Kvelertaks svarta rullande sätter Nobelberget i lågor

Kvelertak med förbanden The Dogs och Dead Lord rör sig inom ganska så olika genrer i rockmusiken och det var upplagt för ett livs levande blandband (för den som missat det har musikkassetten, aka MK, fått en högst oväntad renässans på sistone) denna oktoberkväll i Sickla.

Att passera tre säkerhetskontroller innan man släpps in i arenan ger Nobelberget Fort Knox-vibbar men vakter och övrig personal är välkomnande och hjälpsamma. Väl på plats är det svinkallt, kolmörkt och någon tyckte det var en bra idé att sälja hamburgarna vid rökrutan utomhus, brrrrr.

Första förbandet The Dogs har lockat till sig några entusiastiska Turbojugends och visst är det mycket Turbonegro över de här norrbaggarnas garagepunkiga rockabilly. De har ett skönt sound på platta men live ikväll låter det surt och väl mycket replokal. Det blir istället fokus på sångaren Kristopher Schaus teatraliska övningar som går över i ren performance med skrevfotande, fejkade blåsjobb på bandmates och blottande. Att se någon fånga sin egen spottloska i ansiktet har jag inte bevittnat sedan Svullos mindre rumsrena turnéer (vila i frid Micke Dubois). Ganska visuellt underhållande men musicerandet var taffligt.

Det blir tvärtom med småländska Dead Lord som låter lite tama på skiva men live flyttar de upp mången pinnhål med sin Thin Lizzy-doftande Växjörock. Att kliva på efter The Dogs utsvävningar är inte helt lätt men Dead Lord gör helt rätt i att fokusera på det musikaliska och spelar skiten ur sina scenföreträdare. Låtmaterialet är kanske inte jättekul men den enorma spelglädjen och det vassa gitarrduellerandet kompenserar.

De norska guttene i Kvelertak känns som de har lirat på varenda festival jag besökt de senaste åren och jag har betraktat dem lite sådär i förbifarten på både Wacken, Hellfest och Rock am Ring. Men ikväll skulle det bli fullt fokus på allvar när betydligt mer intima Nobelberget hällde dem i knät på mig.

Den stora uggletrenden må ha avtagit men i Kvelertaks värld lever den vidare på skivomslag, merch, högtalare och barbröstade sångaren Erlend Hjelviks huvud. Ståendes längst fram vid kravallstaketet blir jag nermejad från två håll när moshande metalskallar ryggdunkar mig mindre angenämt och manglande norrmän i symbios ger bröstkorgen värmande karatesparkar. Näshåret blir effektivt bortflossat av pyromaskinerna och det brinner i den gamla lagerlokalen på många sätt ikväll.

Det gäller att hänga med i svängarna när Prins Haakons favoritband Mastodonskt lappkastar mellan black metal, hardcore och rock and roll. Med tre gitarrister blir det en härligt kompakt ljudmatta där Vidar Landa, Bjarte Lund Rolland och Maciek Ofstad alla sticker iväg på diverse melodiska löpturer och gärna samtidigt. Trots skepsisen runt det här ställets ljudmässiga kvalitéer så låter det väldigt bra om häxmästarna från Stavanger.

Ugglemannen Hjelvik är en hednisk vilde som gärna klättrar i ställningar och känner de extasiska fansens närhet. Att han growlar på norska är ju coolt men det hade lika gärna kunnat vara på swahili för jag hör ändå inte ett ord av vad som lämnar hans grumliga strupe. Nu spelar det mindre roll då rösten är mer av ett ackompanjerande instrument som passar klockrent till de tuffa tongångarna. Dryckesvisan Mjød sitter som första semesterbiran och allsångsnumren Kvelertak och Bruane Brenn är storartade uppvisningar i sann black 'n' roll.

Den snygga Kvelertak-fanan kommer fram under avslutande Utrydd Dei Svake och sveper över både gitarrhalsar och mikrofonstativ (hur ofta ser man förresten fem mikrofonstav på en rockkonsert utan körsångare?). Då kan inte den glade Ofstad hålla sig längre och tar en crowdsurf bort till baren på andra sidan golvet. Själv är jag rusigt upprymd och lyckligt leende utan ett besök bland förfriskningarna. En av årets stora höjdare på den hårda rockscenen!

SKRIBENT: Fredrik Blid (Fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
EVENT: Kvelertak + Dead Lord + The Dogs
ARENA: Nobelberget, Stockholm
DATUM: 2016-10-21
BETYG: Kvelertak RB-Betyg-9_10

BETYG: Dead Lord RB-Betyg-6_10

BETYG: The Dogs ROCKBLADET.se 5 out of 10

 

BILDGALLERI – KVELERTAK

 

BILDGALLERI – DEAD LORD

 

BILDGALLERI – THE DOGS

 

BANDFAKTA – KVELERTAK

MEDLEMMAR
Erlend Hjelvik – Vocals
Vidar Landa – Guitar
Bjarte Lund Rolland – Guitar, Vocals
Maciek Ofstad – Guitar

Marvin Nygaard – Bass
Kjetil Gjermundrød – Drums

DISKOGRAFI
2010 – Kvelertak
2013
Meir
2016 – Nattesferd

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

BANDFAKTA – DEAD LORD

MEDLEMMAR
Hakim Krim – Vocals & Guitar
Olle Hedenström – Guitar

Martin Nordin – Bass
Adam Lindmark – Drums

DISKOGRAFI
2013 – Goodbye Repetence
2015
Heads Held High

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

BANDFAKTA – THE DOGS

DISKOGRAFI
2012 – Set Yourself On Fire And Follow The Smoke
2014
The Tears Are Voodoo
2015 – Black Charmeleion Prayer
2016 – Swamp Gospel Promses

|FACEBOOK|

Relaterade artiklar