Blister Brigade – Musik ska vara levande och på riktigt

Den nionde december släpper Blister Brigade sitt efterlängtade album, The Executioner. Med en ny trummis och eget skivbolag, finns det inget som stoppar hårdrockarna från Skellefteå.

Gruppen bildades under år 2010 av Gustav Lund (sång och gitarr) och tidigare trummisen Jerker Avander. När de sedan upptäckte talangen hos gitarristen Cristoffer Strand och basisten Simon Lundström, blev Blister Brigade ett fullskaligt band och låtarna som Gustav skrivit till ett tidigare band kunde äntligen få liv. Deras första demo spelades in året efter och när bandet äntligen äntrade livescenen mottog publiken dem med öppna armar. Inspirationen till deras råa och tunga sound må ha kommit från band som GnR, Motörhead och Skidrow, men Gustav bestämde sig tidigt för att skapa något eget utav det. Debutalbumet To Serve and Punish släpptes år 2013 genom skivbolaget Sliptrick Records, men producerades och mixades av Petter Nilsson innan de blev signade. Två musikvideor släpptes i samma veva i skepnad av The Punishment och Goodbye Ragdoll.

– Punishment var en av de första låtarna som vi repade in som band och vi tyckte att den representerade skivan på ett bra sätt. Den andra videon, Goodbye Ragdoll spelade vi in eftersom det fanns en efterfrågan om en till video, berättar Gustav.

Båda musikvideorna är baserade på manus skrivna av Johan Nordström. Cristoffer berättar att Johan från början hade en vision om hur de skulle se ut, men det skulle ha inneburit för mycket jobb att producera dem. Den senaste videon som släpptes den 28e oktober, Abomination Road, är däremot producerad av Cristoffer och Ludwig Eriksson, som även arbetade med bandet på Dollargod som släpptes den 29e maj. Vanligtvis brukar en video släppas efter att albumet kommit ut, men Blister Brigade vägrar följa strömmen och gör på sitt eget sätt.

– Vi tillhör inget skivbolag idag, så när The Executioner blev klar bestämde vi oss för att släppa albumet själva. Men samtidigt så måste musiken ut på något sätt, och därför tog vi beslutet att publicera en video först. Det var först meningen att skivan skulle lanseras mycket tidigare, men så blev det inte, berättar Cristoffer.

Arbetet bakom skivsläppet har lärt dem mycket om hur branschen idag fungerar. Speciellt den administrativa delen och vilka vägar som är de bästa att gå för att släppa sitt material har enligt Gustav varit den mest lärorika. Anledningen till varför Blister Brigade väljer att släppa fysisk musik, men även digitalt grundar sig i att de vill hålla kvar vid det gamla.

– För mig var och är det fortfarande en höjdpunkt att köpa en skiva, det är något med att hålla i den och höra musiken på riktigt. Jag hoppas att det kommer att vända snart och att skivförsäljningen vänder, det är ett gammalt arv som är en del av musikhistorien.

Tidigt under 2016 beslöt sig Jerker för att lämna bandet. De berättar att Jerkers intresse för trummor försvann, och han ville istället fokusera på andra intressen. Kort därefter tillfrågades Richard Lundmark, ett välkänt ansikte bland bandmedlemmarna då han brukade följa med på deras spelningar och ibland agera som trumtekniker. I och med att det nya albumet spelades in tillsammans med Jerker, ser Gustav det som ett bra avslut på deras resa tillsammans. Intresset för musik började när de var sju och tolv år gamla. Cristoffer började med elgitarr efter att ha sett en dokumentär med Jimie Hendrix, men för Gustav började det med fiol och för hans del skulle det dröja till högstadiet, innan han upptäckte elgitarren. Som låtskrivare i bandet är det viktigt att använda sig av olika genrer för att hitta nya sätt att utvecklas på. Countrymusik av äldre sort som Johnny Cash, med sina mörka texter är en av de inspirationskällor som Gustav använder sig av. Hårdrocken i sig består av många olika under undergenrer och det är något som präglar bandet, då alla medlemmarna har sin egen favorit. Men även om det finns mycket som kan påverka, är det viktigast för Blister Brigade att hålla fast vid sitt grundsound.

– För att hålla kvar vid magin som finns i musiken, är det viktigt att rannsaka sig själv och fråga om det verkligen skulle fungera eller inte. Det måste finnas en röd tråd att följa, men samtidigt så är jag inte rädd för att ta med olika moment, som kan utveckla oss som band.

Processen med att välja ut vilka låtar kan ibland vara svår, den ska både fungera för bandet men även för publiken. Detta kan ibland innebära att en text eller melodi måste arrangeras om och ett bra exempel på det är The Executioner, en låt från nya skivan. Från början var det en akustisk ballad som blev liggande under några år, men när inspelningen av skivan skulle påbörjas dammades den av och skrevs om. Gustav berättar att den började som en countrylåt, men tack vare ett riff med influens från thrash, blev den något annat. Den ordlösa kommunikationen på scen som sker mellan ett band, är en annan del som tar år att utveckla. Men enligt Cristoffer har medlemmarna spelat tillsammans under så många år, att de vet hur allting fungerar. Även om låtar förändras från gång till gång då man hör dem live, så är det oftast sångtekniken som Gustav använder sig av, som ändras. Enligt honom handlar det mycket om träning för att veta vilken teknik som ska användas hur och när.

– Alla låtar kräver olika sångtekniker, så därför är det viktigt att man övar ofta och skapar ett muskelminne i stämbanden. Jag vill fånga upp publiken direkt när vi kör första låten, dynamiken är en lika viktig del i varje setlist, som att inte hålla samma tempo rakt igenom. Som sångare måste jag anpassa mig, så att vi håller kvar åhörarens intresse.

Efter att nya albumet getts ut i december finns planer på att söka sig utanför Sveriges gränser. Intresset för hårdrocken är större ute i Europa och om möjligheten finns, så kommer Blister Brigade förhoppningsvis snart att stå på en av dessa scenerna.

– Vi vill hålla musiken levande och att den ska vara på riktigt, helt enkelt keep it loud and keep it real!

BANDFAKTA – BLISTER BRIGADE

Gustav Lund – Rhythm/Lead guitar and vocals
Cristoffer Strand – Rhythm/Lead guitar
Simon Lundström – Bass
Rickard Lundmark – Drums

Diskografi
TO SERVE AND PUNISH – 2013
THE EXECUTIONER – 2016

Albumet kan beställas via http://www.blisterbrigade.com/ från den nionde december.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Foto: PRESSBILD/Ludwig Eriksson

 

Relaterade artiklar