Bildgalleri: The Cure på Globen i Stockholm

Nämn den musikaliska genren "depprock", och det finns ett band som konstant legat på topp de senaste 30+ åren. Igår kväll framförde de en tre timmar lång kavalkad av allt från decennier år gamla klassiker, nutida hits, covers och allsång.

Annons 

 

Annons 

 

För min egen del har min relation till The Cure varat sedan tidigt 90-tal, och allt började med den episka skapelsen "Disintegration". Visst hade jag hört dem tidigare, men då bara spontant och utan att lägga någon längre tid på dem, men när så "Lullaby" for in i mina tonårsöron var jag förlorad. Såhär 25 år senare öppnar The Cure sin konsert med en trio otroliga låtskatter i form av "Plainsong", "Pictures of you", och "Closedown". Tur att jag inte än idag var pandasminkad som på den gamla goda tiden, för hade så varit fallet hade jag sett ut som jag fastnat i ett hällregn.

Det som slog mig mest av allt var den åldersbredd som publikhavet omfattade. Från tonåringar till farbror Pelle. Alla var där under ett tak, förenade i kärleken till ett av de mest ikoniska band som lever kvar i dag, nästan 40 år efter deras formation. Sittandes här, dagen efter, och skrivandes dessa ord är det svårt att hålla tårarna tillbaka, för banne mig så bra de var, men om och när de kommer tillbaka till dessa breddgrader igen vågar nog ingen svara på. Var detta sista gången jag såg ett av mina absoluta favoritband? Om så var det en otroligt värdig final. Men musiken, den kommer leva kvar i generationer till, det kan jag lova. Ty hjärta och smärta är en ofrånkomlig del av att vara människa, och genom The Cures toner och texter dämpas den smärtan i hjärtat.

Så om du inte hört bandet, dra fram skivspelaren och sätt igång ett mästerverk som tidigare nämnda platta, eller "Wish", eller "Kiss me kiss me kiss me", eller "Bloodflower", eller…

Text/Fotograf: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: The Cure
ARENA: Globen / Stockholm
DATUM: 2016-10-09

Låtlista

 • Plainsong
 • Pictures of You
 • Closedown
 • High
 • The Baby Screams
 • Push
 • In Between Days
 • Just Like Heaven
 • Sinking
 • A Night Like This
 • All I Want
 • The Walk
 • The End of the World
 • Lovesong
 • Friday I'm in Love
 • Doing the Unstuck
 • Boys Don't Cry
 • Jupiter Crash
 • From the Edge of the Deep Green Sea
 • The Hungry Ghost
 • Disintegration

Encore:

 • It Can Never Be the Same
 • Want
 • Burn
 • A Forest

Encore 2:

 • Shake Dog Shake
 • Fascination Street
 • Never Enough
 • Wrong Number

Encore 3:

 • Lullaby
 • The Perfect Girl
 • Hot Hot Hot!!!
 • The Caterpillar
 • Close to Me
 • Why Can't I Be You?

Relaterade artiklar