Hell Yeah Rockclub 7e oktober, Palatset Linköping

Det här var en väldigt bra arrangerad kväll i Folk Metaltecken, att få tre likvärdiga akter men ändå med sina speciella signum är inte det lättaste att få ihop men det var precis vad den här kvällen var. Inget av banden behöver någon närmare presentation, har man lyssnat på genren Folk Metal så vet man mycket väl vilka dessa tre akter är.

Annons 

 

Black Magic Fools

Först ut var Black Magic Fools ifrån Göteborg. De startade bandet 2008. De använder sig av klädsel som är tidstypisk för medeltiden, vissa analoga instrument som flöjter, fiol och säckpipa blandas med elektroniska instrument. Det finns en klar folkviseton i deras låtar och de har material både på svenska och engelska, dock tycker jag att de blir lite mäktigare när de framför materialet som är på svenska. De får igång publiken redan från början, det klappas i händerna, det sjungs med och framförallt smittar bandets energi av sig på publiken. De bjuder på en mycket bra show och det syns att de njuter av att stå på scenen.

Mellansnacket ligger bra och scenspråket är säkert, Folkvisetonen är en röd tråd i låtarna och det märks i hur ord väljs i texter. Det är poetiska texter och det finns mellan varven lek med metaforer. Sångaren har det där sköna whiskyraspet i rösten som jag personligen är väldigt svag för. Det här är musik som det är svårt att stå still till och man blir helt enkelt bara glad!

När låtarna ” Dansa i natt” och ”Salvation” spelas tänder publiken till lite extra. Ida Persson som spelar fiol och flöjt har ett scenspråk som påminner mycket om den kvinnliga fiolspelerskan i Eluveite.

Under 2017 ska de bland annat spela på Hellfest, Autumn Moon och Söderköpings Gästabud. De kommer inom kort att släppa en ny musikvideo och arbetar på en helt akustisk platta. De har en ny platta ute, ”Soul Collector”.

Medlemmar:
Pontus Nilsson – sång och säckpipa
Björn Wallin – trummor
Josefine Persson – Fiol, flöjt och sång
Daniel Henriksson – gitarr
Mats Hallden – Bas

Black Magic Fools får RB-Betyg-7_10

 

Grimner

Kvällen fortsätter med Grimner ifrån Motala.de startade också 2008 och ligger på bolaget Despotz Records. Det är bra med folk och man skymtar tishor med loggan på. Det här är också ett band som kör med hela konceptet i klädsel från medeltida förlagor. De använder sig också av vissa genretypiska instrument som flöjter, mandolin och säckpipa.

De har publiken med sig från start, det är allsång och stämningen ligger på topp. Det finns en röd tråd genom texterna som handlar om vikingar, asatro och fallna krigare. Det är pampigt och sådan här musik blir väldigt mäktig med texter på svenska. Trots att deras texter är på svenska så har de ändå en stor fanbase ute i Europa. De kör många låtar från senaste plattan ”Frost mot Eld”.

De bjuder på en bra show och den positiva energin strömmar mellan publik och bandet. I vissa partier påminner de om Finntroll och Falconer. Kring midsommar släppte de videon ”Mörkrets hämnd” som även spelades här, När låtarna ”Midgård brinner ” och Eldhjärta” spelas lyfter taket. Det är bara att njuta av showen. Scenspråket är säkert och mellansnacket bjuder på mycket humor! Dialogen gick som följande: Har du öl?

 – Ja!

– Jag ska köra bil hem så jag får väl ingen öl?

Du menar väl att ro långskeppet hem? Tack som fan för att du förstör våran image nu!

De uppmanar till ringdans och röja loss med dom vilket de faktiskt också lyckas med. De avslutar med låten ”Forna dagar” och tyvärr var det tajt med tid så det fanns inte utrymme för encore som publiken ville ha.

Medlemmar:
Ted Sjulmark – Sång och gitarr
Marcus Asplund Brattberg – Sång och gitarr
David Fransson – Bas
Kristoffer Kullberg – Keyboard
Johan Rydberg – Flöjt, mandolin och säckpipa
Henry Persson – Trummor

Grimner får RB-Betyg-8_10

 

Skiltron

Sist ut för kvällen var det argentinska bandet Skiltron. Numera har de sin bas via skivbolaget Trollzorn Records i Tyskland. De släppte tidigare i år skivan” Legacy of Blood” som har fått ett mycket bra mottagande av fansen. Viss sjukdom har härjat i bandet så trots influensa gör de en mycket bra spelning. Duncan Knight från Celtica Pipes Rock har under slutet av turnén ersatt Pereg Ar Bagol som i vanliga fall trakterar säckpipan.

De spelar både gamla och nya låtar så det är bara att njuta av showen! Det är ju inte var dag som vi tjejer får fem hunkar i kilt på en och samma scen! Musikväggen ligger som en ljuvlig harmoni mot Martin McManus nordengelska dialekt. Och det är hans röst som för oss genom hela giget, han är siaren som berättar historierna om tappra krigare och ett brödraskap. Det är starka texter med klara poetiska inslag.

De inleder med ”Highland Blood” och då är ribban lagd, det är deras hits som framförs och publiken är i extas när ”Lion Rampant” och ”Bagpipes of War” spelas.

Medlemmar:
Emilio Souto – sång och gitarr
Ignacio Lopez – bas
Pereg Ar Bagol – säckpipa(ersatt av Duncan Knight)
Martin McManus – sång
Matias Pena – trummor

Skiltron får RB-Betyg-8_10

 

SKRIBENT: Christina Wernersson
FOTOGRAF Johanna Wernersson
KONSERT: Skiltron, Grimner, Black Magic Fools
ARENA: Palatset / Linköping
DATUM: 2016-10-07

Relaterade artiklar