Skivrecension – The Snuff, LOTUS

Through the desert
Through the Sandstorm
Nothing will Break this Lotus Blossom
 
Det har nu gått ungefär en vecka sedan jag såg The Snuff live för första gången som förband åt Mitch Malloy. Sedan dess har deras album Lotus gått på repeat och resan tillbaka till den kvällen på Club Asylum börjar om och om igen. Det är svårt att förklara exakt hur bandet gör, men genom sin musik lyckas de kedja fast åhöraren utan en chans till flykt. Låtarna Riven och Boxed In är de jag fallit hårdast för och som blivit mina förstahandsval varje gång jag lyssnar igenom albumet.
 
Den röda tråden är tydlig och trots variationen bland låtarna som växlar i både tempo, men även röstmässigt och instrumentalt hålls balansen stabil. Erotic Sylvia är precis lika erotisk som namnet på låten, den har en känsla som sticker ut från resten av låtarna och som hugger tag i lyssnaren utan att släppa sitt grepp. Historien om kvinnan i låten blir mer och mer verklig för varje genomlyssning, samtidigt döljer sig något under ytan man inte vill nå fram till. Men Boxed In är dolken som hugger rakt in i den djupaste delen av din själ och skapar ett mörker som är lika bäcksvart som hjärtat efter låtens sista toner klingat ut. Känslan av att befinna sig i en liten låda med väggar som bara kommer närmare och närmare kan nog många relatera till. Låten är en blandning av fångenskap och kärlek, att vara fångad samtidigt som man vill springa till den man älskar. Men det går inte, för väggarna kommer närmare och luften tar slut innan du når fram.
 
Något som präglar albumet är att sångaren Marek Kučera  lyckas få alla karaktärer i låtarna att bli så levande att de blir en del av lyssnaren. Tillsammans med Tomas Kucera och Michal Scheiner på gitarr skapas en värld som är något annat än den vanliga drömvärlden musiken brukar skapa. Ijen Ayne och Matyas Verner på trummor och bas vägleder både dem, men samtidigt även lyssnaren likt guider genom den bläcksvarta natten. 
 
Vissa säger att lotusblomman representerar upplysning, andra att den är symbolen för den insikt som leder från återfödelsens kretslopp till evigheten. När det gäller The Snuff så är den allt det där och så mycket mer.
 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND:
The Snuff
ALBUM: Lotus
RELEASE-DATUM: 2014
SKIVBOLAG: Warner Music CZ

BETYG: RB-Betyg-9_10

Låtlista – LOTUS

 1. Origin
 2. Riven
 3. Erotic Sylvia
 4. Can´t dispose of me
 5. Boxed In
 6. Lotus
 7. Menance Within
 8. Crumble!
 9. Life Essence
 10. Left for Wolves
 11. Love….and other stuff
 12. 4th Floor
 13. Telos

BANDFAKTA – THE SNUFF

Medlemmar
Marek Kučera  – Vocals
Tomáš Kučera  – Guitars & back vocals
Michal Scheiner – Guitars & back vocals
Ijen Ayen  – Bass
Matyáš Verner  – Drums

DISCOGRAPHY

Requiem For Me – 2011
LOTUS – 2014

HEMSIDA FACEBOOK INSTAGRAM

Relaterade artiklar