Mitch Malloy – Musiken är allt jag är

För ett par veckor sedan gjorde amerikanska artisten Mitch Malloy sitt debutframträdande i Sverige. Rockbladets Gabi Mattsson var på plats när Mitch intog scenen på Club Asylum och fick en kort intervju.

– Första gången jag var i Sverige var för 15 år sedan på en promotion turné och gjorde en massa radiointervjuer. Men jag har alltid velat spela här och när möjligheten kom tog jag den, berättar Mitch.

Han fortsätter berätta att oftast är kön av fans som vill ha skivor och annan merchandise signerat längre än själva showen. Något han verkligen uppskattar efter varje spelning är just att träffa sina fans.

– Ibland är det faktiskt roligare att träffa alla som kommit för att se mig spela, än att stå där uppe på scenen.

Enligt Mitch är de flesta av hans beundrare fans som funnits med från början. Hans första självbetitlade album släpptes 1992 och det är oftast när han besöker mindre klubbar som han träffar många av de fansen som upptäckte honom då. Mitch släppte sitt senaste album, Making Noise i slutet av augusti detta året, en skiva som han producerat helt på egen hand. Men att producera och mixa ett album är inget nytt för Mitch som har en egen framgångsrik studio, Malloy Master Tracks hemma i Nashville. Efter att ha hjälpt artister som Taylor Swift och Kenny Loggins kände han sig mogen att satsa på att göra sitt egna album på egen hand.

– Det var lite skrämmande, men samtidigt väldigt utmanade och roligt, faktum är att det gick snabbare och lättare denna gången än tidigare. För nu fanns det ingen som skulle komma med några pekpinnar om hur musiken skulle låta.

Men att arbeta tillsammans med två andra band samtidigt som han jobbade på sitt egna resulterade i många ovälkomna avbrott. Hade Mitch kunnat arbeta enbart med sin egna skiva uppskattar han att det hade tagit honom endast sex veckor att göra klart hela albumet. De två sista låtarna som skrevs var Shook och Rock N´ Roll. Tillvägagångs sättet skiljer sig från det traditionella då Mitch skrev och spelade in vartefter, när en låt var klar spelades den in och så fortsatte det. Just dessa två låtarna berättar han tog vardera tre dagar att färdigställa. Med det nya albumet kom även nya samarbeten, ett av dem är den forna Guns N´ Roses-managern Doug Goldstein som numera är Mitchs manager. Han berättar att det räckte med en låt för att Doug skulle ringa upp och vilja signa honom.

– Vi planerar riktigt stora saker tillsammans och hittills har allt gått riktigt bra. Jag kan inte berätta exakt vad det är som vi planerar, men det jag kan säga är att inom kort kommer mina fans att kunna se mig spela på mycket större scener.

Mitchs karriär tog sin början i 1980-talets New York, han lämnade sin hemstad, North Dakota som ung. Detta eftersom det enligt honom själv inte fanns någon där som kunde hjälpa honom framåt. Hans första solouppträdande ägde rum redan vid sex års ålder och det var ingen mindre än Michael Jackson som väckte hans intresse för musiken.

– Jag älskade MJ´s röst och gör det än idag. Men i takt med att jag blev äldre drogs jag mer åt rocken och började lyssna på band som Aerosmith och Led Zeppelin.

Något som idag är vanligt bland aspirerande och etablerade musiker är hemmastudios, något som inte var en självklarhet innan Mitch fick sitt genombrott. Redan under 80-talet hade han sin egen studio i den lilla lägenheten han hyrde och redan från början visste han att talangen för att producera fanns där.

– Atmosfären i en studio är något väldigt speciellt, det är där jag känner mig som mest bekväm.

En låt som kom till av just denna orsaken är My Theraphy, inspirationen bakom grundar sig i en period då Mitch arbetat med många olika projekt efter vartannat utan paus. Detta ledde till att behovet av att göra något för sig själv som musiker ökade och genom att skriva My Theraphy fick Mitch precis den terapi han var i behov av. Mitch ber att få avbryta intervjun innan tiden runnit ut, men tillåter två frågor till innan han vill ge sig av till hotellet. Det som inte så många vet är att Mitch en gång i tiden var tilltänkt som ersättare åt Sammy Hagar när han lämnade bandet. Dock fick detta ett abrupt slut när bandet på en MTV-gala presenterade David Lee Roth som sin sångare. Men det hindrade inte Mitch från att under 2015 släppa en inspelad demo från 1996, det året då han under en kort period var Van Halen´s sångare. Själva låten heter passande nog It’s the Right Time.

– Varför skulle jag inte släppa den? Det är en bra låt som väntat i 20 år på att få höras av mina fans, det är en bra låt och de förtjänar att höra den.

Det märks på Mitchs kroppsspråk att det är en känslig fråga, han slår ut med händer i en uppgiven gest och en tung suck hörs. Kvinnan som ansvarar för hans pr kommer med ett glas vatten och frågar om han snart är redo att åka och ber mig skynda på intervjun.

Making Noise blev väldigt bra mottaget och när jag turnerat klart kommer arbetet med en ny platta att påbörjas. Men det kommer nog dröja två år till innan det släpps.

Inom en snar framtid kan alltså alla Mitch Malloy fans där ute förvänta sig både en längre turné, men även ett nytt album.

På frågan varför han valde att bli musiker är svaret kort och koncist.

– För att det är allt jag är och allt jag gör.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Foto: Pressbild


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar