Kings Of Leon – WALLS (Albumrecension)

De var tre år sedan Nashville-rockarna Kings Of Leon återbesökte sina rötter med halvjumma Mechanical Bull. Det krävdes bråk, en paus och alkoholproblem för bandet att skulle resa sig ur askan och elden. Med ny identitet har denna Fenixfågel till rockband gjort som många andra indieband – de har sålt sin själ till den kommersiella hitmakarfabriken och arenarocken.

Med det sagt är det nödvändigtvis inte av ondo. Bandet går numera på en fint producerad balansgång mellan deras gamla skitiga garagesound och slickt producerat á la Coldplay och U2 och låter mer levande och fräscht än vad det gjort på flera år. I ett ganska smörigt och ballad-tätt album finns det ändå ett rum skapat för variation. Bandet leker med olika texturer och melodier på ett ledigt sätt. Sångaren Caleb låter intim och personlig, med en återuppfunnen sensibilitet i rösten. Det finns för få grandiosa låtar i stil med Sex On Fire eller Use Somebody, och det är där ihop med de relativt intetsägande melodramatiska texterna det stora minuset i betyget ligger. Men två fel gör ett rätt, och i slutändan är WALLS ett riktigt trallvänligt och lyssningsvänligt album, trots att det kanske inte är en tidlös klassiker.

 

Betyg: RB-Betyg-7_10

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
BAND: Kings Of Leon
ALBUM: WALLS
RELEASE-DATUM: 2016-10-14
SKIVBOLAG: RCA/Sony

Låtlista – WALLS

  1. Waste a Moment
  2. Reverend
  3. Around the World
  4. Find Me
  5. Over
  6. Muchacho
  7. Conversation Piece
  8. Eyes on You
  9. Wild
  10. WALLS (We Are Like Love Songs)

BANDFAKTA – Kings Of Leon

Medlemmar

Caleb Followill – lead and backing vocals, guitar, percussion

Matthew Followill – backing vocals, guitar, percussion

Jared Followill – backing vocals, bass, percussion

Nathan Followill – drums, percussion, backing vocals

DISCOGRAPHY

Youth & Young Manhood (2003)

Aha Shake Heartbreak (2004)

Because of the Times (2007)

Only by the Night (2008)

Come Around Sundown (2010)

Mechanical Bull (2013)

WALLS (2016)

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar