Historien om Antti Wirmanen

Det finns få band som har haft lika mycket tur som King Company. Gruppen bildades för bara två år sedan och har redan fått skivkontrakt med legendariska Frontiers Records.

Read this interview in English here!

Bandet startade först under namnet, No Mans Land, men beslutade sig för att ändra det när de upptäckte att det redan fanns ett band med samma namn. Antti Wirman som är gitarrist i bandet berättar att de ville ha ett originellt namn, men trots namnbyte har No Mans Land stannat kvar i skepnaden av en låt på debutalbumet, One For The Road.

– Det verkade som om det var en bra låt att ha i början på albumet, texten berättar för lyssnaren att vi är redo och villiga att ge oss ut på vägarna igen.

Efter att Roope Latvala beslöt sig för att lämna Children Of Bodom, tog Antti hans plats tillfälligt. Ett beslut som föll sig naturligt då hans bror, Janne Wirman är keyboardist i bandet.

– Turnéerna under 2015 med Children Of Bodom var fantastiska. Bara det faktum att jag fick möjlighet att uppträda tillsammans med min bror över hela världen betyder mycket för mig.

Han förklarar att bröderna är inte främmande för att spela tillsammans, men att det var annorlunda denna gången eftersom det var med ett fullskaligt band. Som medlem i ett band och inhoppare i ett annat, kan det ibland bli svårt att kombinera de olika stilarna. Antti berättar att han bara hade sex veckor på sig innan turnén skulle börja, att lära sig alla låtarna.

– Det var en mycket hektisk tid i mitt liv, men det underlättade att jag kunde låtarna, eftersom jag har hört dem så många gånger redan.

Antti började sin musikaliska karriär spela piano vid tre års ålder, men förklarar att det dröjde tills han var 10 år gammal innan han upptäckte gitarren och slutade med piano. Enligt honom var hans bror Janne en mycket bättre pianist, men även för att hans lärare inte lärde ut något användbart. Men det var band som Guns N´ Roses, Metallica och Extreme som fick honom att fatta tycke för musiken på nivån den är på idag.

– Jag tror att de flesta musiker börjar sina karriärer med att lära sig riff och covers på låtar som gjorts av deras favoritband. Sedan när man kan det, då kan man börja skriva sin egen musik,

Antti var ung, bara 13 år gammal när han startade sitt första band och förklarar att de spelade samma typ av punkrock som Red Hot Chilipeppers. Än idag är det ett band som betyder mycket för honom, när albumet Blood Sugar Sex Magik firade 25 års jubileum, hyllade han albumet på sin privata Instagram. Enligt Antti släpptes det många bra album 1991, men just detta albumet stack på många sätt ut från mängden och satte sina spår hos honom själv, men även hans bror och deras vänner.

– Jag kan än idag minnas känslorna det albumet väckte hos oss och gör än idag.

Även om drömmen för Antti, som för så många andra musiker är att en dag kunna leva på musiken satsade han på det säkra före det osäkra. Med en kandidatexamen i företagsekonomi känner han att stressen över att tjäna pengar på musiken inte är lika stor. Idag arbetar Antti vid sidan om King Company på ett IT-företag i Finland.

– Jag tror att du måste ha någon form av utbildning, något du vet kommer generera i en fast månadslön.

Musik idag är mycket lättare att komma åt än det var för bara ett decennium sedan. Men tvärtemot vad många tror, har det inte haft några positiva effekter på musikindustrin. Försäljningen av skivor minskade drastiskt när tjänster som Spotify och Youtube lanserades, och har i sin tur gjort det svårare för dagens musiker att slå igenom

– Idag är det svårare för ett band att få skivkontrakt, än vad det var för 20 år sedan. Så vi hade verkligen tur som blev signade så snabbt av Frontiers Records.

Antti berättar att det var det enda skivbolaget som de skickade sin demo till, bara några månader efter att bandet bildades år 2014. Men tre låtar räckte och dessa kan även återfinnas på debutalbumet, i form av No Mans Land, Shining och In Wheels Of No Return. En av låtarna på skivan skrevs av Antti för sju år sedan och inspirationen bakom är ingen mindre än bandet Mr Big.

– Låten har funnits ett par år, men jag hittade inte det bandet som kunde göra den rättvisa. Men sedan när vi grundade King Company så kändes det rätt.

Enligt Antti har den samma sorts känsla som Mr Big hade i sina låtar. Även om just den låten är skriven av honom själv, förklarar han att hela bandet är involverade i låtskrivandet och har så sedan uppstarten. Debutalbumet skrevs under en kort period, när sommaren 2014 var över så var alla låtarna färdiga. Även efter att demon som gav dem kontraktet blivit klar fortsatte gruppen att skriva. Eftersom att Antti vid den tidpunkten befann sig ute på turné med Children Of Bodom spelades instrumenten och sången in under tiden. När turnén var över i slutet på december kunde han lägga på sin gitarr och skivan var klar kort därefter i januari. Frontiers hade dock en plan att släppa albumet i slutet på sommaren, vilket var anledningen till varför det skulle dröja åtta månader innan releasen. Även om bandet var upptagna med inspelningen av albumet, hade de fortfarande tid att spela in en musikvideo.

– Musikvideon för Shining spelades in under tiden som vi spelade in vår demo i studion, med en GoPro kamera.

Debutalbumet One for the Road släpptes för bara två månader sedan, men Antti säger att killarna redan har skrivit de flesta låtarna för sitt andra album. Inspelningen av andra skivan börjar någon gång nästa år, förhoppningsvis redan i januari då bandet har ett flertal spelningar i Finland månaden efter. Instrument är något som en musiker väljer med omsorg och Antti är inte annorlunda. Gitarrer är ett instrument som kommer i alla möjliga skepnader, vissa har sex strängar, andra åtta, själv använder han bara de gitarrer som har sex strängar.

– De som har fler strängar än sex är av den sortens gitarr, som används i andra typer av musikgenrer, som metal.

Hans egna favoriter är två costume made ESP gitarrer, det är också de två som han har med sig när King Company är ute på turné. Däremot var det annorlunda när han reste med Children Of Bodom, som krävde att han hade med minst fyra olika gitarrer, detta på grund av de olika effekterna i låtarna. Just när det kommer till turné och att förbereda sig inför en längre sådan är Antti noga med att öva, flera timmar om dagen. Med syftet att skapa ett så kallat muskelminne, det vill säga så att musklerna i hans kropp minns hur låtarna ska spelas, repeterar han dem flera gånger dagligen.

I skrivande stund har bandet inga spelningar bokade i Sverige, men Antti avslöjar att bandet redan har tagit kontakt med arrangörerna av Sweden Rock.

– Jag har en känsla av att vi kommer spela i Sverige ganska snart. King Company är inte ett band som man ska höra enbart på en skiva, vi är ett liveband.

Musik är något som har förändrat Anttis liv på mer än ett sätt. Eftersom han började spela i en sådan ung ålder, har han lärt sig att uppskatta alla typer av musik.

– Musik är en flykt från verkligheten. Något jag tycker om att göra är att dämpa belysningen, hälla upp ett glas rött vin och sedan lyssna på musik.

Om han själv får välja spelar han gärna musik av PINK, SIA eller Jazz, även Slayer är ett band vars musik Antti tycker om att lyssna på.

Men balansera livet som hårt arbetande musiker och att vid sidan om ha ett vanligt jobb kräver mycket tålamod, men också energi.

– Vi har en sommarstuga på landsbygden i Finland, det är en riktigt trevlig plats att åka till. Bor man i Helsingfors är du omgiven av oväsen hela tiden, men på landet är det bara djuren som gör väsen av sig.

Innan intervjun avslutas vill Antti skicka en hälsning till sina svenska fans.

– Jag hoppas att ni uppskattar vårt debutalbum, One for the Road och att just du kommer och ser oss när vi spelar live i Sverige, det kommer att bli mycket roligt!

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foton: Press

Relaterade artiklar