Nickelback – en pinsam spelning på Globen

Med en nästan pinsamt gles publik klev Nickelback ut på scenen i Globen. När kvällen sedan bestod av opassande och torra skämt, började man fundera på om det var en konsert eller försök till stand up som ägde rum. 

Annons 

 

Det kanadensiska bandet Nickelback intog i tisdags scenen på Globen till en extremt gles publik och kickade igång med låten “Because of you”. Ryktet sa att det knappt var femtusen biljetter sålda till kvällens konsert, och kanske var det just av denna anledning som bandet inte gav riktigt allt. Oavsett vad anledningen var så verkade de ha svårt att få den där fantastiska publikkontakten som nästan känns avgörande för att det ska bli en riktigt bra spelning. Kanske var det även därför sångaren Chad Kroeger gång på gång försökte dra skämt efter skämt som i slutändan mest kändes pinsamma eller bara rent av opassande. Att skämta om alkohol och droger kan väl anses som kul en, eller möjligtvis två gånger, men efter sisådär 10 gånger så börjar det faktiskt bli lite tröttsamt. När han även själv säger “ Welcome to Chad’s Comedy Club” så började jag fundera på om jag verkligen var på en konsert eller ett försök till stand-up. Det kändes nästan som om de försökte leva upp till något sorts rockstjärne-image, vilket inte riktigt gick ihop då bilden av en äldre version av Backstreet Boys hela tiden dök upp i mitt huvud.

Men missförstå mig inte, självaste spelningen var inte dålig rakt av. Ljudet var riktigt bra, och alla instrument kändes framhävda istället för gömda bakom sången, vilket är lätt hänt. Det var som mannen bredvid mig klokt sa “det känns snarare som en klubbspelning då det är rätt intimt och att ljudet hörs så bra”. Ytterligare en faktor till att kvällen ändå var helt okej var det faktum att de drog upp en 16-årig tjej från publiken som fick vara med och sjunga låten “Rockstar”. Även där kom det tyvärr en och en annan opassande kommentar från sångaren Chad angående hennes ålder och utseende. Men flickan som först och främst var otroligt modig (!), hade även en riktigt fantastisk röst höjde min upplevelse för kvällen. 

Det är lite synd måste jag säga, att ett sådant band som ändå är så pass stort och har en hel del bra låtar (alla som inte kanske passar in i rock-genren), var så pass tråkiga live. Jag gillar detta band egentligen men jag kände tyvärr, vid ett flertal tillfällen att jag var en aning uttråkad och fick aldrig den där wow-känslan som jag vill få efter en konsert. Hela spelningen kändes också rätt pinsam, vilket jag även tror bandet kände då jag tycktes skymta himlande av ögonen av de andra bandmedlemmarna vid ett flertal tillfällen. Men å andra sidan så verkade ändå publiken till synes nöjd, och det är väl egentligen huvudsaken. 

Men summan av kardemumman skulle jag säga är att Nickelback är ett band som jag kommer att fortsätta lyssna på hemma, men när det kommer till detta live-framträdande så var det inte så mycket att hänga i julgranen, enligt mig. Jag hade även önskat mer musik och mindre prat (försök till lama skämt), då det definitivt sänkte hela upplevelsen. 

 

Skribent: Jessica Alsterblad (jessica.alsterblad@rockbladet.se)

Foto: Micke Andersson – från spelning 2012 (micke.andersson@rockbladet.se)

Event: Nickelback

Arena: Globen

Datum: 2016-09-06

Bäst: Flickan från publiken

Sämst: De opassande och pinsamma skämten

 

RB-Betyg-4_10

Relaterade artiklar