Chuck Billy – Konflikterna utmanade oss

Med nya albumet Brotherhood of the Snake som släpptes den 28e oktober, har Testament trotsat alla måsten och återigen gått sin egen väg. Trots många år i branschen har bandet fortfarande mycket kvar att ge.

Skillnaden mellan Brotherhood of the Snake och föregångaren Dark Roots Of Earth är enligt sångaren, Chuk Billy, större än de först trodde. Med det nya albumet Brotherood of the Snake, ville Testament visa att trots det gått snart 30 år, sedan bandet år 1987 släppte debutalbumet The Legacy, så finns det fortfarande utrymme för förnyelse. Något som stimulerade illustratören bakom skivans omslag, Eliran Kantor, men även Chuck själv,

– För mig som sångare innebär det att jag måste utmana mig själv på en helt ny nivå. Eftersom att tempot är snabbare i de nya låtarna, sa min instinkt till mig att sjunga snabbare. Men denna gången tillät jag mig själv att gå in i låtarna och följa dem istället.

Det är inte bara Chuck som fått utmana sig själv på nya skivan, han berättar att även trummisen, Gene Hoglan som vanligtsvis är tillbakahållen tvingades släppa sina spärrar. På det nya albumet tar trummorna mer plats och samtidigt som bandet ville hålla kvar det melodiska och krokarna som från början fått dem att sticka ut från mängden, ville de utveckla. Genom att ge mer utrymme för trummor och bas och sänka gitarrernas influenser lämnade bandet det råare soundet bakom sig och siktade mot ett renare. Testament är inte ett band som skriver fler låtar än nödvändigt, snarare är det så att de enbart skriver det antal låtar som behövs för att skapa ett album. Eric Peterson är skaparen bakom själva musiken, medan Chuck skrev texterna och melodierna, men processen var inte konfliktfri.

– Det fanns många tillfällen då vi tappade tålamodet och lät det gå ut över varandra. Så på det sättet är den nya skivan en av de svåraste vi har producerat tillsammans. Men samtidigt är det också den som vi har arbetat hårdast med, och därmed den mest kreativa, av de tolv album som har släppts.

Något som Chuck beundrar Eric för är att han inte försöker ta samma sound som de haft på de tidigare albumen och återskapa det på de nya.

– Testament som band har funnits tillräckligt länge för att vi ska veta var gränserna går, men trots det hade vi svårt att slutföra arbetet med låtskrivandet. Det hände mycket runt omkring, speciellt för Eric, som gjorde att hans uppmärksamhet drogs åt alla möjliga håll.

Detta ledde till att bandet för första gången gick in i en studio utan att först ha spelat in en demo eller spelat in låtarna. Gene, Alex Skolnick och Steve DiGiorgio som varken hört sång eller melodier till skillnad från Chuck var enligt honom frustrerade och arga, något som satte bandets gemenskap på prov och kan även höras på några av spåren. För att Gene skulle få ut sin frustration i studion tog han ut det på trummorna, men Chuck förklarar att det faktum att Eric inte gav några direkt svar var orsaken. Trots att det tog bandet nästan arton månader att komma till den punkten och pressen var stor på grund av att alla väntade på slutprodukten från Eric anser Chuck att det var nyttigt för bandet att känna av trycket. Men det är samtidigt något som han inte vill göra om igen.

– Om du har jobbat med musik i flera årtionden, så är det viktigt att det fortfarande är roligt och att kontrollen finns där. Något som försvårade saker och ting ännu mer, var avståndet mellan oss alla. De flesta av oss bor i Kalifornien, men Alex bor på andra sidan, i New York, så att bara repa inför en turné kan det i sig vara en utmaning.

Grunden till det nya albumet kommer ifrån Chucks intresse för dokumentärer. En dag när han var hemma sändes en dokumentär om hemliga sällskap, däribland fanns Brotherhood of The Snake. Ett sällskap som bildades för mer än 6000 år sedan som grundandes för att förgöra andra religioner som ansågs vara falska. Syndikatet ansåg att människan skapats av en gud vid namn Anu, för att tjäna som slavar åt honom på jorden. Men just ordet brödraskap är något som även definerar Testament som band.

– Eftersom vi anser oss själva vara ett slags brödraskap så var titeln passande på mer än ett sätt. Med nya albumet utmanar vi oss själva och utvecklas, både som band, men även som musiker. När vi började skriva baserades låtarna till större delen på utomjordingar, religioner och hemliga sällskap som vill ha makt och kontroll.

Att skriva låtar är något som alltid har varit svårt för Chuck, som för att underlätta för sig själv arbetar mycket med Del James och Steve Zouza från Exodus. För att kunna utveckla sitt kreativa inre anser han att det är viktigt att ha någon att bolla ideér med, men som även kan komma med konstruktiv kritik. När Chuck ser tillbaka på tidigare album som The Legacy och The New order som släpptes i början av Testaments karriär, anser han att de har kommit långt från den typiska, klichéartade metal musiken. Han beskriver det som att de gick från att basera sina låtar på orealistiska och overkliga händelser till det verkliga och realistiska. Trots att Chuck uppfostrades enligt katolsk lära, har han hållt sitt sinne öppet för andra religioner. Även om det finns vissa berättelser och övertygelser inom den katolska tron som han personligen anser kunna vara sanna, så tror han mer på att det handlar om tron på en högre existens, mer än en existerande gud.

– I en religion handlar det oftast om himmel och helvete och vad som är rätt och gott versus det onda och falska. Men för mig personligen handlar det om att leva som en bra människa, som kan rättfärdiga sina handlingar. Jag själv är inte religiös, men min mamma är det och även om hon gillar namnet på bandet, så gillade hon inte att vi använde oss av pentagram och demoner. Men jag förklarade för henne att vi inte dyrkar djävulen, utan att det är våra maskotar.

Familj är något som betyder mycket för Chuck och han berättar att hans fru numera alltid följer med på deras turnéer. Eftersom hon jobbar för bandet som allt i allo står de alla varandra nära och han beskriver hennes roll lite som att vara en mamma åt de andra i bandet.

– Hon ser alltid till att vi sköter oss, men också att vi mår bra och tar hand om mycket runt om kring så att allt flyter på. Jag vet inte hur något skulle ha fungerat om vi inte hade haft henne med oss.

Men trots framgångarna med Testament har Chuck till större delen föredragit att leva ett så normalt liv som möjligt. Under 17 år arbetade han därför som lastbilschafför på ett företag som en vän ägde. Willie, som äger företaget han arbetade för, har varit en vän sedan skoltiden och de spelade även i bandet Rampage tillsammans.

– Han var den första att uppmuntra mig till att satsa helhjärtat på musiken. Jag minns det som det var igår, när han sa: Stick härifrån, gör det som du vill göra och så ses vi när du kommer tillbaka.

Sina vänner är något som Chuck är ytterst tacksam över att ha, speciellt då han insjuknade i cancer för ett par år sedan. Thrash of The Titans var en välgörenhetskonsert som hölls den 11e augusti 2001 på Maritime Hall, i San Fransisco för Chuck och Chuck Schuldiner från dödsmetal bandet DEATH, som även han kämpade mot sjukdomen. Sorligt nog avled Chuck Schuldiner bara några månader efter konserten ägt rum. Thrash Of The Titans organiserades av Walter Morgan och resulterade i att Exodus, Heathen och Death Angel officiellt återförendes och släppte nya album efter att ha spelat tillsammans på galan. Många vänner till Chuck, däribland Anthrax, S.O.D och Sadus uppträdde.

– Det kändes otroligt smickrande och betydde mer än vad ord kan beskriva när jag fick veta att de alla ställde upp för att hjälpa mig. Min försäkring skulle inte ha täckt behandlingarna, som krävdes för att göra mig frisk, men det är vad musik handlar om. Att ställa upp för varandra och få varandra att må bättre.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto: Pressfoto

Relaterade artiklar