In Flames – Battles

Bandet som för varje ny platta delar fansen mer och mer i 2 olika läger, antingen är det gamla eller nya In Flames som gäller. Detta blir bandets 12:e och kanske mest omtalade album. Smaken är som baken, den är delad!

Annons 

 

För mig existerar inte nya eller gamla In Flames, det finns bara ett In Flames som för varje album testar vingarna och nya vägar att hitta inspiration, bandet pratar hela tiden att dom inte vill gå i samma hjulspår och göra repris på sig själv som vissa andra band och artister tyvärr har en tendens att göra. Detta album är samtidigt en utvecklig framåt men samtidigt ett steg tillbaka.

Battles flörtar mer med den amerikanska metalscenen, visst kan man höra lite "Killswitch Engage" och "Bring Me The Horiozon" influenser men den största skillnaden är att dom banden hör man nästan ingen skillnad på, där har du det unika med In Flames! Hur dom än gör så har dom skapat ett eget sound och du hör direkt vilket band du lyssnar på oavsett album.

Studiobytet hörs tydligt på plattan, från ett grått Berlin där föregångaren "Siren Charms" spelades in till ett soligt och varmt Los Angeles där skapandet av Battles påbörjades i vintras, inför slutet på förra Europaturnén meddelade trummisen Daniel Svensson att han lämnar bandet som han har spelat i sedan 1998. Han ersattes av Joe Rickard som tidigare spelat i gruppen "Red" som nu ej är aktiva.
Medlemsbytet hörs inte alls enligt mig, dom spelar så extremt lika så hade dom inte gått ut med att Daniel hade slutat hade ingen märkt nån skillnad.

Första singlarna The End & The Truth släpptes i augusti och var första smakprovet på vad komma skall, det var då mina förväntar steg i taket pga av att det kunde vart det bästa jag hört rent melodiskt. Även gitarristen Björn Gelottes riffande hörs som tydligast i "Through My Eyes & Underneath My Skin som är dom 2 låtar som kanske dom så kallade gamla fansen kommer gilla.

Den 7 minuter långa Wallflower är ett stycke som har The Chosen Pessimist vibbar från 2008s "A Sense Of Purpose", en viss tyngd där Anders mörka och kraftfulla röst samarbetar bra ihop med melodierna i plattans kanske mest udda och utstickande låt.

Battles avslutas med plattans popigaste "Save Me", hos en del som lyssnat på platta och inte uppskattar den är det säkert så dom känner efter 48 minuter, Save Me!

SKRIBENT: Jim Bergqvist (jb@rockbladet.se)
BAND: In Flames
ALBUM: Battles
SKIVBOLAG: Nuclear Blast
RELEASEDATUM: 2016-11-11
BETYG: RB-Betyg-7_10
BÄSTA LÅT: Drained eller Here Until Forever
ÖVRIGT ATT VETA: In Flames är klara för 2st spelningar på hemmaplan i Mars, den 19 mars blir det gig på Pustervik i Göteborg och den 20 mars spelar bandet på Berns i Stockholm. Biljetter släpps fredag 18 november kl. 10.00 via LiveNation.se

BANDFAKTA – In Flames

MEDLEMMAR
Anders Fridén – sång (1995– )
Björn Gelotte – trummor (1995–1998), gitarr (1998– )
Peter Iwers – basgitarr (1997– )
Niclas Engelin – gitarr (1997–1998, 2011– )
Joe Rickard – trummor (2016– )

DISKOGRAFI
1994 – Lunar Strain
1995 – The Jester Race
1997 – Whoracle
1999 – Colony
2000 – Clayman
2002 – Reroute To Remain
2004 – Soundtrack to Your Escape
2006 – Come Clarity
2008 – A Sense of Purpose
2011 – Sounds of a Playground Fading
2014 – Siren Charms
2016 – Battles

in-flames-band-2016

Latest posts by Jim Bergqvist (see all)

Relaterade artiklar