Refused avslutar sin turné på Gröna Lund

Den nästsista spelning på Gröna Lund 2016 gjordes av ett av Sveriges bästa liveband Refused. De avslutar sin turné för att supporta sitt senaste album Elektra på ett kylslaget och smått regnigt nöjesfält. 

Inledningsvis var ljudet allt annat än bra, det kändes som både anläggningen och teknikerna var lite väl stelfrusna. Men med bandets och framför allt Dennis Lyxzens enorma energi så löste det bara ett par låtar in i det 70 minuters långa setet.

Jag slutar aldrig förvånas över att Refused fortfarande kan ha den både energiska och argsinta attityden på scen. Det råder inget tvivel om att Dennis och sina mannar har ett kall i livet, och då pratar jag inte bara om det rent musikaliska, utan att ge sig ut i världen och förmana sina fans att det måste stoppa all diskriminering och förtryck. Sedan come-backupen har jag sett bandet vid ett par tillfällen och budskapet är konstant, att han är ordentligt förbannad på personer av sitt egna kön. Hur kan det fortfarande 2016 finnas så många idioter som våldför sig på kvinnor?

Den skara personer och tillika fans, som besökte Gröna Lund den 29 september, fick stor valuta för pengarna. Fansen längst fram i mitten var med på noterna och gjorde allt för att skapa mosh-pits, precis så som det ska vara på en hardcore-konsert. Under Rather Be Dead gav sig Dennis sedvanligt ut i publiken och dansade, hoppade och studsade.

Konsertens intensitet byggdes ju längre den kvällen led och höjdpunkterna var "Destroy The Man", "Refused Are Fucking Dead" och "New Noise".

RB-Betyg-8_10SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias "MadCap" Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Refused
ARENA: Stora Scenen / Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2016-09-29
BÄSTA LÅTEN: "New Noise"
BÄSTA MINNET: Dennis Lyxzens oförtröttliga energi och hans starkt politiska engagemang

LÅTLISTA – REFUSED – GRÖNA LUND

Elektra
The Shape of Punk to Come
The Refused Party Program
Rather Be Dead
Dawkins Christ
The Deadly Rhythm
Destroy the Man
Everlasting
Thought Is Blood
Refused Are Fucking Dead
Servants of Death
Summerholidays vs. Punkroutine
Pump the Brakes
New Noise
Tannhäuser / Derivè

Relaterade artiklar