ROCKBLADET.SE – SVERIGES PERSONLIGASTE ROCKMAGASIN

Prime Creation skickar elektriska stötar genom musiken

Prime Creation grundades för bara ett år sedan, år 2015 och släppte den 20e maj i år sitt självbetitlade debutalbum Prime Creation. Översätter man bandets namn till svenska lyder översättningen: Det bästa skapandet.

Inledningen på albumet består av Years Of Crossness och det räcker med några sekunder av de snabba trummorna, för att lyssnaren ska bli peppad. Känslan den skapar är densamma som inför ett boxningspass, man vill bara kasta sig rakt in och låta all aggression flöda ut mot motståndaren. Backup sången flätas samman fint med Esa Englunds och den radioliknande rösten som kommer mitt i kallar till samling. Redan vid första genomlyssningen blir detta en av mina favoriter. De snabba instrumentala delarna ringlar sig som en röd tråd genom hela albumet. Skivans fjärde spår, 27, slår obönhörligt till som en återkommande ström av elchocker. Just det spåret spelas upprepande gånger medan denna recension skrivs, det är något med inledningen och den mjukt skarpa, men ändå desperata rösten, gör att det känns som att bli kastad mot ett elstängsel. När refrängen 27 always remains, still here we sing your songs, 27 why did you have to go, will we ever know slår till. är rysningarna är ett faktum.

Club 27 är ett känsligt ämne som Prime Creation tar upp på ett fint sätt. Känslan av att alla de unga rockstjärnor som är medlemmar i denna exklusiva klubb, sätter sin prägel på låten, är så verklig att de nästan får mänsklig form framför mig. Utan att överdriva, kan jag ärligt säga att detta är det vackraste konstverk, på detta smakfullt arrangerade album. Kanske är det så att jag inbillar mig, men vid några tillfällen låter det nästan som om bandet adderat in fioler, som fint matchar gitarrernas och basens maxfart. Nästkommande spår som biter sig fast är War Is Coming och In The Red, i början var rösten lite mer åt det knastrigt skrikiga hållet. Men nu faller harmonierna mellan röst och instrument samman på ett mycket lockande sätt. Friend of Trash har ett parti där trummorna låter som smattrande regn mot en fönsterruta. Det i kombination med att rösten utnyttjas till fullo, gör att symbiosen i låten med alla dess delar sticker ut från resterande låtar, på ett mycket positivt sätt.

Det händer hela tiden någonting och det svänger. Hade jag behövt peppning i form av musik, då hade Prime Creation varit det albumet som spelats upprepande gånger. Man blir glad, taggad och nästan lite på gränsen till arg av farten i albumet, men det passar låtarnas vassa budskap. Trots att tempot är galet snabbt rakt igenom, fast på många olika nivåer, så fastnar låtarna väldigt lätt hos lyssnaren. Det är med ett stort intresse jag ser fram emot bandets kommande livespelning i den 27e oktober i Stockholm. Detta trots att de musikaliska elchockerna då kommer sticka värre, än vad de gör nu.

För det är när musiken är live, som låtarna får liv på riktigt

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: Prime Creation
ALBUM: Prime Creation 
SKIVBOLAG: Rambo Music part of Gain/Sony Music
RELEASEDATUM: 2016-05-20
BÄSTA LÅT: 27

BETYG:

LÅTLISTA

YEARS OF CROSSNESS
WAR IS COMING 
BORN IN FEAR
27
IN THE READ
FRIEND OF TRASH
SCREAM
CROWN OF CREATION

BANDFAKTA – PRIME CREATION

Esa Englund – Vocals 
Robin Arnell – Lead Guitar 
Mathias Kamijo – Rhythm Guitar 
Henrik Weimedal – Bass Guitar 
Kim Arnell – Drums

HEMSIDA FACEBOOK INSTAGRAM

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Exit mobile version