Civil War låter musiken få mänsklig form

Publiken står uppställda och redo likt en armé som följer sin ledare vart han än tar dem med. Iklädda identiska replikor från inbördeskriget i USA tar Civil War över klubben.

Konserten inleds med dunder och brak i form av USS Monitor, en låt som redan vid första riffet fångar publiken och höjer ribban för resterande delar av spelningen.

Att beskåda Rikard Sundén på gitarr är dock mer som att se en viking plundra sin väg framåt. Vid jämna mellanrum låter han kroppen följa dit instrumentet leder och det finns en ouppnåbar känsla i varje rörelse. Sångaren Nils Patrik Johansson har en röst som passar så väl till varje text. Höga toner hamnar på precis rätt ställen och det finns en känsla i precis varenda bokstav, som får mänsklig form när den sjungs ut mot den hungrade publiken, som kräver mer och mer. Historierna han berättar genom sin sång grabbar tag i en med sådan kraft att det nästan spelas framför en som en film. Speciellt Gods and Generals och Schindler's Ark skapar levande bilder som nästan går att ta på, berättelserna är av sådan sort att även efter spelningen så finns de kvar i ens minne.

Bandets andra gitarrist Petrus Granar hanterar sitt speldon på sådant sätt, att kontrasterna mellan de två gitarristerna matchas på ett väldigt fint sätt. Men den som verkligen drar blickarna till sig är Daniel Mullback på trummor. Cymbalerna som är satta högt uppe på ställningen gör att han måste ta i än mer i varje slag mot dem. Det är mer än bara imponerande att bevittna hans match mot instrumentet, trots att det måste vara påfrestande så stannar det stora leendet kvar under hela spelningen. Daniel Mÿhr på keyboard är så cool där han står och diggar med att jag saknar ord för att beskriva det. Samspelet mellan medlemmarna är otroligt väl synkroniserat och det märks att det är etablerade musiker som står framför oss på scenen.

När slutet närmar sig och I Will Rule The Universe spelas så finns det absolut ingen återvända. Flera gånger under spelningen frågar jag mig själv varför jag inte sett dem live tidigare, musiken har precis allt som behövs för att fånga lyssnarens intresse. Men det är verkligen nu när låtarna spelas just live som musiken får liv på riktigt, Civil War är ett band som man måste se. Men ta dig i akt, för har du en gång sett dem spela, så lämnas du med en längtan om att få uppleva det igen.

Atmosfären som uppstår inne på klubben gör att det verkar som vi alla är en, vi står samlade som en armé som gör oss redo för slagfältet. På scenen står våra ledare som kommer leda oss mot liv och död, i slutet när det avslutande introt spelas i form av en gladlynt marsch sång och en bild tas av bandet med publiken är det lika klart som kristall.

Det är vår segerlåt som spelas och för att befästa detta i var levande själs minne, tas en segerbild med tusen horn uppe i luften.

Se alla bilder från spelningen här:

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Gabrielle Holmberg (gabrielle@artpics.se
EVENT: Civil War
ARENA: Klubben
DATUM: 2016-10-15
BÄST:  Precis allt
BETYGRB-Betyg-7_10

SETLIST
USS MONITOR
ST. PATRICK´S DAY
BRAVE HEART
GETTYSBURG
GODS AND GENERALS
SCHINDLER´S ARK
BAY OF PIGS
I WILL RULE THE UNIVERSE
ROME IS FALLING

BANDFAKTA- Civil War

Petrus and Rikard: Guitars
Patrik: Vocals
Mullback: Drums
Myhrer: Keys

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar