Blackberry Smoke fortsätter sprida sydstatsröken

Tänkte jag skulle försöka skriva en text om Blackberry Smoke helt utan cowboyreferenser men det visade sig vara omöjligt då det är så extremt mycket vilda västern i de här fem revolvermännens uttryck. Daltonbröderna har ökat utgivningstakten sista kvarten för att prata fotbollsramsespråk. Från att, i början av karriären, haft glest mellan skivsläppen har det nu duggat tätt de senaste åren. Like An Arrow är fjärde given på fem år om man räknar in livedubbeln Leave A Scar.

Annons 

 

Lucky Luke himself, Charlie Starr, har i vanlig ordning penslat fram de flesta av sångerna. Låtbyggena känns bekanta men knappt Charlie själv som nu droppat rockvärldens största grillvantar på kinderna till förmån för helskägg. Basisten Richard Turner verkar dock ha missat bandets krav på hakbehåring, åtgärda snarast!

Singelsläppet Waiting For The Thunder indikerade hårdare tongångar (en ruffig sak som nyligen sparkade hästarsle live hos Jools Holland) men faktum är att detta är BBS mest varierade samling saloonhymner hittills. Det buggas friskt på logen i Let It Burn, är finstämt countryballadigt i The Good Life, stampande blågräsigt i What Comes Naturally och i Believe You Me blir det soulfylld funkfest. Hela plattan andas en hybrid av sentida Black Crowes (polaren Chris Robinson gav för övrigt Blackberry Smoke sitt namn) och Allman Brothers Band. Greg Allman får logiskt nog också gästa i avslutningsspåret Sunrise In Texas.

Albumet saknar de där riktiga topparna som föregångaren Holding All The Roses hade i framförallt titelspåret som toppade min lista över fjolårets bästa låtar. Ett par fartfyllda rockers till och Like An Arrow hade förärats någon klingande stövelsporre till på betygsskalan. Ibland kan det bli lite väl trögflytande bönor vid lägerelden. Skivomslaget är ovanligt fult för att vara Blackberry Smoke som skämt bort oss med konstnärliga konvolut signerade trummisen Brit Turner som också designar bandets fräsiga merch. Det är dock något förbaskat genuint över Atlanta-kvartetten som alltid destillerar gedigna bourbons både på skiva och scen. Så hoppa upp i sadeln och njut av ridturen som southern rock's allra spänstigaste springare ger dig. 

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
ARTIST: Blackberry Smoke
ALBUM: Like An Arrow
SKIVBOLAG: Earache Records
RELEASEDATUM: 2016-10-14
BÄSTA LÅT: Waiting For The Thunder
BETYG: RB-Betyg-8_10

 Blackberry-Smoke-cover-art

BANDFAKTA – BLACKBERRY SMOKE

MEDLEMMAR
Charlie Starr – Sång och gitarr
Paul Jackson – Gitarr
Richard Turner – Bas
Brit Turner – Trummor
Brandon Still – Keyboards

DISKOGRAFI
2004 – Bad Luck Ain't No Crime
2008 – New Honky Tonk Bootlegs (EP)
2008 – Little Piece Of Dixie (EP)
2009 – Little Piece Of Dixie 
2012 – Whippoorwill
2014 – Leave A Scar (Live)
2015 – Holding All The Roses
2016 – Like An Arrow

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

Relaterade artiklar