Green Day – Revolution Radio (Albumrecension)

Green Day är en kompromisslös kraft, klandrade för att båda återuppfinna punken och förstöra den med klämcheck pop-punk. Med sitt första album på fyra år i efterspelet av sångaren Billie Joe's drogproblem är både nostalgin och klarsyntheten vridet till max.

Annons 

 

Revolution Radio är grandiost, men självmedvetet med båda fötterna på jorden. Det är Beatles-esque, samtidigt som deras punk-gurus i The Clash hade blivit stolta. Bandet är argt, introspektivt och sociopolitiskt som i American Idiot – käftsmällen mot Bush-administrationen, och uppföljaren med liknande tema – 21st Century Breakdown. Här räds det för en kolsvart gryning om Trump blir vald, och det är redan konstaterat att världen är på väg åt helvete. Låtarna tar lyssnaren igenom en berg-och-dalbana av olika känslor och tankar kring identitet, samhället och meningen med livet.

Låten Troubled Times öppnar med "What good is love and peace on earth, if it's exclusive", som en öm viskning. Med Say Goodbye kritiseras polisvåldet och kan tolkas som en subtil stöttande knyten näve till Black Lives Matter-rörelsen. Bang Bang är så kaxigt, rivigt och punkigt som 90-talets Green Day, där Billie sjunger från en skolmassmördares perspektiv och skriker ut refrängen: "Daddy's little psycho and mommy's little soldier". I varje låt finns ett väl valt tema och en slående skrämmande träffsäkerhet. Forever Now knyter ihop säcken likt en Jesus Of Suburbia-liknande långkörare och raderna "If this is what you call the good life/I want a better way to die" räds återigen efter ett samhälleligt förfall. 

Epilogen Ordinary World är en värdig uppföljare och efterträdare till Good Riddance (Time Of Your Life). Det är den sista delen av berättarjagets barnaktiga oskuldsfullheten, naiviteten och hopp om en bättre värld, innan de sista goda tankarna slukas av cynism. 

RB-Betyg-9_10

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
BAND: Green Day
ALBUM: Revolution Radio
RELEASE-DATUM: 2016-10-07
SKIVBOLAG: Warner Music 

Låtlista – Revolution Radio

 1. Somewhere Now
 2. Bang Bang
 3. Revolution Radio
 4. Say Goodbye
 5. Outlaws
 6. Bouncing Off the Wall
 7. Still Breathing
 8. Youngblood
 9. Too Dumb to Die
 10. Troubled Times
 11. Forever Now
 12. Ordinary World

BANDFAKTA – GREEN DAY

Medlemmar

 • Billie Joe Armstrong – lead vocals, guitars, piano, harmonica (1986–present)
 • Mike Dirnt – bass, backing vocals (1988–present); lead guitar (1986–1988)
 • Tré Cool – drums, percussion, backing vocals (1990–present)

DISCOGRAPHY

 • 39/Smooth (1990)
 • Kerplunk (1992)
 • Dookie (1994)
 • Insomniac (1995)
 • Nimrod (1997)
 • Warning (2000)
 • American Idiot (2004)
 • 21st Century Breakdown (2009)
 • ¡Uno! (2012)
 • ¡Dos! (2012)
 • ¡Tré! (2012)
 • Revolution Radio (2016)

Relaterade artiklar