En maskin som än tuggar på – Pentagram + The Order of Israfel

Efter en hård och slitsam arbetsvecka känns helgen inte så distant som den kan te sig. Detta är förtjänsten av en kväll som förgylls när Bobby Liebling och herrarna i Pentagram får visa hur rockmusik skall spelas på lilla Geronimos i Gamla Stan. Som vapendragare har dessa med sig The Order of Israfel som även de visar en högklassig uppvisning.

Annons 

 

Pentagram

När uppladdningen äro avklarad exploderar denna tickande bomb. Energin sprider sina partiklar i rummets alla hörn. Raderna i fronten förvandlas till ett åskoväder utan dess like när hår flyger och svett fuktar. Pentagrams ansikte utåt äntrar scenen. För sin ålder samt slitna anlete är det inget fel på sången och framförandet. På scen förvandlas den korta Bobby Liebling till en extatisk figur. Ett praktexempel att höja på en piedestal när samtal går om publikkontakt. Pekandes på individer i publiken och med sin gamliknande karaktär cementerar han detta, till skillnad från sin rangliga hållning.

Med sin psykotiska blick samt absurda scenpersona lockar han in publiken i det som stavar ut bandets namn i versaler. Efter att ha upplevt denna extravaganta energi ställer en sig frågan: "vem fan är Ozzy?"

Likt ett tuffande ånglok från sekelskiftet i den industriella revolutionen ter sig bandet kolossalt och majestätiskt. Den enda skillnaden är att Pentagram inte låtit åren korrodera maskineriet. Storslaget tuffar detta tåg på med glödhett kol så rälsen ryker. Väggar ter sig inte som något hinder, de resterande bandmedlemmarna bryter igenom dessa med lätthet via skickligt och högoktanigt spel. Bandets dynamik får en att tappa hakan helt. Publikens entusiasm annihilerar taket och denna tillställning är en succé. En perfekt kombination till en lyckad konsert.

Ett enkelt effektfullt slag över ansiktet gör att dessa titaner än hävdar sig och kan stå upp mot samtida band. Inte nog med att dessa har ett arv, dessa karlar står på jättars skuldror. I en ovation är det bara att skandera som i Waynes World: "We're not Worthy!"

The Order of Israfel

orderofisrafel1

Osande tungung som förgyller lokalen. En odyssé i landskap med en tjock rök. När detta skepp seglar med sin mastodontartade magnitud bryter detta all is i vägen. Detta fartyg får sin drivkraft ifrån tyngden i gitarrerna med en ringande bas i den kemiska uppsättningen. Nackmusklerna försätts i en rörelse som följer med på denna färd. Denna kombination lyckas bidra till en fenomenal symbios och utlöser en varm känsla i lokalen.

Med stundvis vackra melodiska passager och kryddat med storslagen stämsång utvidgas lokalen ett snäpp, då lyssnaren driftar iväg på moln. Det fantastiska gitarrarbetet lyser igenom utan att te sig varken kitschigt eller pretentiöst.

Bandet lyckas explosivt hänvisa till rötterna och lägga en del kryddor i grytan för att göra det extra smakfullt. Det är lika fast cementerat som bandets säkerhet på scenen.

BILDGALLERI PENTAGRAM 

BILDGALLERI THE ORDER OF ISRAFEL 

BETYG: Pentagram
 RB-Betyg-8_10
BETYG: The Order of Israfel
 RB-Betyg-7_10
SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Pentagram + The Order of Israfel
ARENA: Geronimos FGT, Stockholm
DATUM: 2016-11-16
BÄST: Den överjordiska stämningen under Last Days Here, en upplevelse som fäster sig på minnet.​
SÄMST: Smärre problem med sången i ljudbilden under början av båda banden​.

Relaterade artiklar