. Energin, sett till bandets långa närvaro, har icke försvunnit då kraften märks i hur ståtlig rörelsen är på scen. När Michael "Vorph" Locher stampar runt scenen och levererar sin unika stämma uppbackat av sitt fenomenala gitarrspel, når han ut till åskådaren. 

Att även enbart spela sitt gamla material lyckas väcka intresset och en rätt stor skara får ansamlas. Dessa blir dock bländade av det extrema användandet av strobljus som kan te sig förstöra en del av det visuella på scen. Detta kryddas på av att trumbacktracket kan te sig aningen för högt och det blir en sörja istället för en massiv slägga i storslagna partier. Att det aningen rör sig utanför metalriket och börjar låta som en technoklubb slår lyssnaren ur balans. Detta syns tydligast i hur "triggsen" på cymbalerna hamnar lite fel i mixen.

Betyg: 7/10
Skribent: Nikita Smirnov
Foto: Jelena Sulce
Lokal: Metropol, Hultsfred
Evenemang: Mörkaste Småland 2016
Datum: 2016-09-24

Relaterade artiklar