Ralf Gyllenhammar – om den nya singeln och den välsmakande likören – Midnight Runner

Mustasch har inte bara släppt singeln Midnight Runner, utan även en likör med samma namn i samarbete med Brands For Fans. Rockbladets Gabi Mattsson mötte därför upp sångaren Ralf för att prata musik, likör och bilar.

Det är en vanlig tisdag när jag möter upp Ralf Gyllenhammar, sångare i Mustasch på MTG Radio efter hans intervju på radiostationen Bandit Rock. Några minuter senare sitter vi i hans Dogde påväg till replokalen, en bil som påminner starkt om Ralf själv. Med en morrande motor bestående av 500 hästkrafter tar Dodgen oss i full fart mot bandets replokal där intervjun äger rum på Ralfs kontor. På väggarna hänger bland annat Mustasch första backdrop som han berättar är designad och handgjord av deras första gitarrist. Kort efter att bandet avslutat sitt samarbete med skivbolaget Gain släpptes singeln Midnight Runner, en singel som producerats av bandet själva.

    – Vi har samarbetat med Gain ett bra tag nu, men vi kände att vi kan producera musiken på egen hand, berättar Ralf.

Han fortsätter förklara att det kan finnas en möjlighet att bandet signar med ett annat bolag, men det beror på bolaget. Just nu är bandet nöjda med att producera sin egen musik och samtidigt kunna välja vem de vill arbeta tillsammans med gällande promotion och managment. Temat kring Midnight Runner är historiska händelser som ägde rum 1966, samma år som Ralf är född. Bland dem finns månlandningen, men även att den första hårdrocksskivan släpptes av Cream med namnet "Fresh Cream".

    – Det är också namnet på vår egen likör som vi tagit fram tillsammans med Brands For Fans.

Ralf berättar att för honom var det viktigt att likören skulle ha en smak av lakrits och viol. Detta eftersom att tablettaskarna Svartakatten och Viol var och är fortfarande hans favoriter, något han berättar med ett smittande skratt. Men Midnight Runner är inte bara namnet på Mustasch nya singel och likör, det är passande nog även namnet på en svart viol som kallas just Midnight Runner. Processen bakom den egna likören beskriver Ralf som enkel, provsmakningarna tog bara en månad och eftersom Mustasch är den sortens band som gärna tar shots till ölen ville de inte att den skulle vara för stark. En annan anledning till varför är att Ralf vill göra en markering att det inte är bra att dricka starksprit. Initiativet kom från Mustasch själva som hade hört talas om Brands For Fans och eftersom de inte ville ge ut sin egna öl som så många redan gjort det blev det istället en likör.

Rockbladet fick exklusivt vara med under en fredagseftermiddag när Mustasch, tillsammans med Brands For Fans, spelade in en promotionfilm om drycken. Kolla in fotokollaget längst ned i artikeln. Under inspelningen passade vi på att fråga en av Brands For Fans ägare, Yvonne Wener, vad hon tycker om deras samarbete med Mustasch:

    – Mustasch är ett av Sveriges största och bästa rockband. De har en trogen publik som består av allt från riktiga die-hard metalfans till raggare och “vanligt folk”. Vi tycker det är skitkul att få släppa Midnight Runner tillsammans med dem, och dessutom att Gefle Hårdrocksklubb – som är ett fantastiskt vattenhål för alla hårdrockare – varit med på ett hörn.

Kolla in filmen nedan där hela bandet får säga sitt om deras egna dryck. All fakta om drycken finner du längst ned i artikeln.

 

En ny singel brukar innebära att ett nytt album kommer inom kort och så även i detta fallet. Inspelningen av den nya skivan som produceras av Chris Adler, trummis i Lamb Of God kommer att äga rum i februari/mars nästa år där bandet åker till Austin, Texas.

    – Chris har velat producera en skiva åt oss rätt länge nu, han är lite av ett Mustasch-fan och han kommer även att delta i låtskrivandet.

Ralf berättar att fördelarna med att spela in skivan i Austin är att bandet då befinner sig 500 mil hemifrån utan några störningsmoment. Eftersom att Chris vill vara med och skriva i syfte att ta fram en blandning av Above All-albumet och Latest Version Of The Truth-skivan så kommer det mesta materialet att skrivas och spelas in live på plats. Något som Ralf gillar med Chris är att han har en vision om hur albumet borde bli, även om bandet kommer att bidra med sina åsikter så känner de ett stort förtroende för honom. Enligt ett mail Chris ska ha skickat till honom ska bandet skriva låtar måndag till lördag och komma fram till minst en låt per dag. Sedan kommer Chris att välja ut mellan 12 till 14 låtar som kommer spelas in och detta ska göras på fyra veckor.

    – Att skriva låtar på beställning är inga problem nu, det var det i början och det är därför som jag satt med de fyra första albumen under 1 års tid. Men nu kan vi lätt skriva två låtar på tre timmar om alla fyra spelar tillsammans.

Inspelningen av den nya singeln ägde rum på ett lite mer udda ställe, bland annat i en walk in closet tillhörande Doris, som är Ralfs fru. Själva ytan består av sju kvadratmeter, något som bandets före detta producent, Rikard Löfgren tyckte var det perfekta stället att spela in sång på. Bas och gitarr spelades däremot in i bandets replokal och trummorna i en annan studio. När det gäller gitarr så använder Ralf enbart sina Schecter Diamond Series-gitarrer och under inspelningen använde både han och David sig av hans signatur gitarr. Anledningen enligt bandet är att det håller ihop ljudet på ett bättre sätt.

    – Du kan ha en Schecter i ett case och åka genom hela Europa för att sedan packa upp gitarren två dagar senare. Det enda som då har hänt är att G-strängen stämt ur sig lite och så fungerar inte andra gitarrer.

Mitt under intervjun reser sig Ralf upp för att hämta gitarren som användes under inspelningen, men den visar sig inte vara på plats och vi återvänder till hans kontor. Han berättar att hans gamla Gibson gitarrer numera bara hänger på väggen där hemma. Exakt hur många Schecter han har vet inte Ralf, men gissar på att det är mellan sju och tolv stycken. Historien bakom varför han enbart använder sig av just detta märke grundar sig i att Ulf Mickols en dag bad Ralf komma till Fitzpatrick AB för att pröva en av Schecters gitarrer och redan från första början var Ralf frälst. Samma sak hände när bandet introducerades för förstärkaren från engelska märket Blackstar. Det var en sådan förstärkare på 10 watt som bandet använde under inspelningen av nya singeln.

30102015-Mustasch-Annexet-JS-_DSF5985
(Konsertbild på Ralf Gyllenhammar, Foto: Jimmie Sonelius)

    – Jag brukar säga så här, att hade Beatles tänkt samma som oss så hade varken soundet eller musiken utvecklats. Hade de fått tag i digitala trummor så hade de utan tvekan spelat på dem.

Ralf fortsätter förklara att på 1970-talet var det inte ovanligt att musiker köpte nya instrument, anledningen till varför var helt enkelt att det skulle låta nytt. Mustasch är ett av de få svenska band som alltid har utsålda turneér och som lyckats slå igenom stort även utanför Sverige. Grunden till detta menar Ralf ligger i att bandet aldrig har gett upp och aldrig har tagit en paus trots att det som med alla band till och från har gått upp och ner.

    – Vi har många ölrekord i folkparker och på nattklubbar vilket många arrangörer tycker är roligt. Det är inte ovanligt att någon kommer fram och berättar att vi har räddat deras ekonomi den månaden, senaste gången var i Piteå.

Under intervjun så har Ralf svårt att sitta still och det märks att mycket av hans tankar har ett behov av att komma ut. Blicken är oftast fäst på något som befinner sig långt bort från byggnaden vi befinner oss i och händerna slår med jämna mellanrum i skrivbordet för ett ge tyngd åt hans ord. Så jag blir inte förvånad när Ralf berättar att anledningen till varför han alltid fortsatt att kämpa för att slå inom musiken. Han triggas nämligen till att göra tvärtemot vad någon säger till honom. Till och med när hans föräldrar sa till honom att det inte var någon idé att satsa på musiken fortsatte han och många år senare är han en av Sveriges främsta musiker. Något som Ralf förklarar att han vetat om sedan han var sex år gammal och upptäckte musik. Men tvärtemot vad många tror så har även Ralf en känslig sida, något som blir påtagligt när låten om Yara Alnajjar​ kommer på tals.

    – Jag skrev den för att det gjorde mig så förbannad att det kunde gå så långt. Det är tydligen väldigt lätt att vara tjänsteman och ta beslut, men när något går fel så finnns det ingen som är ansvarig.

Han fortsätter berätta att låten skrevs åt Yara som förmodligen inte förstod vad som hände. Med blicken fäst på något långt borta utanför fönstret märks det att den sorg och ilska han kände då fortfarande är närvarande. Eftersom jag ser hur stark påverkan samtalsämnet har på honom byter vi och pratar istället om kalven han fick i 50-års present.

    – Jag skulle defintivit kunna tänka mig att bli bonde på heltid, kalven har jag inte kvar, men jag jobbade på bondgård när jag var yngre.

Att bo på landet med djur och en lada full med raggarbilar är en tanke som inte är främmande för Ralf. Även om livet på landet lockar så är det främst att livet som bonde enligt Ralf att man får bestämma mycket själv och därmed är väldigt fri, samtidigt som man är låst. Han är utan tvekan en person med många olika sidor och förklarar att det är adrenalinet som uppstår när han befinner sig på en scen som förstärker hans personlighet. Enligt honom är alla medlemmarna i Mustasch samma människor som publiken ser på scenen, att förställa sig och vara någon annan är inget för dem. Men samtidigt finns där en förståelse för de musiker som använder sina dubbla personligheter som ett skydd. Skillnaden mellan den Ralf jag senast såg på Skogsröjet och den som sitter på en stol framför mig är inte stor, något som många märkt av när de träffat honom.

När Skogsröjet kommer på tals berättar Ralf att det är en festival som ligger honom varmt om hjärtat. Det faktum att alla banden bor så nära varandra resulterar i en avslappnad stämning.

    – Förra året när vi spelade på Skogsröjet hade vi ett pingisbord inne i vår loge, så vi hade pingisturnering mellan spelningarna.

När samtalsämnet kommer in på Ralfs tatuering föreställandes Edward Blom skrattar han och förklarar att han gillar att Edward struntar i vad folk tycker.

    – Jag är otroligt imponerad av hur han bara kör på och struntar i folks åsikter. Det finns säkert fler som han, men de tonar ner det av rädsla för vad folk ska tycka.

Skrattet tilltar när Ralf berättar hur glad han blir varje gång han tänker på Edward, mycket beror på hans musiksmak som visar sig innehålla äldre versioner av tysk musik. Ralf själv föredrar allt från instrumental och progressiv metal från 1970-talet, ett exempel är bandet Camel. Under intervjun letar han upp låtar både av dem och Royal Blood på sin mobil för att spela dem. Det syns på honom att han verkligen gillar musiken och det är inte svårt att se varför han lätt kan förlora sig i den.

    – Jag kan lyssna på en låt flera gånger på raken för att verkligen suga i mig känslan den väcker och för att förstå den.

Musik är något som Ralf omger sig med varje dag och åker därför ofta till replokalen om kvällarna samt spelar mycket på flygeln han har hemma. Men inspirationen till musiken kommer inte från vardagslivet som det gör för många andra musiker. Den största inspirationskällan som Ralf har kommer ifrån kroppsarbete, en av hans bekanta har en mark och anläggningsfirma och låter ibland honom följa med på olika uppdrag.

    – När jag kommer hem från en dags arbete och sätter mig med gitarren, då kommer de där riffen som är inspirationen till de flesta låtarna.

Men det är inte bara kroppsarbete som inspirerar Ralf, även hans Dodge bidrar och det händer ofta att han måste stanna bilen och spela in något. Efter sista frågan reser sig Ralf upp och intervjun är över. Men innan han skjutsar mig tillbaka till Täby Centrum får jag en guidad tur i replokalen och Ralf berättar om sina planer gällande inredningen samt visar upp sina nya van.

Att tillbringa några timmar i Ralfs sällskap är precis som att sitta i hans Dodge, man vet aldrig när gaspedalen trycks ner och de 500 hästkrafterna som gömmer sig i motorn slungar dig bakåt där du sitter i bilsätet. Och det är precis vad som händer innan vi når min slutdestination. Med nedvevade rutor låter Ralf  under några minuter bilen visa vad den går för genom att trycka ner gaspedalen och låta trycket från motståndet pressa oss mot sätena. Skrattet som följer återspelgar den glädje endast någon som njuter till fullo kan känna. 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
INTERVJU: Ralf Gyllenhammar / Mustasch
AKTUELLA MED: Nya singeln Midnight Runner, och Lakrits- och Viol-likören med samma namn framtagen tillsammans med Brands For Fans. Mer info hur du kan köpa drycken finner under faktarutan nedan.

FAKTA – MUSTASCH

MEDLEMMAR
Ralf Gyllenhammar (vocals, guitar)
David Johannesson (lead guitar)
Stam Johansson (bass)
Robban Bäck (drums)

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

FAKTA – OM LIKÖREN "MIDNIGHT RUNNER"

Mustasch-Midnight-Runner-WEB-Reflektion-2

Produktinformation Mustasch Midnight Runner Black Violet (SYSTEMBOLAGET)
Namn: Mustasch Midnight Runner
Artikelnr: 86181-02
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 22 %
Producent: Malmköpings Nya Spritbolag
Leverentör: Brands For Fans
Ursprung: Sverige
Pris: 249 sek
Länk till Systembolaget.se.

BESKRIVNING

En shot med klassiska godissmaker av lakrits och viol. Både socker- och alkoholhalt är relativt låg vilket ger perfekt balans i smak och styrka. Midnight Runner Black Violet kan självklart drickas kall såväl som rumstempererad.

DOFT Tydlig lakrits- och violdoft.
SMAK Första smakintryck kommer från den runda smaken av lakrits. Därefter kommer en mycket tydlig violsmak, och ett kryddigt bett i eftersmaken.
FÄRG Mörkbrun svart med vinröda stänk.

FOTOGALLERI – INSPELNING AV PROMOTIONFILM

Relaterade artiklar