Meshuggah bryter mot rutinen och släpper nytt

För några dagar sedan släpptes Meshuggahs senaste album The Violent Sleep of Reason. Det är ett album som gitarristen Mårten Hagström beskriver som dystert, argt och kaotiskt, men ändå lekfullt.

– Det kanske är motsägelsefullt att säga att det är en skiva fylld av energi , eftersom vår musik har mycket energi i sig. Men det är mer fokus på det livliga och röriga uttrycket, berättar Mårten.

Tre dagar efter releasen den sjunde oktober börjar Meshuggah´s USA turne som även består av spelningar på Afterschock Festival och Knotfestival. Men att inleda turnen så kort in på albumsläppet ser Mårten mer som en fördel än en nackdel. Enligt honom ger det plattan en extra push och han ser det som ett bra startskott för marknadsföringen av det nya albumet.

– Vi gjorde samma sak inför Nothing Plattan, då spelade vi på Ozzfest nästan direkt efter att vi släppt den skivan.

Ett stopp på turnén är Irland, ett land som inte många band brukar åka till, men Mårten berättar att deras fanbase där är rätt stor. Ett bevis på detta är att när biljetterna släpptes för spelningen i Dublin så sålde de slut nästan direkt, detta ledde till att de uppgraderade till ett större ställe. Men efter en vecka var även de biljetterna slutsålda, hur bra spelningen i Belfast har sålt vet han dock inte ännu. Mårten förklarar att eftersom Irland inte är ett av de vanliga stoppen så brukar den fanbase som redan existerar där bli lite mer fanatisk, mycket till stor del på grund av att de inte vet om bandet kommer tillbaka eller inte. Meshuggah har varit på Irland en gång tidigare när de för 11 år var förband åt Machine Head och ser framemot att återvända.

– Det ser ut att bli ett djävla bra gig, England är ett land vi alltid återvänder till och Skottland, men Irland var det ett bra tag sedan. Men det är kul att se att folk har väntat på oss.

Spelningar på festivaler anser Mårten vara bra eftersom publiken är där både för att se banden de brukar lyssna på, men även för att upptäcka lite nya. Men skulle han välja mellan att spela på en festival eller egen spelning så skulle han välja ett eget gig. Detta för att då har bandet sin egen utsatta tid och alla förutsättningar till att allt är som de vill ha det, vilket gör underlättar i stora drag. Meshuggah är ett av de svenska band som spelar mer utomlands än i Sverige, vilket har satt sitt märke även på denna turnén. De svenska fansen får ha tålamod och vänta till nästa år då en spelning äntligen äger rum i Sverige. Mårten berättar att här finns många internationella artister, men att även bland dem finns de som inte har haft turen att få spela över hela världen. Att Meshuggah har spelningar även i Japan och Nya Zeeland, men även Indien ser han som en bekräftelse på att det finns människor som gillar samma sak som dem över hela världen. 

– Alla territorium är olika, men det är faktiskt inte så stor skillnad mellan den engelska eller amerikanska publiken. Där beror det mer på om det är publik på västkusten eller östkusten som vi spelar för.

Att utvecklas i takt med att åren går är viktigt även för gamla rävar som Meshuggah som grundades 1987. Men frågar man Mårten så räknar bandet 1989 som det året bandet startades och firade därför sitt 25 års jubileum för två år sedan. Han själv gick med i bandet 1992, året efter första albumet Contradictions Collapse släpptes. Mårten berättar med att skratt att detta ger dem ytterligare ett par år tills de firar 30 år som band och att anledningen till varför det har gått så bra för Meshuggah är för att de inte tagit hänsyn till de förändringar som skett inom branschen. Inte heller har bandet följt de olika trender som funnits, något han förklarar med att de helt enkelt är tjurskalliga norrlänningar.

– De första tio åren av våra karriärer var det många som sa åt oss att byta inriktning inom metal musiken och göra andra låtar. Men tjurskalliga norrlänningar som vi är, har vi bara gjort de förändringar som fungerat bra med vår syn på den musik vi själva gör. 

Framgången med att lyckas behålla sitt egna speciella sound trots att bandet samtidigt provar nya saker med varje album är lätt att förklara. Mycket beror på att killarna i bandet växte upp med en typ utav musik och inspirerades mycket utav Slayer och Anthrax, men även Metallica som de öppnade för på Ullevi förra året. Mårten berättar att just Metallica är en av de största anledningarna till varför gruppen började med musik från början. Bakom varje album döljer sig ett sökande efter något som har ett personligt uttryck och som gör det möjligt för Meshuggah att slå sig själva med häpnad. Men viktigast av allt är att de kan känna att de speglar vilka de är och vad de står för. 

– Det ska kännas inspirerande och därför är det viktigt att miljön vi befinner oss i får oss att utvecklas. Oftast ligger inget medvetet beslut bakom de idéerna vi får, de bara kommer.

Alla inspelningar är olika och för att hitta något som kan underlätta måste man ibland ta till drastiska åtgärder. Något som är nytt för detta albumet är att bandets basist Dick Lövgren varit med och skrivit låtarna tillsammans med Mårten och trummisen Tomas Haake.  Studion som albumet spelades in i var också en ny miljö för bandet, som bestämde sig för att återvända till sina rötter och spela in albumet live.

– Det var så vi spelade in när vi började, så det var lite som att sätta pistolen mot huvudet och fråga oss själva om vi klarar av att både repa in och skriva låtarna samtidigt.

För Meshuggah som band var detta deras sätt att bryta en rutin och därmed ta sig ut ur sin trygga zon. För är man för trygg med det som produceras kan det oftast slå fel, enligt Mårten var det hälsosamt för bandet att inte känna sig så avslappnade och känna av blåslampan. Fyra år har gått sedan senaste albumet, något som kan förklaras med att  bandet oftast har turneér som sträcker sig över två år och tillbringar minst arton månader med att skriva. Något de starkt vägrar göra medan de befinner sig ute på vägarna. Skivan som släpptes den sjunde oktober har varit klar sedan maj, men detta beror på att bandets skivbolag Nuclear Blast vill göra rätt sorts marknadsföring och för att Meshuggah inte är ett av de band som måste släppa ny information vartannat år. Men att ge efter och släppa kontrollen blir inte lättare med åren. För även om skivbolaget har lärt känna bandet och bandmedlemmarna kan ge direktiv, samt måste godkänna all information som ges ut, så är det fortfarande svårt enligt Mårten.

– Det är deras produkt som ska släppas, men det är vårt jobb som ligger bakom och resultatet kan bli lite hur som helst ibland. Vi får ofta frågor om hur vi vill promota våra album, men ibland händer det att saker faller mellan stolarna. 

Med Ibanez som sponsor har Mårten mer än 24 stycken gitarrer. På frågan vilken av hans gitarrer som har störst känslomässigt värde är berättar Mårten om en WK Ibanez han fått av en kille som är rektor på en gitarrskola i Arizona.

– Han tillverkade den utan att först fråga mig, den är inte optimal och har en del baksidor. Men ändå är den så skön att spela på att det är löjligt.

Mest nöjd är han med sina gitarrer från Ibanez som kom till då tillverkaren hörde av sig med en förfrågan och utformade dem efter de tidigare sjusträngade gitarrerna som han använde sig av. I skrivande stund håller Mårten på att beställa några vintage gitarrer som även de är custom made. Att ha en egen gitarrmodell beskriver han som en riktigt cool upplevelse. Dock är Mårten noga med att separera de han använder live och vid inspelning  för att inte slita ut dem. 

– För mig är det ett kompositionsverktyg, ett verktyg för hjärta och själ. Vi kanske inte är ett band man tänker på när det kommer till musik baserad på känsla, men det måste finnas någon betydelse där. Du kan vara tekniskt duktig, men att kunna förmedla en känsla, även om den inte är traditionell har alltid varit det viktigaste för mig.

 

 

 

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Foto: Pressbild

BANDFAKTA- MESHUGGAH 
Jens Kidman
– Vocals 
Fredrik Thordendal – Guitars 
Mårten Hagström – Guitars
Tomas Haake – Drums 
Dick Lövgren – Bass

 

Relaterade artiklar