Bildgalleri: Opeth på Annexet 2016-11-05

Gårdagskvällen visade på två akter med en gemensam kärlek till musik i den tyngre skolan, men tog två helt skilda vägar dit.

Å ena sidan hade vi den snabbt stigande stjärnan i Myrkur (Amalie Bruun), som vanligtvis brukar backas av ett band, men denna gång valt att visa upp den mer sakrala och avskalade delen av hennes musik; hennes skönsång och otroliga kunskap i att sammanfläta stämsång som lika väl skulle kunna höra hemma i Vatikanen som förband till ett metalband. Hon släppte för ett tag sedan en liveplatta vid namn Mausoleum, där just denna del av hennes black metal-cum-folkmusik kommer till sin fulla rätt som en helt fristående genre.

Opeth, å andra sidan, inledde sin turné med ett gig i sin hemstad, och jisses vilket emottagande de fick på hemmaplan. Deras rykande färska skiva, "Sorceress", är 16 spår högklassig progmetal som få andra ens kan röra vid. De allra tyngsta delarna från dödsmetallen är mer eller mdinre helt borta nu, vilket må vara tråkigt för många fans (ovantecknad hör dit), men som jag alltid sagt: Som musiker måste man alltid gå efter vad det egna hjärtat säger åt en att spela, inte falla för trycket från sina fans, ty -det- är i mina ögon att sälja sin själ.

TEXT/FOTOGRAF: Mattias "Madcap" Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Opeth + Myrkur
ARENA: Annexet / Stockholm
DATUM: 2016-11-05

 

Relaterade artiklar