Behind the scenes – Doug Goldstein, managern alla band drömmer om att ha

Doug Goldstein är ett välbekant namn i musikbranschen. På hans cv återfinns band som Van Halen, David Le Roth, Black Sabbath och legendariska Guns N´ Roses.

Som son till en före detta polisman var hans framtid inom lagens ramar redan bestämd och innan han blev manager åt de hetaste rockbanden arbetade Doug som säkerhetsvakt på olika event. Detta ledde till att han 1984 arbetade som säkerhetsansvarig på de Olympiska Spelen, tre år senare bytte han roll och blev skandalomsusade Guns N´ Roses turnéledare.

– Det var Alan Niven som anställde mig och när han fyra år senare fick sparken gav de mig rollen som manager, berättar Doug.

Enligt Doug är Alan inte så populär bland branschfolket, varken nu eller förr. Mer än så vill Doug inte avslöja, utan börjar istället berätta om när han drev Big F.D. Entertainment i Newport Beach, California. Bland hans klienter fanns förutom Axl Rose, Chris Perez, Selena´s Widower och Jack Off Jill, men huvudsakligen låg hans fokus på Axl. Något som under en kort period gjorde att Slash inte pratade med vare sig honom eller Axl.

– Vet du, Axl är nog en av de mest missförstådda musiker i vår historia.

Han berättar att anledningen till varför Axl ibland kan framstå som dryg och otrevlig, helt enkelt beror på att han är så blyg. Men också för att han kämpar mot en återkommande depression, som ingen riktigt vet hur den påverkar honom från gång till gång. En av de negativa sidoeffekterna är Axl´s rädsla för att trilla ner från scenen och har därför alltid mycket folk runt om kring sig. Ryktena om att Axl en kväll skulle ha vägrat att gå på scen, om inte resten av bandet skrivit under ett kontrakt som gav honom ensamrätt till bandnamnet, är ett exempel av skandaler som hörts ryktas om. Detta är enligt Doug påhittat och inget som stämmer. Åren som manager och turnéledare åt GnR beskriver han som en fantastiskt, men galen tid. Exakt hur galen vill han inte avslöja utav respekt för bandmedlemmarna. Men berättar att som ett av rockhistoriens största band, hade killarna ibland svårt att hantera pressen som sattes på dem och det satte sina spår hos medlemmarna, mer hos vissa än andra.

– Axl är medveten om att hans röst är skadad och ser alltid till att värma upp ordentligt innan varje uppträdande. Går något fel så börjar han om från början.

Uppvärmningen han syftar på är en lång process på vad han uppskattar tar tre timmar att genomgå. Detta eftersom Axl använder sig av både massage och röstövningar, men även annat som anses vara hemligt. En viktig del är dock att Axl inte blir störd under processen, blir han det, så måste han göra om allt från början. Detta ska enligt Doug ha varit orsaken till varför GnR klivit på scenen flera timmar sent, något som många valt att skylla på endast sångaren. Men det var inte alltid en dans på rosor och Doug berättar att han avrådde Axl från att släppa två versioner av Use Your Illusion albumet så tätt inpå varandra. Trots att Use Your Illusion II hamnade på andra plats på Billboard-listan, anser Doug än idag att det hade varit bättre om albumen getts ut med längre mellanrum. Men efter 17 år som manager åt GnR valde de olika vägar, även om kontakten fortfarande finns kvar, så är det inte ofta som Doug träffar på varken Slash eller Axl. Några år efter uppbrottet valde Doug att ta en paus från musikvärlden och flyttade till Hawaii, detta för att komma närmare sina barn som bodde där med hans ex-fru.

– Familjen är det viktigaste som du har, och jag ville inte förlora mer tid med mina barn än vad jag redan hade. Så jag valde att ta en kort paus för att kunna lägga all fokus på mina barn och vara deras pappa, inte managern åt det största rockbandet.

Men tiderna förändras och nu när barnen har vuxit upp, är Doug mer än redo att ta sig an nya projekt. Ett av dessa är musikern Mitch Malloy, som nyligen släppte sitt senaste album Making Noise. Doug berättar att det räckte med introt på en av låtarna från det nya albumet, innan han ringde upp Mitch och deras samarbete tog sin början. Han berättar att framtiden ser ljus ut och att han har stora planer för Mitch, exakt vilka kan Doug inte avslöja ännu. Med tanke på de kontakter han skapat sig genom åren, så finns det ytterst få tvivel på att det inte skulle lyckas. Något som gör att Doug sticker ut från mängden är att han anser alla vara lika viktiga, oavsett om det är en reporter eller en fotograf, så ska de enligt honom behandlas med stor respekt. Och enligt honom själv glömmer han aldrig ett ansikte. Ett exempel var en fotograf som fotade GN´R under en intervju, ett par år senare korsades deras vägar och fotografen blev förvånad när Doug kände igen honom.

– För mig är det viktigt att ge något tillbaka till de som arbetar för att banden ska synas. Utan journalister och fotografer, så skulle vissa band inte vara där de är idag.

Musikbranschen måste enligt Doug utvecklas i takt med att världen runt omkring förändras, idag köps det allt mindre skivor och det digitala tar över. Vilket i sin tur har lett till att allt fler band gör sig hörda, men ytterst få får den chansen de förtjänar. Något som Doug tänker ändra på. The Snuff, ett band som var förband åt Mitch Malloy på hans promotionturné som ägde rum nyligen, har även de tagits under hans vingar. Ett kontrakt angående ett samarbete med deras europeiska manager Marko Rybka skrevs på för bara några veckor sedan och duon arbetar nu för fullt med att promota bandet i bland annat USA. I skrivande stund har bandet precis bokat sina första spelningar i det förlovade landet.

– Jag vill att folk ska förstå att jag är tillbaka, och det bästa sättet att visa det på är att ta lovande band som The Snuff under mina vingar.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar