Beartooth – Aggressive, en inre resa med Caleb Shomo

För två år sedan i juni förändrades Metalcore-scenen när Beartooth släppte debutalbumet Disgusting. Nu är de tillbaka med uppföljaren Aggressive, albumet som kommer märka dig för livet.

Inledande titelspåret på skivan kommer i form av Aggressive och en historia om en människa med tusentals olika personligheter tar form. Med mjuk röst intalar han dig att alla hans lögner är sanning. De olika personligheterna som präglar låten, speglar på ett brutalt ärligt sätt Cabel Shomos inre kamper och de demoner som sliter honom itu. Hated är en låt som tar upp ett känsligt ämne, men som även drabbar många idag – att bli hatad för att vara den man är. Låten ger fansen en axel att luta sig mot, någon som förstår precis hur det är, samtidigt finns där en farlig underton av ett vilddjur som hotar att attackera de som vågar sig nära. Instrumentalt är båda låtarna hårda, aggressionerna som musikerna vill förmedla hålls inte tillbaka, snarare tvärtom. Det är som om varje instrument har fått sin låt att skina genom och samtidigt så fungerar det samstämmigt med Cabels varierande skönsång och skrik som bottnar i en galen mans desperata skrik. Även om där finns aggression, så finns det även mjukt förföriskt manipulerande delar.

Burnout däremot inleds direkt med gälla gitarr och ett tal som hålls med en röst, som består av en blandning av skrik och growl. Men som tur var dröjer det inte länge innan trummorna och gitarrerna tvingar Cabel att ändra röstläge. Variationen med råheten och den fruktan som skapas indirekt genom instrumenten och de olika rösterna, gör att man snabbt kommer in i albumet och får följa med på en resa inuti hans huvud. Nackdelen med att det är så verkligt är att det känns som att befinna sig inuti ett spökhus och bakom varje vrå gömmer sig en ny demon.

However You Want It Said däremot har en lite poppigare inledning och mjukare gitarrer, sångrösten är den också helt annorlunda och jag undrar vid några tillfällen om det är samma sångare eller om han blivit utbytt. Men de smidiga övergångarna mellan hårdare och mjukare sång har så mycket av Caleb i sig, att det inte går att undgå faktumet att det är samma sångare rakt igenom. Avslutande King of Anything är en brutalt ärlig och riskabel vädjan till Beartooths fans att sluta avguda, att sluta tillbedja som man ber till en gud. Speglingen av hur en beundrares tankar går när det gäller deras idoler är ingen vacker syn, men frågan är om ärligheten som spunnits likt en röd tråd genom albumet finns kvar, eller det bara är för syns skull? Det finns något som gör att jag inte riktigt tror på orden och som skaver för mycket i öronen.

Kort sagt så är Aggressive en hårdhänt skiva, utveckligen från negativa och självömkande Disgusting har tagit några steg framåt och kvaliteten på både instrument och sång har ökat markant. Nu används instrumenten på rätt sätt och det faktum att varje musiker inte bara får en egen låt som präglas av just dess toner, utan även får stå i rampljuset tillsammans med Cabels röst under låtarna höjer nivån ännu mer. Men att kliva in i någons huvud på det här sättet borde ha en medföljande varningstext, för det är lika skrämmande som monstret under din säng.

TRACKLIST

01. Aggressive
02.“Hated
03. Loser
04. Fair Weather Friend
05. Burnout
06. Sick of Me
07. Censored
08. Always Dead
09. However You Want It Said
10. Find a Way
11. Rock Is Dead
12. King of Anything
 

SKRIBENT:  Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: Beartooth
ALBUM: Aggressive
RELEASEDATUM: 2016-06-10
SKIVBOLAG: Red Bull Records
BÄSTA LÅTEN: Burnout

BETYG: RB-Betyg-7_10

DISCOGRAPHY

Sick- 2013

Disgusting – 2014

Aggressive– 2016

BANDFAKTA- BEARTOOTH

MEDLEMMAR

Caleb Shomo- Vocals

Taylor Lumley – Guitar

Kam Bradbury- Guitar
 
Oshie Bichar – Bass
 

FACEBOOK HEMSIDA INSTAGRAM YOUTUBE

Relaterade artiklar