The Great Discord!

The Great Discord är ett relativt nytt band som jag upptäckte när jag arbetade som security på Keep it Loud som är en del av Linköpings stadsfest. De har existerat sedan 2014 men de har definitivt hunnit med mycket under den tiden de funnits till. De har släppt en fullängdare Duende (Metal Blade Records, släpptes juni 2015). De har medverkat i festivalen South by South West i Austin, USA. Den festivalen är jämförbar med konceptet Where’s The Music? Har och som är en årlig festival I Norrköping. En sorts smältdegel som där musiker, artister, branschfolk och publik kan mötas.

Annons 

 

Bandets utgångspunkt är Linköping men medlemmarna kommer även ifrån Norrköping och Söderköping. Det var Fia och Aksel som startade bandet, de är gamla vänner och känner väl till varandras musiksmak och musikintresse. Detta ledde till ett experimenterande som i sin tur ledde fram till det koncept som bandet har idag. Allt kändes väldigt enkelt och naturligt säger Aksel, Fia och jag bollade idéer och då föll alla pusselbitarna på plats. Fia är språkröret för texterna och budskapet, hennes karaktär, ett väsen, växte fram parallellt med att texterna skrevs. Väsendet är en sorts symbol för det ljusa och det mörka. Det föll sig naturligt och de ville ta bort bitar av det mänskliga i hennes karaktär för att skapa ett starkare band med det konceptuella i bandet. En ytterligare dimension med andra ord som gör att deras musik får ett tredimensionellt uttryck.

Texterna belyser att bräcklighet kan vara en styrka, att mörkret inte kan finnas utan ljus och att människan är mångfacetterad och irrationell i det som ofta framställs och förutsätts som logiska och linjära förfaranden. Aksel fortsätter och säger att texterna handlar om kollisionen mellan det mörka och det ljusa i livet, inget kan existera utan mörker. Vi har alla en mörk sida som kan ta överhand, livets extrema faser trivs i dissonans och dikterar våra hjärtan och psyke, Musiken blir därför en katarsis. Att våga välkomna mörkret är att verkligen se ljuset. I deras scenshow leker de med ljud och ljus likväl som med ett teatraliskt scenspråk som flirtar med det avantgardistiska. Sammantaget blir allt detta en väldigt bra helhet!

I dagsläget arbetar de på skiva nummer två som förhoppningsvis kommer att släppas i den senare delen av 2017. De vill ut och framföra sin musik så mycket som möjligt i dagsläget och det är något som de aktivt och kontinuerligt arbetar på. Personligen tror jag att det här är ett band som vi kommer att få se mycket av i framtiden, de har funnit sin stil, sin berättarröst och de känns väldigt säkra på scenen samt att de har drivet i att vilja komma någonstans med sin musik.

Deras musik har undertoner av det symfoniska som övergår i en bombastisk ljudvägg, allt detta harmonierar väl mot Fias röst och scenuttryck. Hon har ett brett register i sin röst, ibland är det en väldigt vacker och spröd klarsång som övergår i en distad röst för att slutligen blomma ut i growling. Texterna är mellan varven mörka men de har ett underliggande vackert ljus. När Fia står på scenen dras man obönhörligt in i hennes karisma som både är spröd men samtidigt av en diabolisk karaktär. Hennes scenspråk ger verkligen en ytterligare dimension till musiken. Det i samspråk med ljusshowen och skillade musiker gör att varje låt är en historia som spelas upp. Det är historier som beskriver livets komplexitet på ett förbannat bra sätt! Det är som att se en fransk Film Noir med den genrens skuggningar i varje frasering, varje ton ger liv åt historierna som berättas. Det är mörkt men väldigt vackert! Deras musik lämnar öppningar till tankegångar och funderingar på det som är livets ljus och mörker. Det är helt enkelt: The Great Discordances in our lives!

Den första oktober spelar de på Palatset i Linköping och det här verkligen ett band som man inte vill missa! När jag såg dom på Keep it Loud var det en upplevelse som satt kvar i hjärnan, varenda synaps i hjärnan hade gått bärsärkagång! De lyckas med att få hjärnan att spela upp sublima filmer samtidigt som deras scenshow iakttas. De har något nytt och fräscht både i sin musik och scenshow som ger upphov till den där härliga gåshuden som går från tår till hårrötterna.

Deras skiva Duende växer ju mer man lyssnar på den. Videon The Aging man är släppt via Youtube, den är väldigt snyggt filmad och även i videon lyckas de med att få en sublim film att spelas upp i huvudet samtidigt som man ser på videon.

Duende får 8 av 10 men deras scenshow får 10 av 10!

The Great Discord består av:

Fia Kempe – sång
Aksel Holmgren – trummor
André Axell – Gitarr
Gustav Almberg – Gitarr
Rasmus Carlsson – Bas

Skribent: Christina Wernersson
Fotograf: Anders Ristenstrand

Relaterade artiklar